zaterdag 13 maart 2021

Vivian Leva & Riley Calcagno - Vivian Leva & Riley Calcagno

Vivian Leva debuteerde drie jaar geleden zeer verdienstelijk en heeft nu samen met Riley Calcagno een prachtig album vol traditionele maar ook tijdloze Amerikaanse rootsmuziek gemaakt
De Amerikaanse muzikante Vivian Leva viel me drie jaar geleden vooral op vanwege haar prachtige stem, maar ook de traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek met een zwak voor Appalachen folk smaakte naar meer. Dat meer is er nu, want samen met Riley Calcagno, die ook al van de partij was op het debuut, heeft Vivian Leva wederom een wonderschoon album gemaakt. Ook dit album klinkt traditioneel, maar de akoestische instrumentatie is zeer smaakvol, de songs zijn uitstekend en dan is er ook nog eens de prachtige stem van de jonge Amerikaanse muzikante, die zich met dit albums definitief onder de smaakmakers in het genre schaart, samen met metgezel Riley Calcagno.


De Amerikaanse singer-songwriter Vivian Leva debuteerde precies drie jaar geleden met het prachtige Time Is Everything. Op haar debuutalbum maakte Vivian Leva nogal traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek, wat ook niet zo gek is voor iemand die de stokoude folk uit de Appalachen thuis in Lexington, Virginia, met de paplepel kreeg ingegoten. 

Ik noemde de muziek van Vivian Leva drie jaar geleden een zeer waardig alternatief voor de muziek van Gillian Welch, die op dat moment al een tijd geen muziek meer had uitgebracht. Liefhebbers van de muziek van Gillian Welch kwamen het afgelopen jaar ruimschoots aan hun trekken, maar het nieuwe album van Vivian Leva zou ik toch niet laten liggen. 

De Amerikaanse muzikante werkte op haar debuut al samen met Riley Calcagno, maar destijds stond zijn naam nog niet op de cover, wat dit keer anders is. De twee opereren tegenwoordig vanuit Portland, Oregon, en namen hun titelloze album op met producer Joel Savoy. 

Vergeleken met het debuut van drie jaar geleden is er niet zo gek veel veranderd. Vivian Leva en Riley Calcagno maken nog altijd traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek, die sterk is beïnvloed door de folk zoals die een eeuw geleden al werd gemaakt in de Amerikaanse Appalachen. 

Het album van de twee muzikanten uit Portland is subtiel en akoestisch ingekleurd, maar de instrumentatie op het album is ook zeer smaakvol. In muzikaal opzicht is de vergelijking met de muziek van Gillian Welch en Dave Rawlings ook dit keer maar lastig te onderdrukken, al kiezen Vivian Leva en Riley Calcagno wel voor een net wat voller en veelzijdiger geluid en worden invloeden uit de countrymuziek net wat nadrukkelijker omarmd. 

In vocaal opzicht is Vivian Leva minder goed te vergelijken met Gillian Welch. Ze beschikt immers over een prachtig helder stemgeluid, dat de kwaliteit van het album voor een belangrijk deel bepaalt. Riley Calcagno zingt overigens ook prima, maar als ik mag kiezen, kies ik toch voor de stem van zijn muzikale partner. 

Het album van Vivian Leva en Riley Calcagno werd gemaakt in zeer roerige tijden. In politiek opzicht stond het land op zijn kop en hier en daar zelfs in brand en dan was er ook nog de coronapandemie die het tweetal aan huis kluisterde. Het zijn onderwerpen die hier en daar terugkeren in de teksten, maar in muzikaal en vocaal opzicht is het album van Vivian Leva en Riley Calcagno een oase van rust. 

Enige liefde voor behoorlijk traditionele Amerikaanse rootsmuziek is een voorwaarde om te kunnen houden van dit album, maar als aan deze voorwaarde is voldaan, valt er veel te genieten. Ik heb Amerikaanse rootsmuziek persoonlijk normaal gesproken liever wat moderner, maar zeker de ingetogen songs op het album zijn wonderschoon, al is het maar vanwege de bijzonder mooie stem van Vivian Leva. 

Ik was drie jaar geleden zeer gecharmeerd van het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter, maar in muzikaal en vocaal opzicht is het nieuwe album net wat overtuigender, iets dat overigens ook geldt voor de songs. Een heerlijk album om even te vergeten in welke tijd we momenteel leven en hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer ik er van overtuigd raak dat deze twee nog piepjonge muzikanten een enorme aanwinst zijn voor het genre. Erwin Zijleman

De muziek van Vivian Leva en Riley Calcagno is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de twee: https://vivandriley.bandcamp.com/album/vivian-leva-riley-calcagno.


Vivian Leva & Riley Calcagno van Vivian Leva & Riley Calcagno is verkrijgbaar via de Mania webshop: