donderdag 11 maart 2021

Elizabeth & The Catapult - sincerely, e

Elizabeth (Ziman) heeft met en zonder haar band The Catapult een intiem lockdown album gemaakt dat nog altijd haar zo bijzondere geluid laat horen, maar dat zich makkelijker opdringt
Ik ben al een aantal jaren voorzichtig gecharmeerd van de muziek van Elizabeth & The Catapult, maar geen van haar albums bleef vervolgens lang hangen. Dat kan wel eens anders aflopen met het deze week verschenen sincerely, e, dat ik mooier en overtuigender vind. Het album werd tijdens de lockdown gemaakt en klinkt mede hierdoor een stuk soberder dan de vorige albums, ook wanneer The Catapult even mee doet. Elizabeth Ziman is nog altijd een eigenzinnige muzikante en zangeres, maar waar ik haar muziek in het verleden vaak net wat teveel van alles vond, dringen de songs op sincerely, e zich makkelijk op, maar weten ze zich ook te onderscheiden van alles dat er al is.


Elizabeth & The Catapult is een project van Elizabeth Ziman. De muzikante uit Brooklyn, New York, bracht de afgelopen twaalf jaar vier albums uit, die stuk voor stuk mijn aandacht trokken, maar die me uiteindelijk toch niet volledig wisten te overtuigen, ondanks het absoluut bijzondere geluid van het project van Elizabeth Ziman. 

Deze week verscheen het vijfde album van Elizabeth & The Catapult. Bij beluistering van sincerely, e had ik in eerste instantie hetzelfde gevoel als bij de vorige vier albums. Op het eerste gehoor klinkt het allemaal prachtig, maar het is ook wel wat theatraal zo nu en dan en daar moet je van houden. Dat lukt bij de vorige vier albums helaas onvoldoende, maar sincerely, e vind ik ook na een aantal keren horen nog een bijzonder en ook mooi album. 

Het nieuwe album van Elizabeth & The Catapult is een album dat onlosmakelijk verbonden is met de coronapandemie. Elizabeth Ziman legde de basis voor sincerely, e in haar woonkamer in New York, waarna The Catapult via het Internet hier en daar bijdragen toevoegde. Ook in tekstueel opzicht speelt de corona pandemie een rol op het album, maar Elizabeth Ziman schuwt ook de persoonlijke thema’s niet. 

De wijze waarop het album tot stand is gekomen heeft zeker invloed gehad op het geluid dat Elizabeth & The Catapult laat horen op sincerely, e. Waar het vorige album behoorlijk vol was ingekleurd, klinkt het nieuwe album van de muzikante uit New York een stuk soberder. Sober is in het geval van Elizabeth & The Catapult overigens een relatief begrip, want ook als Elizabeth Ziman genoeg heeft aan haar piano en haar stem, kunnen haar songs nog behoorlijk vol klinken. 

Het pianospel doet klassiek aan en vult de ruimte met flink wat noten. De ruimte die overblijft vult de singer-songwriter uit New York al even makkelijk met haar bijzonder expressieve vocalen. Ik gebruikte hierboven het begrip theatraal en dat is een begrip dat absoluut van toepassing is op een aantal songs op sincerely, e. Het gekke is dat de songs waarin ook de leden van The Catapult aanschuiven vaak net wat minder theatraal klinken. Het geluid is dan een stuk minder vol dan op het in 2017 verschenen Keepsake en de songs zijn ook wat speelser en soms zelfs zeer toegankelijk. 

Het zijn songs met invloeden uit de folk, pop en jazz, maar door het soms wat theatrale element in de muziek klinkt de muziek van Elizabeth & The Catapult ook duidelijk anders. Het was me op de vorige albums al snel wat te veel van het goede, maar sincerely, e overtuigt bijzonder makkelijk, al moet je niet allergisch zijn voor een noot of een verrassende wending teveel. 

Elizabeth Ziman en haar band hebben een typisch lockdown album gemaakt en het is een album dat het uitstekend doet wanneer de avondklok is ingegaan en je met volledige aandacht naar muziek kunt luisteren. De songs op sincerely, e en met name de wat zwoelere songs op het album doen het uitstekend op de achtergrond, maar pas toen ik het album met de koptelefoon beluisterde raakte ik echt onder de indruk van de muziek van Elizabeth & The Catapult. 

De songs steken stuk voor stuk knap in elkaar, maar klinken ook aangenaam. De instrumentatie is verzorgd maar hier en daar ook speels en Elizabeth Ziman is een uitstekend zangeres met een eigen geluid en mooie teksten. Het is even wennen, maar al snel bijzonder lekker. Erwin Zijleman

De muziek van Elizabeth & The Catapult is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het project van Elizabeth Ziman: https://elizabethandthecatapult.bandcamp.com/album/sincerely-e.