maandag 1 maart 2021

Margo Timmins - The Ty Tyrfu Sessions

Cowboy Junkies zangeres Margo Timmins vertolkt op The Ty Tyrfu Sessions uitsluitend songs van anderen en doet dat op wonderschone wijze, met uiteraard haar prachtstem in de hoofdrol
The Ty Tyrfu Sessions wordt hier en daar het lockdown album van Margo Timmins genoemd, maar het album werd ruim tien jaar geleden al eens uitgebracht (met een licht afwijkende tracklist). De sfeer van de lockdown weet de Canadese zangeres echter uitstekend te vangen met haar bijzonder mooie stem en de sobere maar sfeervolle klanken op het album. De keuze van de songs is niet heel origineel, maar het zijn wel songs die wat vragen van degene die het aandurft om ze te vertolken. Margo Timmins durft het aan en slaagt er keer op keer glansrijk in om er Margo Timmins songs van te maken. Het is misschien een tussendoortje, maar wel een wonderschoon tussendoortje
.


Margo Timmins maakt inmiddels ruim 35 jaar deel uit van de Canadese band Cowboy Junkies en heeft met haar band een flinke stapel geweldige albums op haar naam staan, waaronder een aantal die ik schaar onder mijn favoriete albums aller tijden. 

Deze week verscheen een soloalbum van de Canadese zangeres, The Ty Tyrfu Sessions. Het is niet het corona lockdown album van Margo Timmins, want een album met grotendeels dezelfde tracklist verscheen in 2009 al eens als The Ty Tyrfu Sessions, Volume 1. 

Voor The Ty Tyrfu Sessions zocht de Canadese muzikante, in een tijd waarin we corona nog associeerden met Mexicaans bier of met de zon, de samenwerking met Jeff Bird, die als multi-instrumentalist heeft bijgedragen aan flink wat albums van Cowboy Junkies. 

Voor The Ty Tyrfu Sessions hoefde Jeff Bird niet al teveel uit de kast te halen, want de meeste songs op het eerste soloalbum van Margo Timmins zijn behoorlijk sober ingekleurd met akoestische gitaar of piano en hier en daar wat basloopjes. 

Dat is een verstandige keuze, want de fluisterzachte stem van de Canadese muzikante gedijt het best wanneer de instrumentatie niet al te uitbundig is (ik herinner me nog dat tijdens het eerste Paradiso concert van de band de bar dicht moet omdat de rinkelende glazen de zang dreigden te overstemmen). 

Op The Ty Tyrfu Sessions vertolkt Margo Timmins een aantal van haar favoriete songs. Dat zijn behoorlijk bekende songs, waardoor we op The Ty Tyrfu Sessions geen obscure pareltjes tegenkomen. 

Het soloalbum van Margo Timmins bevat songs van Bob Dylan (3x, waarvan 1x met George Harrison), Bruce Springsteen, Cat Stevens, The Beatles, Joni Mitchell, Bruce Cockburn, Richard & Linda Thompson en Lucinda Williams en het zijn deels songs die je wel vaker tegenkomt op albums die zijn gevuld met covers. 

Ik ben lang niet altijd gek op dit soort albums, maar voor Margo Timmins, die absoluut behoort tot mijn favoriete zangeressen, maak ik graag een uitzondering. The Ty Tyrfu Sessions onderscheidt zich niet direct met de instrumentatie, die sober maar doeltreffend is, maar wel met de zang, die weer wonderschoon is. 

Margo Timmins zingt ook op dit soloalbum weer fluisterzacht, maar ook met veel gevoel. Door de mooie zang slaagt ze er in om toch weer iets toe te voegen aan deels behoorlijk uitgemolken songs. Zo krijgt Things We Said Today van The Beatles een zwoele en jazzy vertolking en het is zeker niet de enige song op het album die voor een net wat andere invalshoek kiest, meestal door de instrumentatie een stuk soberder te maken en het tempo wat te verlagen. 

The Ty Tyrfu Sessions, Volume 1 is me in 2009 niet opgevallen, maar het deze week verschenen The Ty Tyrfu Sessions vind ik erg mooi. Het is een album dat al heel lang op de plank lag en dus niets te maken heeft met de corona pandemie die ons inmiddels een jaar in de weg zit, maar qua sfeer misstaat het soloalbum van Margo Timmins niet tussen alle echte lockdown albums. 

The Ty Tyrfu Sessions doet uitzien naar een volgend album van Cowboy Junkies, maar voldoet vooralsnog ook prima als alternatief voor een nieuw album van de Canadese band. Zeker in de kleine uurtjes is het album van een bijzondere schoonheid en blijft Margo Timmins het oor maar strelen met haar prachtige stem. Geweldig. Erwin Zijleman