13 december 2023

Slow Pulp - Yard

De Amerikaanse band Slow Pulp debuteerde drie jaar geleden zeer verdienstelijk, maar zet enorme stappen op haar tweede album Yard, dat is gevuld met geweldige indierock, indiepop en indiefolk songs
Er verschenen dit jaar heel veel indierock albums als Yard van Slow Pulp. Het zijn albums waarop zowel wordt geput uit de archieven van de 90s indierock als uit de archieven van de indierock van dit moment, maar het tweede album van de band uit Chicago is zeker geen dertien in een dozijn indierock album. Daarvoor zijn de songs op Yard echt veel te goed en veelzijdig, want Slow Pulp schudt de onweerstaanbaar lekkere songs uit de mouw en beperkt zich zeker niet tot de indierock. De band beschikt in de persoon van Emily Massey ook nog eens over een uitstekende zangers, die de prima songs van de Amerikaanse band heel ver boven het maaiveld uit tilt.



Yard van Slow Pulp verscheen in een van de drukste releaseweken van 2023 en viel bij mij helaas tussen wal en schip. En dat terwijl ik in de herfst van 2020 nog zo enthousiast was over het debuutalbum van de band die via Madison, Wisconsin, was neergestreken in Chicago, Illinois. Slow Pulp timmerde op dat moment nog niet eens zo heel lang aan de weg, maar maakte op haar debuutalbum Moveys indruk met frisse pop- en rocksongs, die ingrediĆ«nten uit verschillende genres verwerkten in een eigenzinnig eigen geluid. 

Het is een album dat ik eerlijk gezegd al lang weer was vergeten, maar dankzij een aantal jaarlijstjes kwam ik toch weer op het spoor van de band en haar tweede album Yard. Het is een album dat de afgelopen maanden behoorlijk is bewierookt, maar ook dat was kennelijk niet genoeg om eens goed naar het album te luisteren. Gelukkig werd ik op het juiste moment wakker geschud, want wat is dit een goed album.

Op Yard laat Slow Pulp flink wat groei horen, want het tweede album van de band uit Chicago is echt in alle opzichten beter dan het debuutalbum uit 2020. Net als het debuutalbum van Slow Pulp is ook het tweede album van de Amerikaanse band een album dat vooral als een indierock album zal worden bestempeld. Dat is een vrij brede verzamelterm die niet altijd op zijn plaats is, maar voor de beschrijving van Yard is de term redelijk trefzeker. 

Zeker wanneer frontvrouw Emily Massey wat zachter zingt laat de muziek van Slow Pulp raakvlakken horen met de indierock van Phoebe Bridgers en consorten, maar het album bevat ook een aantal songs die vooral associaties oproepen met de indierock die in de jaren 90 werd gemaakt door bands met een vrouwelijk boegbeeld als Belly, The Breeders en Throwing Muses. 

Indierock is echter ook een vlag die de lading niet helemaal dekt, want Slow Pulp neemt op Yard ook met enige regelmaat flink gas terug, wat een aantal songs oplevert die best als indiepop of indiefolk mogen worden omschreven, waarna ook nog een een heuse country track volgt. 

De mannelijke leden van Slow Pulp spelen al samen sinds de basisschool, maar de band kreeg op de middelbare school een enorme boost met de komst van Emily Massey, die op Yard laat horen dat ze een uitstekende zangeres is. Ook in muzikaal opzicht is de band overigens flink gegroeid, want het bij vlagen lo-fi geluid van het debuutalbum klinkt op het nieuwe album een stuk voller en rijker. 

Met de zang en de muziek zit het wel goed, maar de meest indrukwekkende groei hoor ik in de songs op Yard. De band uit Chicago rijgt op haar tweede album de geweldige songs aan elkaar. De ene keer rauw en gruizig, de volgende keer aanstekelijk en poppy of juist ingetogen en folky. Het zijn songs die herinneren aan een heleboel leuke bands uit de indierock, indiepop en indiefolk, maar alle songs dragen ook nadrukkelijk het stempel van Slow Pulp. 

Het is dan ook niet voor niets dat het album hier en daar wordt onthaald als een indierock klassieker, al is dat wat mij betreft een status die een album pas na een aantal jaren kan verkrijgen. Een potentiƫle indierock klassieker is Yard van Slow Pulp wat mij betreft wel, want wat zijn de songs van de band onweerstaanbaar lekker en wat zit er nog veel groei in. Ik baal er dan ook stevig van dat ik het album in september aan de kant schoof, maar gelukkig hebben de jaarlijstjes van onder andere Paste Magazine me nog net op tijd op het juiste spoor gezet. Erwin Zijleman

De muziek van Slow Pulp is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://slowpulp.bandcamp.com/album/yard.


Yard van Slow Pulp is verkrijgbaar via de Mania webshop: