20 september 2023

Pretenders - Relentless

Er zijn maar heel weinig rockbands die na 45 jaar nog net zo goed klinken als in hun beginjaren, maar Chrissie Hynde slaagt er met haar band Pretenders met veel overtuiging in op het uitstekende Relentless
Het solowerk van Chrissie Hynde vond ik lang niet altijd goed en ook de albums van haar band Pretenders waren niet allemaal even sterk, maar over het algemeen genomen wist de band, met Chrissie Hynde als enige constante factor, een behoorlijk hoog niveau vast te houden. Dat lukt ook weer op het deze week verschenen Relentless, het twaalfde studioalbum van de band. Op Relentless schakelt Pretenders makkelijk tussen lekker stevige rocksongs en gloedvolle ballads. Het gitaarwerk is bij de terugkeerde James Walbourne in goede handen, maar Relentless baart vooral opzien in vocaal opzicht. Chrissie Hynde zingt nog altijd als in haar beste dagen en overtuigt wederom volledig.



Bij de meeste mannelijke collega’s van haar leeftijd zijn de stembanden inmiddels al aardig versleten, maar Chrissie Hynde zong op het in 2020 verschenen Hate For Sale, het elfde studioalbum van haar band Pretenders, nog als in haar beste jaren. Hate For Sale, waarop drummer van het eerste uur Martin Chambers terugkeerde op het oude nest, was een verrassend sterk album van een band die in 1978, midden in de eerste punkgolf, werd opgericht door de voormalige muziekjournalist Chrissie Hynde. Hate For Sale was misschien niet zo goed als de eerste drie albums van de band, maar kwam toch aardig in de buurt van Pretenders (1980), Pretenders II (1981) en Learning To Crawl (1984). 

Chrissie Hynde vierde eerder deze maand haar 72e verjaardag, maar laat op het deze week verschenen Relentless horen dat ze nog lang niet toe is aan een plekje achter de geraniums. Op het twaalfde album van de band is drummer Martin Chambers weer verdwenen, maar Chrissie Hynde heeft wel een andere voormalige werknemer uit het imposante bestand met voormalige Pretenders leden gehaald. Op Relentless werkt de in de VS geboren muzikante intensief samen met gitarist t James Walbourne, die een jaar of vijftien geleden ook al eens deel uitmaakte van de band. 

Direct vanaf de eerste noten is duidelijk dat Chrissie Hynde en haar medemuzikanten er zin in hebben. Relentless opent lekker stevig en keert direct terug naar het rock ’n roll geluid van de eerste albums van de band. De band blijft hier niet in hangen, want Relentless is een veelkleurig album waarop ruimte is voor rechttoe rechtaan rocksongs, maar ook voor de meeslepende ballads waarop Pretenders ook al sinds haar beginjaren het patent heeft. 

Relentless klinkt in muzikaal opzicht direct vanaf de eerste noten vertrouwd, maar in vocaal opzicht is dat nog veel duidelijker het geval. Chrissie Hynde zingt op het nieuwe album van Pretenders echt geweldig en misschien zelfs wel beter dan op de vroege albums van de band, wat een enorm knappe prestatie is. Ze beschikt nog altijd over een zeer karakteristiek en daarom uit duizenden herkenbaar stemgeluid, waardoor Relentless twaalf tracks lang klinkt als een vintage Pretenders album, dat ook uit de jaren 80 had kunnen stammen. 

Pretenders beschikt op haar twaalfde album over een degelijk spelende ritmesectie en voegt hier en daar subtiele keyboards toe aan haar geluid, maar Relentless is vooral een gitaaralbum, waarop James Walbourne mag schitteren. De band heeft altijd geweldige gitaristen gehad en ook dit is er weer een, al wisten we dat natuurlijk nog van Break Up The Concrete uit 2008, waarop James Walbourne ook was te horen. 

In muzikaal en vocaal opzicht maakt Relentless makkelijk indruk, maar Chrissie Hynde en James Walbourne hebben ook een aantal uitstekende songs geschreven. Het zijn songs met hier en daar echo’s uit het roemruchte verleden van de band, maar Relentless is ook een waardevolle aanvulling op het fraaie oeuvre van de band. Dit hoor je misschien nog wel het beste in de slottrack van het album, I Think About You Daily, waarin Chrissie Hynde begeleid door een piano en de bijzonder fraaie strijkersarrangementen van Radiohead’s Johnny Greenwood de sterren van de hemel zingt. Erwin Zijleman

De muziek van Pretenders is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://thepretendersofficial.bandcamp.com/album/relentless.


Relentless van Pretenders is verkrijgbaar via de Mania webshop: