zaterdag 6 maart 2021

William The Conqueror - Maverick Thinker

Maverick Thinker is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Britse band William The Conqueror, die stevig vermaakt met krachtige songs met vooral invloeden uit de bluesrock
Het derde album van William The Conqueror is een album dat stilzitten onmogelijk maakt, zeker wanneer de Britse band grossiert in lekker rauwe bluesrock, maar Maverick Thinker is ook een veelzijdig album dat iedere keer net een andere invalshoek kiest en ondertussen meedogenloos vermaakt. In muzikaal opzicht is het smullen, vooral dankzij het geweldige gitaarwerk van Ruarri Joseph, die ook als zanger behoorlijk wat indruk maakt. William The Conqueror vindt haar inspiratie vooral in het verleden, maar het derde album van de band klinkt echt geen seconde gedateerd of gezapig. En Maverick Thinker wordt alleen maar beter.


Tussen het aanbod van deze week viel Maverick Thinker van William The Conqueror me onmiddellijk op. Move On, de openingstrack van het album, opent met heerlijk gitaarspel, dat vervolgens flink ontspoort, waarna de band toch gas terug neemt in een song die zowel in muzikaal als in vocaal opzicht makkelijk heel weet te verleiden. 

William The Conqueror is voor mij een nieuwe naam, maar het is al het derde album van de band, die naast voorman Ruarri Joseph bestaat uit Naomi Holmas en Harry Harding. Eerstgenoemde heeft een aantal soloalbums op zijn naam staan, maar die zijn me, net als de eerste twee albums van de band, eerlijk gezegd nooit opgevallen. Maverick Thinker van William The Conqueror had er daarentegen maar heel weinig tijd voor nodig. 

De band uit het Britse Cornwall maakt muziek met een stevige hang naar het verleden, waarbij invloeden uit de folkrock en bluesrock domineren. De Britse band haalt haar inspiratie niet uitsluitend van eigen bodem, maar put ook uit de folkrock en bluesrock die een aantal decennia geleden in de Verenigde Staten werd gemaakt. 

De Britse band maakt muziek die af en toe heerlijk rauw kan rocken , maar ook voor laid-back blues ben je bij William The Conqueror aan het juiste adres. Maverick Thinker is een album zonder al teveel opsmuk en het is hierdoor een album waarvan er tegenwoordig veel te weinig worden gemaakt. 

Maverick Thinker werd, vlak voor de komst van corona, opgenomen in de fameuze Sound City studio in Los Angeles en heeft meestal genoeg aan de drie-eenheid van gitaar, bas en drums, met incidenteel een piano of een orgeltje. 

De drie leden van de band maken met veel energie en passie muziek, waarbij de ritmesectie vooral strak en degelijk speelt en het gitaarwerk hier en daar flink mag vlammen. Ruarri Joseph is een uitstekend gitarist die heerlijk kan soleren, maar ook volledig in dienst van de band kan spelen, waardoor Maverick Thinker de songs met een kop en een staart altijd in het achterhoofd blijft houden. 

In de meer ingetogen momenten herinnert de muziek van William The Conqueror voorzichtig aan J.J. Cale of aan Dire Straits in haar jonge jaren, al is dat vloeken in de kerk, maar de Britse band kan ook de pannen van het dak spelen met onweerstaanbaar lekkere bluesrock, waarin Ruarri Joseph niet alleen laat horen dat hij een geweldig gitarist is, maar bovendien een zeer verdienstelijk zanger. De muziek van de Britse band klinkt ook nog eens gruizig en drassig (swampy), waardoor het album vrij makkelijk drie kwartier vermaakt, wat zeker niet alle bands in het genre lukt. 

William The Conqueror vindt haar inspiratie zoals gezegd vooral in het verleden, maar Maverick Thinker bevat zeker geen gezapige bluesrock en folkrock. De songs van de band klinken ook fris en eigentijds en vinden, met name wanneer de gitaren nog wat steviger mogen uitpakken, ook aansluiting bij de rockmuziek van dit moment. 

Maverick Thinker van William The Conqueror is geen album vol geheimen, maar desondanks groeit het album na eerste beluistering nog wel even door, wat iets zegt over de kwaliteit van de songs van de Britse band. Ik luister niet al te vaak naar dit soort muziek, maar dit album maakt me keer op keer blij. Heel blij zelfs. Erwin Zijleman

De muziek van William The Conqueror is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://williamtheconquerormusic.bandcamp.com/album/maverick-thinker.


Maverick Thinker van William The Conqueror is verkrijgbaar via de Mania webshop: