16 juli 2018

Nichole Wagner - And The Sky Caught Fire

De Amerikaanse singer-songwriter Nichole Wagner bracht vorig jaar de zeer veelbelovende EP Plotting The Constellations uit, waarop onder andere een zeer geslaagde cover van Springsteen’s Tougher Than The Rest was te vinden.

Vooral door deze cover heb ik de naam Nichole Wagner onthouden en was ik direct nieuwsgierig toen ik haar naam tegen kwam tussen de nieuwe releases van deze week. And The Sky Caught Fire is het debuut van de singer-songwriter uit Austin, Texas, en het is een verrassend sterk debuut geworden. 

Nichole Wagner werkte op haar eerste EP samen met de gelouterde producer Justin Douglas, die ook het na een geslaagde crowdfunding campagne gerealiseerde And The Sky Caught Fire produceerde. De Texaanse producer haalde een aantal prima muzikanten naar zijn studio in Austin, onder wie de ervaren gitarist Will Sexton (de broer van Bob Dylan gitarist Charlie Sexton). 

Je hoort goed dat Nichole Wagner uit Austin komt en haar debuut heeft opgenomen in de Texaanse muziekstad. And The Sky Caught Fire klinkt wat rauwer dan de meeste platen die in Nashville worden gemaakt en biedt met name de gitaren wat meer kans om te schitteren. Ik hou er wel van.

Nichole Wagner heeft een stem die het prima doet in de wat stevigere tracks, maar ook in de wat meer ingetogen tracks maakt de Texaanse singer-songwriter indruk. Met name in de wat meer ingetogen tracks lijkt de stem van Nichole Wagner wel wat op die van Kacey Musgraves, die eerder dit jaar de plaat maakte die ik het meest heb beluisterd de laatste maanden. 

Het is een stem die in staat is om de songs op de plaat een flink stuk omhoog te trekken en dat ook doet. Nichole Wagner timmert nog niet zo lang aan de weg als muzikant, maar ze maakt op haar debuut een gelouterde indruk. And The Sky Caught Fire kan hierdoor makkelijk concurreren met al die andere platen die momenteel in Austin en in Nashville worden gemaakt, wat een prestatie van formaat is. 

Dat het debuut van Nichole Wagner zoveel indruk maakt ligt niet alleen aan de fraaie productie, aan de topmuzikanten op de plaat (met een glansrol voor het gitaarspel van Will Sexton dat prachtig ingetogen of heerlijk rauw kan klinken) of aan de mooie en bijzondere stem van Nichole Wagner. Ook de songs van de muzikante uit Austin zijn van een bijzonder hoog niveau en durven ook nog eens flink te variĆ«ren, waardoor suikerzoete countrypop kan worden afgewisseld met stevige rootsrock. 

And The Sky Caught Fire klinkt vaak als de plaat die Kacey Musgraves zou hebben gemaakt wanneer ze niet in Nashville maar in Austin zou zijn beland. Het is wat mij betreft een groot compliment voor het met bescheiden middelen in elkaar gesleutelde debuut van Nichole Wagner. 

De singer-songwriter wist me vorig jaar zoals gezegd te overtuigen met een prima EP, maar hetgeen dat ze op haar debuutalbum laat horen is nog een paar klassen beter. Het is momenteel dringen in het land van de vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor country, maar op basis van haar prima debuut durf ik Nichole Wagner wel uit te roepen tot de beloften in het genre. Deze plaat zal in Nederland waarschijnlijk niet heel veel aandacht krijgen, maar Nichole Wagner verdient deze aandacht absoluut met dit uitstekende debuut. Erwin Zijleman

De muziek van Nichole Wagner is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://nicholewagner.bandcamp.com/album/and-the-sky-caught-fire.