07 maart 2021

Snowpoet - Wait For Me

Wait For Me van de Britse band Snowpoet is vorige maand helaas wat ondergesneeuwd, maar wat is het een bijzonder album met de mix van stijlen, het fascinerende geluid en de veelzijdige zang
Toen ik voor de eerste keer naar Wait For Me van Snowpoet luisterde kon ik er niet direct chocola van maken, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer ik onder de indruk raak van de muziek van de band uit Londen. Snowpoet haalt haar inspiratie uit meerdere genres en verpakt alle invloeden in een hele bijzondere instrumentatie, die echt alle kanten op schiet. Dat doet ook de zang op het album, maar Snowpoet strijkt nergens echt tegen de haren in. Integendeel, de muziek van de Britse band blijft je maar verbazen en betoveren en wordt steeds mooier en indrukwekkender. Veel aandacht heeft Wait For Me niet gekregen, maar het is een ware schatkist. Ga dat horen!


Wait For Me was een paar weken geleden mijn eerste kennismaking met de muziek van de Britse band Snowpoet. Het derde album van de band rond zangeres Lauren Kinsella en toetsenist Chris Hyson verscheen in week met een overdaad aan nieuwe releases en viel daarom in eerste instantie buiten de boot. 
Dat lag zeker niet aan de kwaliteit van het album, want wat is het derde album van de band uit Londen een bijzonder en spannend album. 

Wait For Me is een album dat je echt meerdere keren moet horen en toen ik dat eenmaal had gedaan was ik behoorlijk onder de indruk van het derde album van Snowpoet. De band uit Londen maakt muziek die met geen mogelijkheid in een hokje is te duwen. Als je dit toch probeert zal gekozen moeten worden tussen de hokjes folk, jazz en avant garde, maar met geen van deze hokjes doe je de muziek van Snowpoet recht en er zijn ook nog andere hokjes relevant.

Wait For Me laat een bijzonder spannend geluid horen waarin piano, gitaar, drums en vooral elektronica, saxofoon en viool continu strijden om de aandacht. Het is een op zijn minst fascinerend klankentapijt dat wordt gecombineerd met de zang van Lauren Kinsella, die al even veelzijdig is als de instrumentatie op het album. 

Wait For Me opent jazzy, maar het is jazz met een twist. Door jazzy klanken te combineren met avontuurlijke elektronica en de afwisselend mooi volle, gesproken, of juist repeterende vocalen van Lauren Kinsella, word je alleen in de eerste vijf minuten al vaker op het verkeerde been gezet dan met een gemiddeld album dat in de categorie avontuurlijk past. 

Snowpoet beweegt zich op haar derde album in alle bovengenoemde genres, maar het maakt ook beeldende muziek met hier en daar een vleugje ambient. Zeker bij eerste beluistering gebeurt er zoveel dat het je duizelt, maar bij herhaalde beluistering worden de songs van Snowpoet alleen maar mooier en interessanter. De op papier wat lastig te combineren instrumenten weten elkaar op fraaie wijze te versterken en maken onderdeel uit van een uniek geluid, dat varieert van subtiel en ingetogen tot groots en bombastisch. 

Björk, Laurie Anderson en Godley & Creme worden met enige regelmaat genoemd als vergelijkingsmateriaal voor de muziek van de band rond Lauren Kinsella en Chris Hyson. Daar is wel wat voor te zeggen, al vind ik geen van de vergelijkingen echt treffend en als het al treffend is vervliegt dat snel. 

Het bijzondere van Wait For Me is dat je bij eerste beluistering geen touw kunt vastknopen aan de instrumentatie, aan de zang en aan de songs, maar dat na enige gewenning alles op zijn plek valt en je muziek van een enorme schoonheid hoort. 

Snowpoet heeft een uniek geluid, maar weet er ook nog eens flink mee te variëren. Soms klinkt het jazzy, soms experimenteel, maar de muziek van de Britse band kan ook soulvol klinken, al is het wel soul zoals je die nog niet eerder hoorde. In muzikaal opzicht is het smullen, maar ook de zang van Lauren Kinsella spreekt steeds meer tot de verbeelding en tilt het album nog wat verder op. 

Snowpoet betovert 50 minuten lang met songs die alle kanten op schieten, maar die de fantasie eindeloos prikkelen en ondertussen ook wegdromen toestaan. Snowpoet heeft de pech dat haar album verscheen in een week met heel erg veel releases, maar het fraaie Wait For Me is echt veel te mooi en bijzonder om niet opgemerkt te worden. En als je het album gaat beluisteren, laat dan niet bij één keer, want de echte schoonheid volgt later. Erwin Zijleman

De muziek van Snowpoet is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://snowpoet.bandcamp.com/album/wait-for-me.


Wait For Me van Snowpoet is verkrijgbaar via de Mania webshop: