04 december 2023

Shirley Hurt - Shirley Hurt

Het debuutalbum van Shirley Hurt is inmiddels een jaar oud, maar krijgt nog een nieuwe kans en daar valt niet op af te dingen, want wat is het debuut van de Canadese muzikante een mooi en bijzonder klinkend album
Ik ging er vanwege een aantal nieuwe recensies van uit dat het titelloze debuutalbum van Shirley Hurt een gloednieuw album was, maar het blijkt al een jaar oud. Het is echter de hoogste tijd dat het debuutalbum van het alter ego van de Canadese muzikante Sophia Ruby Katz aandacht gaat trekken, want het debuutalbum van Shirley Hurt is echt prachtig. Het is de verdienste van de mooie songs en de al even mooie muziek op het album, maar het is vooral de prachtige en ook nog eens bijzondere stem van Sophia Ruby Katz, die het album ver boven het maaiveld uit tilt. Ik was direct onder de indruk van dit mooie album en het wordt echt alleen maar beter.



De Britse muziektijdschriften Mojo en Uncut besteden in hun januarinummer aandacht aan het titelloze debuutalbum van Shirley Hurt. Ik ging er eerlijk gezegd van uit dat het een release uit 2024 betrof, maar het album bleek al te vinden op de streaming media diensten. Daar staat het overigens al sinds afgelopen zomer, waardoor de timing van de gerenommeerde Britse muziektijdschriften op zijn minst bijzonder is. 

Toen ik het album vervolgens opzocht op bandcamp zag ik dat het album precies een jaar geleden al is verschenen, wat de plotselinge aandacht voor het album nog wat opmerkelijker maakt. Kennelijk wilt het tot dusver niet echt lukken met het debuutalbum van Shirley Hurt, maar ik begreep direct waarom haar platenmaatschappij het blijft proberen met het album en begreep ook direct waarom Mojo en Uncut zo enthousiast zijn over het album. 

Shirley Hurt is een project van een Canadese singer-songwriter over wie ik niet heel veel kan vertellen. Ik weet dat haar echte naam Sophia Ruby Katz is en dat ze uit Toronto komt, maar verder zal de muziek op het debuutalbum van Shirley Hurt moeten spreken. Dat doet deze muziek verrassend makkelijk, want het debuutalbum van de Canadese muzikante wist mij binnen een paar noten te betoveren en is dat hierna blijven doen. 

Dat is voor een belangrijk deel de verdienste van de stem van Sophia Ruby Katz. Het is een warme en wat dromerige stem, maar de Canadese muzikante beschikt ook over een zeer karakteristiek geluid. Het doet me af en toe denken aan de stem van Beth Orton, maar dat is een vergelijking die maar tijdelijk op gaat, al is het maar omdat de Canadese muzikante zowel de hogere als de lagere regionen kan opzoeken met haar stem. 

De stem van Sophia Ruby Katz doet het uitstekend in het wat folky getinte materiaal op het debuutalbum van Shirley Hurt, maar ook als het album wat opschuift richting jazz of pop slaagt de muzikante uit Toronto er in om indruk te maken met haar even aangename als karakteristieke stemgeluid. 

Het is in eerste instantie vooral de zang die indruk maakt bij beluistering bij het debuutalbum van Shirley Hurt, maar het album heeft meer te bieden. Sophia Ruby Katz laat zich op het debuutalbum van haar project begeleiden door een aantal mij onbekende muzikanten, die zorgen voor een mooi sfeervol en warm geluid. Het is een grotendeels organisch geluid met de akoestische gitaar en piano als basis en bijdragen van onder andere saxofoon, fluit en keyboards als fraaie versiersels. 

De combinatie van de warme klanken en de bijzondere zang maken het debuutalbum van Shirley Hurt zeer geschikt voor koude winteravonden, maar ik kan me goed voorstellen dat het album het ook uitstekend doet op lome zomeravonden, wat de release pogingen in december en juli ondersteunt.

Het debuutalbum Shirley Hurt overtuigde me zoals gezegd onmiddellijk, maar het is ook een groeialbum. Sophia Ruby Katz overtuigt makkelijk met haar prachtige stem en de mooie klanken op het album, maar ze schrijft ook uitstekende songs, die zich in meerdere genres bewegen en die, ondanks het feit dat ze niet altijd kiezen voor de makkelijkste weg, buitengewoon lekker in het gehoor liggen. Ik begrijp er echt helemaal niets van dat dit album zo lang is blijven liggen, want ach wat is dit mooi. Erwin Zijleman

De muziek van Shirley Hurt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://shirleyhurt.bandcamp.com/album/shirley-hurt.


Shirley Hurt van Shirley Hurt is verkrijgbaar via de Mania webshop: