29 september 2023

Jenny Owen Youngs - Avalanche

Het is lange tijd stil geweest rond Jenny Owen Youngs, maar met het door Josh Kaufman geproduceerde Avalanche levert de Amerikaanse singer-songwriter een persoonlijk en ijzersterk album af
Jenny Owen Youngs debuteerde in 2005 met het veelbelovende Batten The Hatches, maar maakte de belofte nooit echt waar. Dat doet de Amerikaanse muzikante nu alsnog met Avalanche, dat nog een stuk beter is dan het debuutalbum. Avalanche werd gemaakt met topproducer Josh Kaufman, die het album heeft voorzien van een ingetogen maar warm geluid. Het is een geluid dat fraai kleurt bij de stem van Jenny Owen Youngs, die mooier en doorleefder klinkt dan op haar debuutalbum. De Amerikaanse muzikante timmerde de afgelopen jaren stevig aan de weg als songwriter voor anderen, maar heeft voor Avalanche een aantal uitstekende songs voor zichzelf geschreven, wat een prima album oplevert.



Bij het bestuderen van de lijst met de nieuwe releases van deze week kwam de naam Jenny Owen Youngs me zo bekend voor dat ik haar nieuwe album direct opschreef voor het lijstje met te bespreken albums. Tot mijn verbazing bleek ik echter nog niet eerder een album van de Amerikaanse muzikante te hebben besproken op de krenten uit de pop. Dat is ook niet zo gek, want het is heel lang stil geweest rond de muzikante uit Maine, al verschenen er de afgelopen twee jaar wel twee EP’s van haar hand. 

Ik blijk Jenny Owen Youngs eigenlijk alleen te kennen van Batten The Hatches, haar debuutalbum uit 2005. Dat album vond ik niet alleen erg goed, maar heeft kennelijk ook een onuitwisbare indruk gemaakt. In die jaren die volgden verschenen nog twee albums, die me niet zijn opgevallen of minder indruk hebben gemaakt, maar de afgelopen tien jaar was het vrij stil rond Jenny Owen Youngs. 

Het betekent overigens niet dat ze stil heeft gezeten, want volgens haar bandcamp pagina deed Jenny Owen Youngs de afgelopen jaren alles behalve albums maken. Haar muzikantenbestaan stond op een wat lager pitje, al was ze wel succesvol als songwriter voor anderen en schreef ze songs voor tv-series en films, die een veel groter publiek bereikten dan een album van de gemiddelde singer-songwriter. 

Ik ben blij dat Jenny Owen Youngs het onzekere bestaan van een muzikant toch weer heeft opgepikt, want met Avalanche heeft ze een uitstekend album afgeleverd. Jenny Owen Youngs kreeg de afgelopen jaren te maken met hoge pieken en diepe dalen in haar leven en die hebben allemaal een plekje gevonden op haar nieuwe album, dat makkelijk schakelt tussen donkere wolken en zonneschijn en een serie persoonlijke songs bevat. 

Avalanche werd gemaakt met producer Josh Kaufman, die we kennen van de band Bonny Light Horseman, maar die de afgelopen jaren ook mooie dingen deed voor onder andere The Hold Steady, Cassandra Jenkins, This Is The Kit en Anaïs Mitchell. Ook voor Jenny Owen Youngs heeft Josh Kaufman vakwerk afgeleverd, want Avalanche klinkt prachtig. 

Het is een behoorlijk ingetogen album geworden, dat past in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar dat ook klinkt als een tijdloos singer-songwriter album. Het is een spaarzaam ingekleurd album met een hoofdrol voor gitaren en een bijrol voor de keyboards die Josh Kaufman heeft toegevoegd. De keuze voor redelijk ingetogen klanken is een goede, want Jenny Owen Youngs beschikt over een vrij zachte stem, die makkelijk onder kan sneeuwen. Dat doet hij zeker niet op Avalanche, waarop de fraaie zang een van de sterkste punten is. 

Jenny Owen Youngs maakte de afgelopen jaren niet veel eigen muziek, maar ze bewees met haar songs voor anderen meerdere malen dat ze een uitstekend songwriter is. Dat laat ze ook weer horen op Avalanche, dat bij eerste beluistering makkelijk verleidt door de mooie klanken en vocalen, maar dat het uiteindelijk ook moet hebben van de kwaliteit en de diepgang van de songs, die ze deels schreef met bevriende muzikanten als S. Carey, Peter Silberman en Christian Lee Hutson. 

Met Avalanche moet Jenny Owen Youngs haar plekje tussen de aansprekende singer-songwriters van het moment weer proberen te veroveren en gezien de kwaliteit van het album lijkt me dit een behoorlijk kansrijke missie. Goed dat ze terug is. Erwin Zijleman

De muziek van Jenny Owen Youngs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jennyowenyoungs.bandcamp.com/album/avalanche.


Avalanche van Jenny Owen Youngs Subtle Love is verkrijgbaar via de Mania webshop: