16 maart 2021

Valerie June - The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers

Valerie June slaat nieuwe wegen in op The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers, dat herinnert aan klassiekers uit een ver verleden, maar dat ook eigenzinnig en eigentijds klinkt
Valerie June toonde zich op haar eerste twee albums al een zeer eigenzinnig muzikante en zangeres, maar doet er op haar derde album nog een schepje bovenop. The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers voegt nog wat extra invloeden toe aan het bijzondere Valerie June geluid en valt bovendien op door een rijke instrumentatie en soms wat psychedelisch aandoende arrangementen. The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers lijkt zo nu en dan een verloren gewaande klassieker uit een ver verleden, tot de muzikante uit Memphis, Tennessee, je toch weer het heden in sleurt. Bijzonder fascinerend en terecht bejubeld album.


De Amerikaanse muzikante Valerie June neemt flink de tijd voor haar albums. Tussen haar debuut Pushin' Against A Stone uit 2013 en opvolger The Order Of Time zat een periode van vier jaar en diezelfde periode zit ook tussen het tweede en het deze week verschenen derde album van Valerie June. 
The Order Of Time was vier jaar geleden het lange wachten meer dan waard en dit gaat ook weer op voor het deze week verschenen The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers. 

Valerie June viel op haar vorige twee albums op met een bijzonder geluid en een bijzondere stem. Die bijzondere stem is uiteraard ook op The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers weer van de partij, maar in muzikaal opzicht gaat Valerie June nog wat meer haar eigen weg. De invloeden uit onder andere de folk, soul, gospel en blues zijn gebleven, maar de muzikante uit Memphis, Tennessee, voegt op haar derde album nog flink wat invloeden toe. 

Valerie June werkte op haar vorige twee albums met respectievelijk Dan Auerbach en Richard Swift als producers en heeft dit keer gekozen voor Jack Splash als co-producer. Deze Jack Splash kennen we onder andere van Alicia Keys, John Legend en Kendrick Lamar, waardoor ik had verwacht dat Valerie June dit keer wat meer de kant van de R&B op zou gaan. Dat valt echter reuze mee. 

Naast de al genoemde invloeden uit de folk, soul, gospel en blues hoor ik op The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers ook invloeden uit de psychedelica en uit de psychedelische soul van bijvoorbeeld Curtis Mayfield. Hier blijft het niet bij, want ook invloeden uit de Afrobeat en de pop hebben hun weg gevonden naar het album en daarmee ben ik er nog niet. Het levert geweldige muziek vol verrasingen op.

Het derde album van Valerie June is niet alleen een stuk psychedelischer dan haar vorige twee albums, maar is ook voorzien van rijke en soms bijna symfonische arrangementen. Er is hoorbaar veel aandacht besteed aan de instrumentatie en voor deze instrumentatie is een flinke batterij instrumenten uit de kast getrokken. Het klinkt hier en daar behoorlijk overweldigend, maar The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers herinnert ook met enige regelmaat aan de grote psychedelische soulalbums uit het verre verleden. 

In muzikaal opzicht is het smullen, maar aan de stem van Valerie June moet ik altijd even wennen. De muzikante uit Memphis is zeker geen standaard soulzangeres, maar beschikt over een rasperige en soms erg rauwe stem, die soms wel wat weg heeft van die van Macy Gray. Het is even wennen zoals gezegd, maar uiteindelijk levert Valerie June ook in vocaal opzicht een topprestatie, waarbij de fraaie koortjes en de gastbijdragen van soulzangeres Carla Thomas niet onvermeld mogen blijven.

The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers lijkt door de instrumentatie, de veelheid aan invloeden en de bijzondere arrangementen meer dan eens een vergeten klassieker uit de late jaren 60 of vroege jaren 70, maar wanneer de Amerikaanse muzikante er stiekem toch wat moderne elektronica doorheen gooit, weet je dat het album alleen maar uit het heden kan komen. 

De vorige twee albums van Valerie June werden goed ontvangen, maar The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers is de afgelopen dagen onthaald met louter superlatieven. Dat hoorde ik er bij eerste beluistering nog niet helemaal aan af, maar hoe vaker ik naar dit album luister, hoe fascinerender en indrukwekkender het wordt. Erwin Zijleman

De muziek van Valerie June is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://valeriejune.bandcamp.com.


The Moon And Stars: Prescriptions For Dreamers van Valerie June is verkrijgbaar via de Mania webshop: