06 december 2023

The Mountain Goats - Jenny From Thebes

De Amerikaanse band The Mountain Goats heeft een zeer omvangrijk oeuvre op haar naam staan en voegt er met het onlangs verschenen conceptalbum Jenny From Thebes weer een interessant album aan toe
The Mountain Goats bestaan al meer dan dertig jaar en hebben inmiddels een enorme stapel albums uitgebracht, maar ondanks een aantal uitstekende albums is het nog altijd een wat onderschatte band. Daar doe ik ook zelf vrolijk aan mee, want ook het een tijdje geleden Jenny From Thebes schatte ik in eerste instantie weer te laag in. De band rond singer-songwriter John Darnielle is ook op het 22e (?) album van de band weer in uitstekende vorm en verrast met een serie tijdloze en veelzijdige popsongs. Het zijn popsongs die mij ook dit keer herinneren aan het werk van de Australische band The Go-Betweens. Dat moet genoeg zeggen over de kwaliteiten van The Mountain Goats.



Ik heb naast een zwak vooral een enorme blinde vlek voor de muziek van de Amerikaanse band The Mountain Goats. De band heeft inmiddels een kleine 25 albums op haar naam staan, maar jarenlang bleef ik steken bij het uitstekende Tallahassee uit 2002 en het bijna net zo goede The Sunset Tree uit 2005. Het in 2020 verschenen Getting Into Knives ontdekte ik pas maanden nadat het album was uitgebracht, maar ik was eindelijk bij de les bij de release van Dark In Here in 2021. 

Het is een album dat ik, mede door de zang, maar zeker ook door de songs, vergeleek met de muziek van de Australische band The Go-Betweens en de Schotse band The Waterboys en dat zijn twee persoonlijke favorieten. Het vorig jaar verschenen Bleed Out liet ik desondanks weer net wat te lang liggen, waarna ik mijn recensie van het wederom uitstekende album afsloot met de wens om nu eindelijk eens te onthouden hoe goed The Mountain Goats zijn. 

Het is helaas niet helemaal gelukt, want het een week of vijf geleden verschenen Jenny From Thebes sneeuwde in eerste instantie toch weer onder. Het is doodzonde, want ook op haar zoveelste studioalbum steekt de Amerikaanse band weer in een uitstekende vorm. Na het wat stevigere Bleed Out ligt het nieuwe album van de band uit Durham, North Carolina, weer wat meer in het verlengde van Dark In Here, dat inmiddels is uitgegroeid tot mijn favoriete album van The Mountain Goats. 

Ook Jenny From Thebes roept bij mij weer associaties op met de muziek van The Waterboys en The Go-Betweens. De stem van The Mountain Goats zanger John Darnielle doet me met enige regelmaat denken aan die van The Waterboys voorman Mike Scott, terwijl de geweldige songs en de verhalen van de Amerikaanse muzikant herinneringen oproepen aan de hoogtijdagen van de Australische band The Go-Betweens, een van de meest onderschatte bands alle tijden. 

Jenny From Thebes is een heus conceptalbum over ene Jenny, die al eerder opdook in songs van de band. In muzikaal opzicht zijn er volop raakvlakken met het eerdere werk van de Amerikaanse band, maar door de grotere rol voor strijkers en blazers klinkt ook dit album weer net wat anders. Jenny From Thebes is een eigentijdse variant op de rockopera en werd gemaakt met flink wat gastmuzikanten, waardoor het album behoorlijk veelzijdig klinkt. 

Een aantal songs zijn wat poppier en lichtvoetiger dan we van de band gewend zijn, maar John Darnielle slaagt er ook dit keer in om met zijn songs een hoog niveau vast te houden en overtuigt ook makkelijk met een aantal meer folky songs. Wie Jenny precies is wordt ook op dit album niet helemaal duidelijk, maar de songs die over haar geschreven zijn, zijn van een hoog niveau. Ik schat Jenny From Thebes vooralsnog net wat lager in dan de twee klassiekers uit het verleden en de uitstekende albums uit 2020 en 2021, maar de albums van The Mountain Goats bleken in het recente verleden vaak groeialbums, dus wie weet hoe ver het album nog rijkt. 

Het blijft opmerkelijk dat een band met zo’n omvangrijk en zo'n fraai oeuvre nog zo onbekend is, maar zelf vergeet ik de band ook steeds weer. Na de uitstekende serie albums van de laatste paar jaar heb ik me voorgenomen om dat nu echt niet meer te doen. Op naar het volgende album van The Mountain Goats dus. Erwin Zijleman

De muziek van The Mountain Goats is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://themountaingoats.bandcamp.com/album/jenny-from-thebes.


Jenny From Thebes van The Mountain Goats is verkrijgbaar via de Mania webshop: