21 december 2023

Holly Humberstone - Paint My Bedroom Black

Het was flink dringen binnen de pop het afgelopen jaar met heel veel uitstekende albums, waartoe ook het debuutalbum van de Britse muzikante Holly Humberstone moet worden gerekend
Holly Humberstone verzamelde vorig jaar het werk van haar eerdere EP’s en haalde een prestigieuze BRIT award binnen, maar leverde dit jaar dan haar echte debuutalbum af. Het is een album vol belofte, want de Britse muzikante kan binnen de popmuziek op een breed terrein uit de voeten. Zo maakt ze de blinkende elektronische pop die inmiddels gemeengoed is, maar kan ze ook uit de voeten met songs die eerder in het hokje indiepop passen. Holly Humberstone is een prima zangeres en schrijft persoonlijke songs die flink wat talent verraden. Misschien moet ze in de toekomst wat duidelijkere keuzes maken, maar alles bij elkaar genomen is dit een zeer verdienstelijk debuutalbum.



2023 is voor mij het jaar van een aantal echt geweldige popalbums (waarvan ik het debuutalbum van Chappell Roan overigens met afstand de beste vind). Ik heb er heel wat opgepikt de afgelopen twaalf maanden, maar heb er ook nog wel een aantal laten liggen. De Amerikaanse muziekwebsite Paste heeft er een aantal opgenomen in haar lijstje met de beste debuutalbums van 2023 en van de genoemde albums bevalt Paint My Bedroom Black van Holly Humberstone me vooralsnog het best. 

Vorig jaar verscheen overigens al het album Can You Afford To Lose Me? van de Britse muzikante, maar omdat dat eigenlijk een verzameling was van haar eerder verschenen EP’s, kan Paint My Bedroom Black worden gezien als het echte debuutalbum van Holly Humberstone. De EP’s van de Britse muzikante, die haar overigens een BRIT award opleverden, stonden vol met aangename, maar wat mij betreft ook weinig onderscheidende popsongs. 

Ik heb daarom een maand of twee geleden niet heel veel aandacht besteed aan Paint My Bedroom Black, maar dat is toch een duidelijk beter album dan de verzameling oud werk van vorig jaar. Holly Humberstone werd deze week pas 24 jaar oud, maar draait inmiddels een aantal jaren mee als popzangeres. Dat heeft zijn weerslag gehad op haar songs, maar Paint My Bedroom Black is niet het standaard popalbum over mislukte liefdes. Het is een ‘coming of age’ album dat in tekstueel opzicht redelijk divers is. 

Dat is het album ook in muzikaal opzicht. Paint My Bedroom Black bevat een aantal vooral elektronisch ingekleurde popsongs die ook van de hand van een van de grote popzangeressen van het moment hadden kunnen zijn, maar Holly Humberstone kan ook uit de voeten met tegen de indiepop aanleunende songs of met meer ingetogen songs met ook nog incidentele uitstapjes richting folkpop en indierock. 

Met name in de meer ingetogen en broeierige songs hoor je dat Holly Humberstone een prima zangeres is en hoor je bovendien het eigenzinnige dat in een aantal van de meer standaard popsongs ontbreekt. Over het algemeen genomen weet de Britse muzikante echter een behoorlijk hoog niveau vast te houden. Zeker de wat donkerder getinte en wat meer ingetogen songs maken makkelijk indruk, terwijl de wat meer standaard popsongs misschien niet heel verrassend zijn, maar wel ruimschoots boven de middelmaat uit steken. 

De Britse muzikante heeft overigens een opvallende muzieksmaak en rekent Bon Iver tot haar favorieten, wat goed hoorbaar is in het fraaie Baby Blues, wat mij betreft de mooiste track op het album. Als geheel vind ik Paint My Bedroom Black nog wat wispelturiger dan bijvoorbeeld het briljante album van Chappell Roan of het laatste album van Olivia Rodrigo, maar Holly Humberstone heeft wel een album vol belofte gemaakt. 

Ik zou persoonlijk graag zien dat ze op haar volgende album wat meer tegen de indiepop aanleunt, maar ook binnen de pure pop kan de Britse muzikante nog flink groeien. Voor het album werd overigens een flink blik producers open getrokken, maar er was een centrale rol weggelegd voor de Britse producer Rob Milton, die misschien nog niet dezelfde status heeft als de grote popproducers uit de Verenigde Staten, maar het debuutalbum van Holly Humberstone heeft voorzien van een blinkende maar ook zeer smaakvolle productie. Erwin Zijleman

De muziek van Holly Humberstone is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://hollyhumberstone.bandcamp.com/album/paint-my-bedroom-black.


Paint My Bedroom Black van Holly Humberstone is verkrijgbaar via de Mania webshop: