19 juli 2018

Chuck Auerbach - Remember Me

Dan Auerbach werd dankzij The Black Keys een grote naam in de popmuziek en wordt inmiddels niet alleen bejubeld als muzikant, maar ook als producer. Chuck, de vader van Dan, is al decennia een zeer fanatiek muziekliefhebber en heeft de jonge Dan ongetwijfeld opgevoed met een dagelijkse portie blues en bovendien flink aangezet tot het maken van muziek. 

Chuck is inmiddels de 65 gepasseerd en besloot dat het tijd werd om zijn oude dromen na te jagen, na een bestaan als hulpverlener, boswachter en antiquair. Het geeft geresulteerd in zijn debuut Remember Me; een plaat die overigens een paar jaar op de plank heeft gelegen. 

Natuurlijk lift de oude Auerbach flink mee op de naam van zijn inmiddels beroemde zoon, die ook is te horen op dit debuut, maar hoe vaker ik het debuut van Chuck hoor, hoe lekkerder ik deze plaat vind. 

Chuck Auerbach maakt op Remember Me heerlijk ingetogen muziek met vooral invloeden uit de blues. Het is muziek die in eerste instantie opvalt door wat breekbaar klinkende vocalen. Chuck Auerbach zingt op zijn debuut prachtig ingetogen en voegt veel gevoel en doorleving toe aan zijn vocalen. Een groot zanger is hij zeker niet, maar de stem van Auerbach senior is wel in staat om iets met je te doen. 

De bijzondere stem van Chuck Auerbach wordt omgeven door fraaie klanken. Zoon Dan nam uiteraard de rol van producer op zich en heeft de kwetsbare stem van zijn vader omringd met mooie en subtiele klanken. In een aantal songs op Remember Me spelen bluesy gitaren de hoofdrol, maar Chuck Auerbach kan ook uit de voeten met sobere songs met een hoofdrol voor de piano. 

Het levert een laid-back plaat op vol tijdloze popmuziek met een voorliefde voor ingetogen blues. Het is muziek die zich in eerste instantie niet erg opdringt, maar hoe vaker je de songs van Chuck Auerbach hoort, hoe dierbaarder ze worden. 

Zoon Dan gaat het als muzikaal wonderkind als sinds zijn tienerjaren zeer voor de wind, maar vader Chuck heeft een zwaar leven achter de rug. Op Remember Me kijkt hij terug op dit leven en vertelt hij mooie verhalen. Het voorziet de songs op zijn debuut van diepgang. 

Remember Me is in muzikaal opzicht geen hele opzienbarende plaat, maar gevoel en doorleving compenseren stevig voor het gebrek aan vernieuwing of ruwe randjes. Het debuut van Chuck Auerbach heeft iets dat de platen van bijvoorbeeld J.J. Cale ook hebben. Het klinkt allemaal heerlijk laid-back en ontspannen, maar op een of andere manier grijpt het je ook bij de strot. 

We kennen natuurlijk de kinderen van beroemde muzikanten die zelf ook kiezen voor een carrière in de muziek, maar het kan dus ook andersom. Kinderen van beroemde muzikanten hebben het vaak moeilijk en dat zal voor de ouders van beroemde muzikanten niet anders zijn. Het debuut van Chuck Auerbach mag er echter zijn en smaakt naar meer. Chuck is pas 68, dus laten we hopen dat hij nog wat door kan groeien op zijn volgende platen, want aan talent is er geen gebrek. Erwin Zijleman