11 maart 2021

I Am Greta - Orginal Soundtrack by Rebekka Karijord & Jon Ekstrand

De soundtrack bij de film I Am Greta tovert fraaie beelden op het netvlies, die ongetwijfeld wat sprookjesachtiger zijn dan die in de film, maar die ook los van de film fraai tot zijn recht komen
De film I Am Greta heb ik nog niet gezien, maar ik was minstens net zo nieuwsgierig naar de bijbehorende soundtrack. Die soundtrack is een typische filmsoundtrack met een fraaie Scandinavische ondertoon. Het is een soundtrack die ook prima zou hebben gepast bij het laatste seizoen van Game Of Thrones, maar kennelijk past de muziek ook bij de dappere en wat mij betreft bewonderenswaardige strijd van de jonge Zweedse klimaatactiviste, die inmiddels ruim drie jaar van haar leven aan het onder de aandacht brengen van de klimaatproblematiek heeft besteed. De film ga ik snel bekijken, maar ook deze mooie soundtrack mag er zijn.


Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, ik heb diep respect voor Greta Thunberg. De jonge Zweedse klimaatactiviste, die overigens op dezelfde dag jarig is als ik, vraagt inmiddels al ruim tweeënhalf jaar op geheel eigen wijze aandacht voor de klimaatverandering die ons boven het hoofd hangt en die verstrekkende gevolgen kan hebben voor ons leven op aarde. 

Wat begon als een individuele schoolstaking (Greta was destijds pas 15 jaar oud), werd al snel een wereldwijde beweging, die heel veel mensen, waaronder veel jongeren op de been heeft gebracht. Greta Thunberg sprak zelfs de wereldleiders toe en deed dat vol passie en zonder enig respect voor de gevestigde orde en ze zette ook nog eens klimaatontkenner Trump op weergaloze wijze in zijn hemd. Je moet het maar durven en kunnen. 

Een wat schuchter schoolmeisje die zocht naar haar plek, werd binnen de kortste keren een icoon. De Zweedse klimaatactiviste wordt bewonderd en gehaat, maar gaat onverschrokken door met haar strijd. Ik kan er alleen maar respect voor hebben. 

Over het leven van Greta Thunberg maakte regisseur Nathan Grossman vorig jaar de documentaire I Am Greta. Ik moet direct toegeven dat ik de documentaire nog niet heb gezien, want op de platforms waar ik bij ben aangesloten is I Am Gretha helaas nog niet beschikbaar. Sinds afgelopen vrijdag heb ik wel de soundtrack bij de film in mijn bezit. Deze is gemaakt door de Zweedse componist en maker van filmmuziek Jon Ekstrand en de Noorse muzikante en singer-songwriter Rebekka Karijord. 

Het is altijd lastig om een soundtrack te beoordelen zonder de bijbehorende beelden te hebben gezien, al biedt het natuurlijk ook voordelen en kansen. Het is een soundtrack die opent met grootse en beeldende klassieke passages en hier en daar wat subtiele elektronica. 

Als ik mijn ogen sluit zie ik niet direct beelden van Greta Thunberg voor me, maar trok in eerste instantie het korte leven van Daenerys Stormborn of House Targaryen, The First Of Her Name, Queen Of The Andals And The First Men, Protector Of The Seven Kingdoms, The Mother Of Dragons, The Khaleesi Of The Great Grass Sea, The Unburnt, The Breaker of Chains aan me voorbij. Leuk om Games Of Thrones eens te kunnen noemen in een recensie, maar kennelijk passen de klanken ook bij het leven van klimaatactiviste Greta Thunberg of bij de problematiek waar ze aandacht voor vraagt. 

Ik heb volgens mij nog niet eerder muziek van Jon Ekstrand gehoord, maar Rebekka Karijord ken ik ook als singer-songwriter, maar die kunst vertoont ze op deze soundtrack niet. Ik ben geen kenner van dit soort soundtracks en kan dan ook niet al teveel zeggen over de kwaliteit, maar de klanken op het album zijn prachtig en veelzijdig en de spanningsbogen die hier en daar worden opgebouwd zijn indrukwekkend. I Am Greta prikkelt de fantasie bijna een uur lang intens en staat garant voor fraaie beelden die je zelf mag bedenken, maar het wordt, in ieder geval voor mij, ook wel eens tijd om de film zelf te gaan bekijken. Erwin Zijleman

De soundtrack bij I Am Greta is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://oonarecordings.bandcamp.com/album/i-am-greta-original-motion-picture-soundtrack.


I Am Greta O.S.T. is verkrijgbaar via de Mania webshop: