12 maart 2021

Fruit Bats - The Pet Parade

Fruit Bats draait inmiddels ruim twintig jaar mee, maar is nog altijd vrij onbekend, wat maar eens moet gaan veranderen met het prachtig klinkende en volstrekt tijdloze The Pet Parade
Eric D. Johnson heeft inmiddels heel wat mooie albums op zijn naam staan met zijn bands Fruit Bats, maar het deze week verschenen The Pet Parade vind ik de mooiste van het stel. Het is deels de verdienste van producer Josh Kaufman en de prima gastmuzikanten op het album, maar het is toch vooral de verdienste van Eric D. Johnson zelf, die voor het nieuwe album van Fruit Bats een aantal geweldige songs heeft gepend. Het is een album dat herinnert aan vervlogen tijden, maar het is ook een eigentijds album dat doet uitzien naar een mooie en lange zomer waarin ons leven hopelijk weer iets meer lijkt op het leven dat we gewend waren voor de corona pandemie.


De Amerikaanse band Fruit Bats bracht precies twintig jaar geleden haar debuutalbum Echolocation uit en heeft inmiddels acht albums uitgebracht. De band rond muzikant Eric D. Johnson kan altijd rekenen op behoorlijk positieve recensies en heeft een aantal uitstekende albums gemaakt, die zowel invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek als invloeden uit de pop en de rock verwerken. 

Wereldberoemd is de band uit Chicago er tot dusver helaas nog niet mee geworden, maar als dat nog eens moet veranderen, moet dat maar gebeuren met het deze week verschenen The Pet Parade. Op haar achtste album doet Fruit Bats er immers een schepje bovenop, wat absoluut gevolgen heeft gehad voor de kwaliteit van het album. 

Eric D. Johnson maakt deel uit van de gelegenheidsband Bonny Light Horseman en wist mede-bandlid Josh Kaufman te strikken voor de productie van het album. Josh Kaufman liet de afgelopen weken op de prachtige nieuwe albums van Cassandra Jenkins en The Hold Steady al horen dat je hem dit kunstje wel kunt toevertrouwen en ook The Pet Parade van Fruit Bats klinkt weer geweldig. 

Dat is natuurlijk niet alleen de verdienste van de producer van het album, want Eric D. Johnson wist dit keer ook een aantal interessante gastmuzikanten naar de studio te halen. Zo duikt naast drummer Matt Barrick (The Walkmen, Muzz) en violist Jim Becker (Iron & Wine, Califone) ook pianist Thomas Bartlett (ook bekend als Doveman) op en zijn er als bonus nog de bijzonder fraaie vocalen van Johanna Samuels, die over een maand of twee wel eens hoge ogen kan gaan gooien met haar debuutalbum. 

De bijdragen van alle muzikanten zorgen voor een lekker vol geluid vol invloeden. The Pet Parade past in het hokje Amerikaanse roots, met een voorliefde voor countryrock uit de jaren 70, maar het album misstaat ook niet in het hokje pop/rock en kan met enige fantasie ook nog wel in het hokje neo-psychedelica worden gepropt. 

Het is een geluid dat prachtig past bij de bijzondere zang van Eric D. Johnson, die soms wat nasaal kan klinken, maar ook de hoge noten kan halen. Het is zang waarvan niet iedereen gecharmeerd zal zijn, maar wat mij betreft versterkt de zang het tijdloze karakter van de songs van Fruit Bats. 

Het zijn songs die in het verleden vaak een Beatlesque karakter hadden en dat hoor ik nog steeds in de songs van de band uit Chicago. In het verleden was de muziek van Fruit Bats misschien niet altijd even onderscheidend, maar The Pet Parade is van de eerste tot en met de laatste noot genieten. Het geluid is prachtig, de instrumentatie rijk en veelzijdig, de zang trefzeker en de songs zijn stuk voor stuk van een hoog niveau. 

Ondanks het feit dat de muzikanten vanwege de corona pandemie niet bij elkaar konden komen in de studio, klinkt het nieuwe album van Fruit Bats ook nog eens hecht, wat de songs nog wat extra energie geeft. En in een tijd waarin toch vooral redelijk donker klinkende albums worden gemaakt, klinkt de muziek van Fruit Bats in ieder geval zonnig in de oren. The Pet Parade is daarom niet alleen een album om heel vrolijk van te worden, maar het is ook nog eens een album waar de kwaliteit van af spat. Voor mij het beste album van Fruit Bats tot dusver en dat zegt wel wat. Erwin Zijleman

De muziek van Fruit Bats is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://fruit-bats.bandcamp.com/album/the-pet-parade.


The Pet Parade van Fruit Bats is verkrijgbaar via de Mania webshop: