30 september 2023

Will Johnson - No Ordinary Crown

Will Johnson trekt helaas niet heel veel aandacht met zijn soloalbums, maar het onlangs verschenen No Ordinary Crown is een mooi en veelzijdig album, dat ik inmiddels best sensationeel goed durf te noemen
Will Johnson, de voormalige voorman van onder andere Centro-Matic en South San Gabriel, maakte de afgelopen jaren al een aantal uitstekende soloalbums, maar hij overtreft ze moeiteloos met zijn nieuwe album No Ordinary Crown. Het is een album dat wat gevarieerder klinkt dan zijn voorgangers en dat ook wat voller en spannender is ingekleurd. Het is een album dat zowel invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek als uit de indierock verwerkt en beide genres vloeien op het album prachtig samen. Het klinkt allemaal prachtig en Will Johnson is goed bij stem, maar hij schreef voor No Ordinary Crown ook een aantal fantastische songs. Geweldig album!



No Ordinary Crown van Will Johnson verscheen een week of twee geleden bijna geruisloos en ontsnapte in eerste instantie daarom ook aan mijn aandacht, maar het is wederom een weergaloos album van de Amerikaanse muzikant. Dat komt zeker niet als een verrassing, want Will Johnson staat inmiddels al heel wat jaren garant voor uitstekende albums. Die maakte hij in de jaren 90 vooral met zijn band Centro-Matic en in de eerste jaren van dit millennium met South San Gabriel, maar sinds 2002 maakt de muzikant, die Denton, Texas, inmiddels heeft verruild voor het eveneens Texaanse Austin, ook soloalbums. 

Het zijn albums die ik niet allemaal heb opgepikt en als ik ze wel oppikte deed ik dat vaak met enige vertraging en dat is dit keer niet anders, ondanks de hoge kwaliteit van de vorige twee soloalbums van Will Johnson, Wire Mountain uit 2019 en El Capitán uit 2021. Will Johnson trad eerder dit jaar toe tot The 400 Unit, de band van Jason Isbell, maar laat op No Ordinary Crown horen dat hij ook als solomuzikant met de allerbesten mee kan. 

Will Johnson heeft sinds de begindagen van Centro-Matic wat meer ingetogen Amerikaanse rootsmuziek gecombineerd met richting indierock opschuivende klanken en dat doet hij ook weer op No Ordinary Crown. Toch is het nieuwe album van de Amerikaanse muzikant zeker niet meer van hetzelfde, want op No Ordinary Crown kiest Will Johnson in een aantal tracks voor nieuwe wegen. In de meeste tracks op het album kiest de muzikant uit Austin voor een wat voller geluid, waarin aan de ene kant ruimte is voor een wat steviger gitaargeluid en aan de andere kant wordt geëxperimenteerd met soundscape achtige klanken. 

Wanneer de gitaren mogen uitpakken hoor je op No Ordinary Crown echo’s van de muziek van Neil Young en Crazy Horse en dat klinkt bijzonder lekker, zeker wanneer er een lekker gruizige gitaarsolo tegenaan wordt gegooid en Will Johnson met veel gevoel zingt. Je hoort het direct in de openingstrack, wat mij betreft een van de prijsnummers op het album, die goed laat horen waartoe Will Johnson in staat is. 

Wanneer de gitaren nog wat ruwer klinken begeeft de Amerikaanse muzikant zich op het pad van de indierock, maar in veel tracks zoekt Will Johnson vooral de grenzen van de Amerikaanse rootsmuziek op. Dat doet hij op steeds wat andere wijze, waardoor No Ordinary Crown een lekker veelzijdig album is. Wat niet varieert is de kwaliteit van de songs, want die is zonder uitzondering hoog. 

Omdat het ook nog eens songs zijn waarin Will Johnson zijn grenzen opzoekt, is het niet overdreven om te stellen dat hij op No Ordinary Crown dicht bij zijn beste werk in de buurt komt, of dit zelfs overtreft. Ik vond de vorige albums van Will Johnson vooral degelijk, maar zijn nieuwe album is meer dan eens verrassend spannend. Ondertussen strooit de Amerikaanse muzikant ook met bloedmooie songs, die opvallen door betoverend mooie klanken en verrassend goede zang. 

De lekker ruwe songs gaan er in als koek, maar ook de met soundscapes verrijkte en fraai beeldende songs maken makkelijk indruk, zeker wanneer de pedal steel wolken met prachtige klanken laat overdrijven. Het is daarom doodzonde dat de muziek van Will Johnson zo weinig aandacht krijgt, want de mix van Amerikaanse rootsmuziek en een vleugje indierock doet niet onder voor het beste dat vooralsnog in 2023 is gemaakt in het genre. Laat je verrassen door het prachtige No Ordinary Crown. Grote kans dat je genadeloos voor de bijl gaat. Erwin Zijleman

De muziek van Will Johnson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://willjohnson.bandcamp.com/album/no-ordinary-crown.


No Ordinary Crown van Will Johnson is verkrijgbaar via de Mania webshop: