24 december 2023

Beach Fossils - Bunny

De Amerikaanse band Beach Fossils maakt heerlijk dromerige songs die aangenaam voortkabbelen, maar luister wat beter en je hoort uitstekende gitaarsongs met invloeden uit het verleden en het heden
Ik vond de muziek van Beach Fossils lange tijd aangenaam maar uiteindelijk onvoldoende onderscheidend, tot ik het eerder dit jaar verschenen Bunny wat beter heb beluisterd. Aanleiding was het opduiken van het album in een respectabel aantal jaarlijstjes en inmiddels begrijp ik waarom. Beach Fossils citeert op Bunny nadrukkelijk uit de popmuziek die in de jaren 80 en 90 werd gemaakt, maar het is niet het soort retro album waarvan er in 2023 heel veel zijn gemaakt. Bunny klinkt zowel in muzikaal als in vocaal opzicht bijzonder aangenaam en hier en daar wat nostalgisch, maar de songs van de band uit Brooklyn zitten ook knap in elkaar, waardoor het album zeker niet misstaat in de jaarlijstjes.



Ik heb nog nooit een album van de Amerikaanse band Beach Fossils besproken op de krenten uit de pop. Dat is op zich best bijzonder, want bij eerste beluistering van zo ongeveer alle albums van de band uit Brooklyn, New York, was ik zeer aangenaam verrast door het geluid van de band en ging ik er van uit dat ik een echte krent uit de pop te pakken had. Dat was ook afgelopen zomer het geval bij mijn eerste beluistering van Bunny, het vijfde album van de Amerikaanse band. 

Het is een album dat direct aanvoelde als een album dat ik in de jaren 80 zou hebben gekoesterd, maar dat het ook een paar decennia later nog geweldig deed bij de zomerse temperaturen van dat moment. Op een of andere manier pakte Bunny me echter toch net onvoldoende en viel het album uiteindelijk tussen wal en schip. Misschien doen de zonnige maar ook wat melancholische klanken van de Amerikaanse band het toch wat beter in de herfst en de winter, want nadat ik Bunny tegen kwam in meerdere jaarlijstjes heb ik het album er toch weer bij gepakt en dit keer met meer succes. 

Net als het laatste album van Wild Nothing, dat afgelopen herfst verscheen, is Bunny van Beach Fossils een album met een bijzonder aangename jaren 80 vibe. Zonnige gitaarlijnen, flirts met postpunk van de ritmesectie en heerlijk dromerige zang waren vaste ingrediĆ«nten op menig album uit de jaren 80 en Bunny had destijds zeker niet misstaan. Nu ben ik in 2023 heel veel albums tegen gekomen die ik in de jaren 80 vast heel leuk had gevonden, maar de klassiekers uit het betreffende decennium zelf zijn er natuurlijk ook nog. 

Bunny van Beach Fossils heeft meerwaarde omdat de band uit Brooklyn zich misschien heeft laten inspireren door de muziek uit de jaren 80, maar niet in het verleden is blijven steken. De Amerikaanse band is ook niet vies van invloeden uit de dreampop en jangle pop uit de jaren 90, maar schrijft ook frisse popsongs die ook in het heden nog fris en aangenaam klinken. 

Bunny is een album dat je op meerdere manieren kunt beluisteren. Wanneer je het album wat laat voortkabbelen op de achtergrond klinkt het vooral bijzonder aangenaam, terwijl het je in een nostalgisch bui mee terug neemt naar tijden die inmiddels ver achter ons liggen. Bunny van Beach Fossils is echter ook een album dat het verdient om te worden beoordeeld op haar kwaliteit. 

In muzikaal opzicht springen vooral de heerlijke en af en toe breed uitwaaiende maar net zo makkelijk gruizige gitaarlijnen in het oor en ook de wat lome zang is van hoge kwaliteit. De Amerikaanse band slaagt er bovendien in om songs te schrijven die zich wentelen in zonnestralen en zoete klanken, maar die ook altijd wat melancholisch van aard zijn, precies zoals een aantal bands dat in de jaren 80 zo goed kon. 

Bunny is bovendien een album dat makkelijk aan kracht wint. Wat ik afgelopen zomer nog vooral aangenaam en tijdloos vond klinken, vind ik inmiddels echt heel goed. Bunny heeft zich razendsnel ontwikkeld van een album dat in de jaren 80 of in de jaren 90 absoluut hoge ogen had kunnen gooien tot een album dat in 2023 moet worden geschaard onder de betere albums van het jaar, waardoor ik een ieder die het album wel opnam in het jaarlijstje over 2023 alleen maar gelijk kan geven. Erwin Zijleman

De muziek van Beach Fossils is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://beachfo.bandcamp.com/album/bunny.


Bunny van Beach Fossils is verkrijgbaar via de Mania webshop: