27 december 2023

The Rural Alberta Advantage - The Rise & The Fall

Bij eerste beluistering van het vijfde album van The Rural Alberta Advantage had ik wat teveel associaties met de muziek van The Lumineers, maar The Rise & The Fall blijkt al snel een uitstekend album
Liefhebbers van de albums van de Amerikaanse band The Lumineers zullen onmiddellijk gecharmeerd zijn van de muziek van de Canadese band The Rural Alberta Advantage, al kan de overeenkomst met de muziek van de Amerikaanse band de Canadezen ook in de weg zitten. Ik had zelf wat tijd nodig om te wennen aan de overeenkomsten tussen beide bands, maar uiteindelijk ben ik behoorlijk onder de indruk van The Rise & The Fall, dat wat mij betreft niet onder doet voor de albums van The Lumineers. Een mooier compliment kan ik de band uit Toronto niet maken en The Rise & The Fall is ook nog eens een album dat nog wel even door groeit.



Bij beluistering van The Rise & The Fall, het afgelopen herfst verschenen vijfde album van de Canadese band The Rural Alberta Advantage dacht ik even met nieuw werk van de Amerikaanse band The Lumineers te maken te hebben. De openingstrack van The Rise & The Fall lijkt zowel qua muziek als qua zang sprekend op de muziek die The Lumineers de afgelopen jaren hebben gemaakt en ook de song zelf is van het soort waar de Amerikaanse band patent op heeft. 

Nu ben ik persoonlijk gek op de muziek van The Lumineers. Vrijwel alle albums van de Amerikaanse band haalden mijn jaarlijstje en met name III uit 2019 schaar ik onder mijn favoriete albums van de afgelopen jaren. Alle reden dus om te houden van de muziek van The Rural Alberta Advantage, maar de eerste vier albums van de band uit Toronto schoof ik terzijde en ook album nummer vijf kwam afgelopen herfst op de verkeerde stapel terecht en dat terwijl ik het het afgelopen jaar moest doen zonder een nieuw album van The Lumineers. 

Ik weet eerlijk gezegd niet of de vergelijking met de Amerikaanse band me echt in de weg zat, want The Lumineers verdienen het wat mij betreft om een belangrijke inspiratiebron te zijn. Oktober was ook gewoon een erg drukke release maand, waarin er weinig tijd was om goed naar alle verschenen albums te luisteren. Dat had in het geval van The Rise & The Fall van The Rural Alberta Advantage zeker geholpen, want nu ik het album vaker heb beluisterd ben ik zeer gecharmeerd van het album en hoor ik dat de Canadese band meer kan dan songs in de stijl van The Lumineers maken. 

Met name door de zang heeft The Rise & The Fall in vrijwel alle tracks een aangename The Lumineers vibe, maar zeker in de wat meer ingetogen songs schuift The Rural Alberta Advantage wat op richting Amerikaanse rootsmuziek en heeft de band een duidelijker eigen geluid. Dat heeft de band ook wanneer het kiest voor juist wat stevigere songs met mooi gitaarwerk.

De raakvlakken met de populaire Amerikaanse band zijn natuurlijk ook niet alleen de zwakte van The Rise & The Fall. Het album staat vol met aantrekkelijke songs en in muzikaal opzicht zit het album knap in elkaar. Ook over de zang van zanger en gitarist Nils Edenloff ben ik zeer te spreken, zeker als bassist en toetsenist Amy Cole subtiele achtergrondvocalen toevoegt. 

The Rise & The Fall is een album dat meer verdient dan snelle beluistering van de eerste paar tracks (wat ik in oktober deed). De songs van de Canadese band zijn immers behoorlijk veelzijdig en het zijn bovendien songs die beter worden wanneer je ze vaker hoort. De vergelijking met de muziek van The Lumineers wordt verder steeds meer naar de achtergrond verdrongen, enerzijds omdat The Rural Alberta Advantage ook op meerdere manieren anders kan klinken dan de Amerikaanse band en anderzijds omdat de songs op The Rise & The Fall goed genoeg zijn om de vergelijking met andere bands goed te kunnen doorstaan. 

Ik heb na The Rise & The Fall inmiddels ook de andere albums van de Canadese band beluisterd, maar vind het nieuwe album van de band, dat overigens vorm kreeg tijdens een aantal Zoom meetings tijdens de coronapandemie, er flink uitspringen. Ik zag het album de afgelopen week opduiken in een Canadees jaarlijstje en dat is niet overdreven, want The Rise & The Fall is meer dan het geweldige Lumineers album dat de Amerikaanse band in 2023 zelf niet heeft gemaakt. Erwin Zijleman

De muziek van The Rural Alberta Advantage is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://ruralalbertaadvantage.bandcamp.com/album/the-rise-the-fall.


The Rise & The Fall van The Rural Alberta Advantage is verkrijgbaar via de Mania webshop: