vrijdag 26 maart 2021

Mint Julep - In A Deep And Dreamless Sleep

Mint Julep kiest op haar nieuwe album voor een voller, rijker en vooral atmosferischer klankentapijt, dat je, in combinatie met de mooie lome vocalen, snel in dromenland brengt
Ik was vorig jaar nog niet heel erg onder de indruk van de muziek van Mint Julep, maar het deze week verschenen In A Deep And Dreamless Sleep is wat mij betreft veel beter. Het is een album waarop bezwerende elektronische klanken en al even bezwerende vocalen de hoofdrol spelen, maar in het bijzondere geluid van Mint Julep blijkt nog veel meer moois verstopt. De instrumentatie is niet alleen atmosferisch en beeldend, maar zit ook vol mooie details, die weer worden versterkt door de fraaie zang op het album. Een heerlijk album om bij weg te dromen en om mooie beelden mee op het netvlies te toveren. Je moet er voor in de stemming zijn, maar als je dat bent is het genieten.


De Amerikaanse band Mint Julep draait al ruim tien jaar mee, maar zelf ken ik de muziek van de band pas sinds het vorig jaar uitgebrachte Stray Fantasies. Deze week verscheen er alweer een nieuw album van Mint Julep, In A Deep And Dreamless Sleep. 

Mint Julep is een duo uit Boston, Massachusetts, dat bestaat uit Keith en Hollie Kenniff. Hollie Kenniff tekent voor wat dromerige vocalen, terwijl haar echtgenoot Keith (die ook muziek maakt als Goldmund) verantwoordelijk is voor de aangenaam zweverige instrumentatie op het album. 

Ik was vorig jaar slechts voorzichtig gecharmeerd van Stray Fantasies, maar In A Deep And Dreamless Sleep is wat mij betreft een stuk beter. Waar Mint Julep op haar vorige album met grote regelmaat koos voor een lichtvoetige en soms vrij elementaire elektronische instrumentatie, is het klankentapijt op het nieuwe album van het Amerikaanse duo een stuk voller en atmosferischer. 

In A Deep And Dreamless Sleep benevelt direct vanaf de eerste noten met wolken atmosferische elektronica, waarin van alles en nog wat de aandacht trekt en waarin ook de lome en dromerige vocalen van Hollie Kenniff nog eens opduiken. 

Bij oppervlakkige beluistering hoor je vooral de nevelwolken vol elektronica, maar bij beluistering met de koptelefoon hoor je dat er ook dichter bij het aardoppervlak veel moois is verstopt in het geluid van Mint Julep, dat vergeleken met het vorige album van de band een stuk rijker, maar ook een stuk avontuurlijker is geworden. 

Het Amerikaanse duo koos op haar vorige album nog voor redelijk puntige popliedjes, maar In A Deep And Dreamless Sleep moet het toch vooral hebben van aanhoudende sfeervolle klanken, al zijn er hier en daar ook wel voorzichtige uitstapjes richting dansbare muziek. 

In A Deep And Dreamless Sleep is een album dat een rustgevende uitwerking heeft op de luisteraar, maar het album brengt je zeker niet in een droomloze slaap. Daarvoor is de muziek van Mint Julep niet alleen te beeldend, maar ook te spannend. 

Albums met een vol en atmosferisch geluid en ook nog eens dromerige vocalen als In A Deep And Dreamless Sleep van Mint Julep weten mij over het algemeen niet zo heel lang te boeien, maar het album van het duo uit Boston is absoluut een uitzondering op deze regel. Het is een album dat mij eigenlijk onmiddellijk te pakken had, maar het is ook een album dat mooier en mooier wordt wanneer je steeds meer lagen en geheimen in de muziek van Mint Julep ontrafelt. 

In A Deep And Dreamless Sleep wordt hier en daar vergeleken met de muziek van The Cocteau Twins in hun beste jaren, maar het is wel een moderne variant op de muziek van de iconische band uit de jaren 80 en Hollie Kenniff klinkt ook duidelijk anders dan Elizabeth Fraser, die de muziek van The Cocteau Twins zo bijzonder inkleurde met haar zang. 

Net als de muziek van de Britse band is de muziek van Mint Julep op In A Deep And Dreamless Sleep behoorlijk ongrijpbaar en is het steeds maar weer afwachten welke kant Keith en Hollie Kenniff opschieten op hun album dat aan de ene kant consistent klinkt, maar aan de andere kant meerdere richtingen op kan waaien en zelfs de shoegaze niet schuwt. 

Het is wat mij betreft zeker geen album voor alle momenten, maar wanneer je je weg wilt laten voeren en bij voorkeur ver weg van hier is het echt een heerlijk album. Erwin Zijleman

De muziek van Mint Julep is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://mintjulep.bandcamp.com/album/in-a-deep-and-dreamless-sleep.


In A Deep And Dreamless Sleep van Mint Julep is verkrijgbaar via de Mania webshop: