08 december 2023

Ratboys - The Window

The Window, het vijfde album van de Amerikaanse band Ratboys verscheen afgelopen zomer, trok niet heel veel aandacht, maar duikt nu, volkomen terecht, op in een aantal zeer aansprekende jaarlijstjes
Ik had echt nog nooit van de band Ratboys gehoord, maar ben aangenaam verrast door het vijfde album van de band, dat een aantal jaarlijstjes heeft gehaald. Ratboys kan zowel uit de voeten met indierock als met Amerikaanse rootsmuziek en zal vanwege deze combinatie associaties oproepen met de laatste albums van Big Thief. Die associaties zijn deels terecht, maar Ratboys laat op The Window ook een duidelijk eigen geluid horen en het is een geluid dat me zeer goed bevalt. The Window klinkt soms gruizig en soms ingetogen, maar de songs van Ratboys zijn altijd melodieus en vallen verder in positieve zin op door de bijzondere zang van Julia Steiner. Inderdaad een jaarlijstjesalbum.



Bij het doorspitten van een aantal jaarlijstjes kwam ik The Window van de Amerikaans band Ratboys tegen. Het is bijzonder dat ik het album niet eerder ben tegen gekomen, want het is Paste Magazine, dat ik zeer nauwlettend volg, dat het album heeft opgenomen in haar jaarlijstje. De Amerikaanse muziekwebsite zet het album zelfs op de vijfde plek, waarmee The Window van Ratboys volgens Paste Magazine moet worden gezien als een van de allerbeste albums van 2023. 

Het is een album dat door Paste ergens tussen Rilo Kiley en Tom Petty wordt gepositioneerd, maar bij mij komt er maar één naam op wanneer ik luister naar het album. Net als Wednesday, wiens Rat Saw Gold het jaarlijstje van Paste aanvoert, heeft Ratboys zich op haar nieuwe album flink laten beïnvloeden door Big Thief. The Window is overigens al het vijfde album van de band uit Chicago, Illinois, maar ik ben de naam van de band, die ik associeer met punkbands uit de jaren 70, nog niet eerder tegen gekomen. 

Ik heb me nog niet verdiept in de rest van het oeuvre van de Amerikaanse band, maar The Window is inderdaad een uitstekend album. Net als Big Thief kan Ratboys uit de voeten met zowel indierock als Amerikaanse rootsmuziek. Beide bands hebben bovendien een met name gitaar georiënteerd geluid en beschikken over een zangeres met een bijzonder stemgeluid. Het zijn opvallende overeenkomsten, maar toch klinkt Ratboys wat mij betreft niet als een surrogaat Big Thief. 

The Window opent behoorlijk rauw en stevig met flinke gitaarmuren, die prachtig samenvloeien met de bijzondere stem van zangeres Julia Steiner. Door de wat meisjesachtige zang (zeker geen diskwalificatie) herinnert de muziek van Ratboys ook wel wat aan de indierock met een vrouwelijk boegbeeld uit de jaren 90, maar wanneer in de tweede track meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek opduiken, begeeft Ratboys zich weer wat nadrukkelijker op hetzelfde terrein als Wednesday en Big Thief. 

Volgens de informatie op de bandcamp pagina van de band is The Window een wat ander album dan zijn voorgangers. Er werd meer tijd genomen voor het doorontwikkelen van de songs op het album en ook de productie was belangrijker dan in het verleden. Voor deze productie werd een beroep gedaan op Chris Walla, die bekend is van zijn band Death Cab For Cutie, maar ook als producer aan de weg timmerde voor onder andere The Decemberists en Lo Moon. Chris Walla heeft uitstekend werk geleverd, want The Window klinkt uitstekend. 

Ratboys schakelt op haar vijfde album makkelijk tussen stevige indierock en wat meer ingetogen Amerikaanse rootsmuziek, vermaakt makkelijk met het prima gitaarwerk en de aansprekende zang van Julia Steiner en slaagt er boven alles in om te verleiden met heerlijk melodieuze songs. Het levert een bijzonder aangenaam album op, dat ik steeds meer ben gaan waarderen de afgelopen twee weken.

Er zijn heel veel bands die een graantje proberen mee te pikken van het succes van bands als Big Thief, maar ik begrijp inmiddels wel dat Paste Magazine The Window van Ratboys hoger inschat dan de meeste andere albums in dit genre. Paste staat hier zeker niet alleen in, want inmiddels zie ik het album in meerdere jaarlijstjes op duiken. En als het album blijft groeien zoals het de afgelopen dagen heeft gedaan komt ook een plek in mijn eigen jaarlijstje steeds nadrukkelijker in zicht. Erwin Zijleman

De muziek van Ratboys is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://ratboys.bandcamp.com/album/the-window.


The Windows van Ratboys is verkrijgbaar via de Mania webshop: