14 september 2023

Kristin Hersh - Clear Pond Road

Kristin Hersh verrijkt haar al zo bijzondere oeuvre met het verrassend sterke Clear Pond Road, dat opvalt door uitstekende songs, opvallend doorleefde vocalen en een gruizig geluid waar geen gitaarmuren aan te pas komen
Bij Kristin Hersh denkt bijna iedereen in eerste instantie aan de band Throwing Muses, die ze als tiener formeerde, maar het solowerk van de Amerikaanse muzikante is minstens even interessant. Binnen dit solowerk stond het solodebuut van Kristin Hersh, Hips And Makers uit 1994, tot voor kort op eenzame hoogte, maar met het deze week verschenen Clear Pond Road heeft Kristin Hersh een geweldig album afgeleverd, dat dicht in de buurt komt. Het is een album waaraan je even moet wennen als je de stem van de Amerikaanse muzikante niet kent, maar als je eenmaal wordt gegrepen door de bijzondere zang op het album volgt de rest vanzelf. Wat mij betreft een enorme verrassing dit nieuwe album van Kristin Hersh.



De Amerikaanse muzikante Kristin Hersh heeft een prachtige staat van dienst binnen de rockmuziek. Het begon allemaal in 1986 met het titelloze debuutalbum van haar band Throwing Muses, die vooral in de jaren 90 aan de weg zou timmeren en in die jaren uitgroeide tot de betere en meest invloedrijke indierock bands met een vrouwelijk boegbeeld, maar die ook de afgelopen twintig jaar nog drie uitstekende albums afleverde. 
We kennen Kristin Hersh verder van de twee albums van haar band 50 Foot Wave en natuurlijk van haar solocarrière, die begon in de jaren 90 met het briljante Hips And Makers en die deze week een elfde studioalbum oplevert. 

De Amerikaanse muzikante wordt op deze BLOG met enige regelmaat genoemd als relevant vergelijkingsmateriaal, maar toch wel enigszins tot mijn verbazing komt haar eigen muziek er tot dusver zeer bekaaid van af. Ik besprak immers alleen het laatste album van Throwing Muses, maar negeerde het tweede album van 50 Foot Wave en een aantal soloalbums van Kristin Hersh. 

Het deze week verschenen Clear Pond Road was echter geen moment een twijfelgeval, want de Amerikaanse muzikante heeft een ijzersterk nieuw album afgeleverd. Het is een album dat je onmiddellijk herkent als een Kristin Hersh album en dat ligt vooral aan de zang op het album. Kristin Hersh beschikt over een zeer karakteristieke en uit duizenden herkenbare stem, die het geluid op Clear Pond Road voor een belangrijk deel bepaalt. 

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van de stem van de Amerikaanse muzikante, want zowel de stem van Kristin Hersh als haar manier van zingen klinken absoluut bijzonder. Zelf vind ik de zang op Clear Pond Road het sterkste wapen van het album, ook al klinkt de stem van de Amerikaanse muzikante hier en daar behoorlijk versleten, wat af en toe associaties oproept met het prachtige Broken English van Mariannne Faithfull. 

Ik heb altijd iets gehad met de bijzondere stem van Kristin Hersh en met wat extra gruis op en slijtage van haar stembanden klinkt haar stem alleen maar unieker en doorleefder. Het is een stem die in het verleden uitstekend deed in combinatie met gruizige gitaarsongs, maar deze zijn op het nieuwe album van Kristin Hersh niet of nauwelijks te horen. 

De songs op Clear Pond Road kunnen absoluut rauw en gruizig klinken, maar dit is niet de verdienste van de instrumentatie. Kristin Hersh kiest op haar elfde soloalbum vooral voor redelijk ingetogen klanken met een hoofdrol voor de akoestische gitaar, al wordt er hier en daar met veel venijn gespeeld, waardoor Clear Pond Road niet klinkt als een grotendeels akoestisch album. 

Alle soloalbums die Kristin Hersh maakte stonden in de schaduw van haar debuutalbum Hips And Makers uit 1994, maar met Clear Pond Road heeft Kristin Hersh een soloalbum gemaakt dat wel eens aan de stoelpoten van haar inmiddels bijna dertig jaar oude solodebuut kan gaan zagen. In muzikaal en vocaal opzicht heeft Kristin Hersh een bijzonder klinkend album gemaakt, maar het is vooral een intens album dat indruk maakt met een serie geweldige songs. 

Iedereen die bekend is met het oeuvre van de Amerikaanse muzikante zal het waarschijnlijk snel met me eens zijn, maar Kristin Hersh verdient met dit bijzondere album ook de aandacht van een ieder die haar werk tot dusver negeerde. Wat mij betreft een van de grote verrassingen van de afgelopen muziekweek. Erwin Zijleman

De muziek van Kristin Hersh is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kristinhershfire.bandcamp.com/album/clear-pond-road.


Clear Pond Road van Kristin Hersh  is verkrijgbaar via de Mania webshop: