12 december 2023

Mapache - Swinging Stars

De Amerikaanse band Mapache maakt op haar vijfde album Swinging Stars tijdloos klinkende Amerikaanse Westcoast rootsmuziek, die zo warm en aangenaam klinkt dat je maar naar dit album blijft luisteren
Het zijn niet veel jaarlijstjes waarin Swinging Stars van Mapache is opgenomen, maar de lijstjes die wel een plek hebben ingeruimd voor de band uit Los Angeles hebben het bij het juiste eind. Swinging Stars laat een album lang tijdloze klanken horen, die afwisselend citeren uit de archieven van de Westcoast pop, de Laurel Canyon folk en de countryrock. Al deze invloeden komen samen in een aangenaam warm en laidback geluid. Het is ook een zeer smaakvol geluid, waarin vooral de gitaren en de zang de aandacht trekken. Swinging Stars klinkt op een of andere manier direct vertrouwd, maar pas na een paar keer horen hoe je hoe goed dit wat ondergesneeuwde album eigenlijk is.



In een aantal jaarlijstjes die vooral gevuld zijn met Amerikaanse rootsmuziek kom ik Swinging Stars van de band Mapache tegen. Het is een band die ik volgens mij nog niet eerder ben tegen gekomen, terwijl Swinging Stars toch al het vijfde album is van Mapache. Het is een album dat in de zomer positieve recensies kreeg, maar ook die zijn me niet opgevallen. 

De band uit Los Angeles opent haar vijfde album met een Spaanstalige track, die opvalt door een subtiel en laidback geluid vol mooi gitaarwerk. Het deed me wel wat aan Los Lobos denken en dat was reden genoeg om verder te luisteren. De openingstrack van Swinging Stars blijkt een wat atypische track, want Mapache kiest verder vrijwel uitsluitend voor Engelstalige songs, die ook in muzikaal opzicht wat afwijken van de eerste track op het album. 

Toch zijn er naarmate het album vordert ook flink wat overeenkomsten te horen met de openingstrack, want ook op de rest van het album maakt Mapache vooral laidback muziek en maakt het indruk met fraaie klanken. Ook in vocaal opzicht maakt de Amerikaanse band makkelijk indruk, want de zang klinkt al even aangenaam als de zeer smaakvolle muziek op Swinging Stars. 

Mapache maakt op haar vijfde album vooral muziek zoals die in de jaren 60 en 70 wel vaker werd gemaakt aan de Amerikaanse westkust. De muziek van de band uit Los Angeles wordt wel omschreven als Cosmic Westcoast pop en dat is een aardige omschrijving. Het is echter ook een omschrijving waarmee je de muziek van Mapache wat te kort doet. 

Wanneer de band een pedal steel toevoegt aan haar songs, schuift de muziek op Swinging Stars immers makkelijk op richting 70s countryrock, maar in andere songs hoor ik ook flarden Laurel Canyon folk, terwijl Mapache de harmonieën van The Everly Brothers eert wanneer meerstemmige zang wordt ingezet. Laten we het er maar op houden dat de band uit Los Angeles zich breed laat beïnvloeden op haar vijfde album. 

Los van de invloeden die domineren klinkt de muziek van de band altijd warm en laidback. Swinging Stars is een heerlijk album om bij te ontspannen en het is een album dat de ruimte vult met opvallend warme klanken. Dat ontspannen gaat zo makkelijk omdat Swinging Stars klinkt als een album dat je ook bij eerste beluistering al heel lang lijkt te kennen. 

Mapache laat zich beïnvloeden door een flinke stapel albums uit het verleden, maar smeedt alle invloeden fraai samen in een bijzonder aangenaam geluid. Het is een geluid dat het heerlijk doet op de achtergrond, maar het vijfde album van Mapache verdient veel meer dan dat. De band strooit immers met prachtige klanken, waarin met name de gitaren uitblinken, maar de solide basis minstens even belangrijk is. Ook de zang op het album is echt prachtig, zeker wanneer de band meerdere stemmen in zet. 

Swinging Stars is een album dat niet heel driftig op zoek is naar vernieuwing en ook best een aantal decennia geleden gemaakt had kunnen worden. Mapache tikt hierbij telkens weer een opvallend hoog niveau aan, waardoor ik begrijp dat het album opduikt in een aantal jaarlijstjes. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat Swinging Stars makkelijk over het hoofd is gezien. Het aanbod aan dit soort retro albums is immers moordend groot en je moet wel even wat verder luisteren dan een paar tracks om de fraaie muziek van Mapache op de juiste waarde te kunnen schatten. Wanneer je dit eenmaal hebt gedaan heb je er, net als ik, een vaste metgezel voor kille winteravonden bij. Erwin Zijleman

De muziek van Mapache is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://mapachesounds.bandcamp.com/album/swinging-stars.


Swinging Stars van Mapache is verkrijgbaar via de Mania webshop: