vrijdag 12 maart 2021

Jane Weaver - Flock

Jane Weaver heeft al een aantal bijzonder intrigerende albums op haar naam staan en ook Flock is er weer een en dat ondanks het veel toegankelijkere en soms zelfs lichtvoetige geluid
Ik was nog nooit als een blok gevallen voor een album van Jane Weaver, maar uiteindelijk wist ik de muziek van de Britse muzikante bijna altijd wel te waarderen. Het opgewekte, aanstekelijke en opvallend makkelijk te verteren Flock ging er direct vanaf de eerste keer horen in als koek en ook na vele keren horen vind ik het nieuwe album van Jane Weaver een uitstekend album. Elektronica staat nog altijd centraal, maar de muzikante uit Liverpool verrast dit keer met een veelheid aan invloeden en soms bijna lichtvoetige songs, waarin haar stem uitstekend tot zijn recht komt. De reacties zijn vooralsnog wisselend, maar ik vind dit echt een heerlijk album.


De Britse muzikante Jane Weaver draait al sinds het begin van de jaren 90 mee en heeft de afgelopen decennia meerdere genres omarmd. Haar solocarrière, die een jaar of vijftien geleden begon, leverde in eerste instantie folky albums op, tot de Britse muzikante een jaar of zeven geleden de elektronica ontdekte. 

Ik heb tot dusver een wat moeizame relatie met de muziek van Jane Weaver, al heeft dat voor een belangrijk deel te maken met het feit dat ik de muziek van de muzikante uit Liverpool tot dusver pas na flinke een tijd kan waarderen. 

Tot vandaag was geen van haar albums te vinden op de krenten uit de pop, terwijl ik zeker The Silver Globe uit 2014 met de kennis van nu een onbetwist meesterwerk vind. Het is een meesterwerk waarop Jane Weaver de muziek van de pioniers van de elektronische popmuziek combineert met invloeden uit de dreampop, wat werkelijk fantastisch uitpakt. 

Gezien mijn ervaringen met de muziek van Jane Weaver heb ik de tijd genomen voor Flock, dat weliswaar deze week officieel is verschenen, maar een maand of twee geleden al op mijn digitale deurmat plofte. Die tijd was overigens niet echt nodig, want Flock is, zeker voor Jane Weaver begrippen, een behoorlijk toegankelijk of zelfs lichtvoetig album. 

Het album opent met de altijd wat zweverige elektronica die we inmiddels van Jane Weaver gewend zijn, waarna zowel invloeden uit de folk als de dreampop een plek krijgen. Het is een geluid dat de Britse muzikante van mij best een album lang vol had mogen houden, maar Jane Weaver had andere plannen voor het album dat ze volgens haar bandcamp pagina al heel lang wilde maken. 

De openingstrack is voor Jane Weaver begrippen al redelijk opgewekt, maar in de tweede track, die bol staat van de invloeden uit de funk, horen we een andere Jane Weaver dan we tot dusver kennen. Het is een track die ongetwijfeld in de smaak zou zijn gevallen bij Prince of bij Prince protegees als Wendy & Lisa, maar laat je niet al teveel afleiden door de lichtvoetige funky impulsen, want Jane Weaver maakt nog steeds muziek met inhoud. 

De eerste twee tracks verschillen flink van elkaar en dat houdt de Britse muzikante vol in de tracks die volgen, want iedere track klinkt weer net wat anders. Het blijft allemaal redelijk toegankelijk, maar de elektronica klinkt keer op keer prachtig en hetzelfde geldt voor de zang van de Britse muzikante. 

Ik vond de muziek van Jane Weaver in het verleden wel eens wat te zweverig, maar Flock klinkt ondanks de breed uitwaaiende elektronica een stuk aardser en directer. Jane Weaver citeert uit een aantal decennia elektronische popmuziek en combineert dit afwisselend met invloeden uit de dreampop, synthpop, funk, disco, new age, R&B en wat al niet meer. Het klinkt keer op keer verrassend toegankelijk, maar ondertussen gebeurt er van alles, waardoor Flock een toegankelijk maar ook een spannend album is. 

Wanneer muzikanten kiezen voor een toegankelijker geluid komt het nogal eens voor dat het op het eerste gehoor misschien wel lekker klinkt, maar dat je het na een paar keer wel gehoord hebt. Het is me met Flock niet overkomen, want het nieuwe album van Jane Weaver klinkt nog net zo lekker, sprankelend en avontuurlijk als een paar weken geleden. Erwin Zijleman

De muziek van Jane Weaver is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://janeweaverfire.bandcamp.com/album/flock.


Flock van Jane Weaver is verkrijgbaar via de Mania webshop: