maandag 9 juli 2018

The Innocence Mission - Sun On The Square

The Innocence Mission debuteerde in 1989 en heeft inmiddels een dozijn platen op haar naam staan. Het zijn voor een deel platen die ik koester, maar voor een deel ook platen die ik helemaal niet ken. 

De band uit Lancaster, Pennsylvania, trok met een aantal van haar platen veel aandacht en oogstte terecht lovende recensies, maar bracht net zo vaak platen uit die totaal onopgemerkt bleven. Het geldt gelukkig niet voor het onlangs verschenen Sun On The Square, dat al ruim voor de release onder mijn aandacht werd gebracht. 

The Innocence Mission maakte op haar op al weer bijna 30 jaar oude debuut vooral ingetogen muziek met flink wat invloeden uit de folk. Deze invloeden zijn gebleven, maar de muziek van de Amerikaanse band is in de loop der jaren alleen maar ingetogener geworden. 

Sun On The Square wordt gedragen door de mooie stem van zangeres Karen Peris, die met haar stem ergens tussen Edie Brickell en Harriet Wheeler (The Sundays) in zit. De mooie en heldere vocalen op de plaat worden omgeven door een spaarzaam ingezet arsenaal aan instrumenten. In het instrumentarium van de band staan akoestische gitaren centraal, maar de band verrijkt haar geluid op subtiele wijze met vooral strijkers en piano. 

De inzet van flink wat instrumenten voorziet het geluid van The Innocence Mission van verrassend veel kleur, maar het zijn uiterst subtiele kleuren. Sun On The Square is een sobere plaat waarop vooral de details van belang zijn. Deze details komen voor een deel van Karen Peris, die meer variatie aanbrengt in haar zang dan je bij eerste beluistering zult vermoeden. De rest van de band, aangevoerd door Don Peris, kleurt prachtig om de mooie vocalen heen en voorziet de nieuwe plaat van de band uit Pennsylvania van een geluid dat varieert van pastoraal tot sprookjesachtig. 

The Innocence Mission maakt muziek die in flink wat tracks dicht tegen traditionele folk aan zit, maar de band klinkt toch net wat anders dan de gemiddelde folkies. Toen ik de plaat op de achtergrond liet voortkabbelen had ik het na een paar tracks wel gehoord en sloeg de verveling toe, maar toen ik de plaat wat later met volledige aandacht beluisterde, kwamen alle songs op fascinerende wijze tot leven. 

De soms wat lieflijk en soms pastoraal klinkende stem van Karen Peris zal niet iedereen kunnen waarderen, maar ik vind het al die jaren na het zo bijzondere debuut nog steeds prachtig. Hetzelfde geldt voor de instrumentatie, die op uiterst subtiele wijze indrukwekkende spanningsbogen weet op te zetten en de zang van Karen Peris voorziet van de perfecte ondergrond. 

The Innocence Mission doet op Sun On The Square misschien geen hele spannende dingen, maar het spreekt me toch net wat meer aan dan de vorige platen van de band, die in muzikaal opzicht minder boeiden en ook minder indruk maakten met de songs. 

Het uiterst ingetogen Sun On The Square is zeker geen plaat voor alle momenten, maar zeker op de late avond of vroege ochtend betovert The Innocence Mission met songs die steeds meer aan diepte winnen en die laten horen dat de band uit Pennsylvania ook na bijna dertig jaar nog altijd bestaansrecht heeft en platen maakt die behoren tot het mooiste dat in het genre wordt gemaakt. Erwin Zijleman

De muziek van The Innocence Mission is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://theinnocencemission.bandcamp.com/album/sun-on-the-square.