06 september 2023

Buck Meek - Haunted Mountain

Ik vond het solowerk van Buck Meek tot dusver een stuk minder interessant dan het werk van zijn band Big Thief, maar Haunted Mountain maakt meer indruk, al is het maar vanwege het heerlijke gitaarwerk
Haunted Mountain van Buck Meek is, net als het vorige soloalbum van de Amerikaanse muzikant, een album dat aangenaam voortkabbelt en daarom makkelijk verleidt, maar de houdbaarheid viel me de vorige keer tegen. Ik heb het idee dat het deze week verschenen Haunted Mountain langer mee gaat. De songs zijn sterker en Buck Meek zingt met meer overtuiging en natuurlijk is er het heerlijke gitaarwerk dat hier en daar lekker ruw en gruizig klinkt. Haunted Mountain doet absoluut uitzien naar een nieuw album van Big Thief, maar het is een meer dan aardig tussendoortje, dat iedere keer dat je naar het album luistert weer iets meer overtuigt.


Ik was helemaal aan het begin van 2021 best gecharmeerd van Two Saviors, het tweede soloalbum van de Amerikaanse muzikant Buck Meek. Ik denk echter niet dat ik het album na het intypen van mijn positieve recensie nog heel vaak heb beluisterd en eerlijk gezegd weet ik dit wel zeker. Het soloalbum van Buck Meek deed uiteindelijk toch een stuk minder met me dan de albums van zijn band Big Thief en ook de soloalbums van medebandlid Adrianne Lenker sloeg ik uiteindelijk een stuk hoger aan, waardoor ik Two Saviors heel snel vergat. 

Desondanks was ik vorige week, na de eerste beluistering van het nieuwe soloalbum van Buck Meek, best onder de indruk van Haunted Mountain. Vanwege de ervaringen uit het verleden ben ik dit keer echter niet direct achter het toetsenbord gekropen en heb ik het album een week laten liggen om vervolgens te zien of het album er ook in het aanbod van deze week uit zou springen. Misschien had de Amerikaanse muzikant het geluk dat de spoeling behoorlijk dun is deze week, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Buck Meek een album heeft gemaakt dat beter is en langer mee gaat dan zijn vorige album. 

Net als op Two Saviors maakt Buck Meek ook op Haunted Mountain vooral laidback songs, die stevig zijn verankerd binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Het zijn songs die met een beetje fantasie een plek hadden kunnen vinden op Big Thief’s Dragon New Warm Mountain I Believe in You. Op de albums van Big Thief ben ik Buck Meek steeds meer gaan waarderen als gitarist en ook op zijn nieuwe soloalbum maakt de Amerikaanse muzikant makkelijk indruk met lekker ruw of juist uiterst ingetogen gitaarwerk. 

In muzikaal opzicht vind ik Haunted Mountain een stuk interessanter dan zijn voorganger en niet alleen vanwege het geweldige gitaarwerk. Zeker als ik het album met volledige aandacht en bij voorkeur met de koptelefoon beluister hoor ik van alles gebeuren op het album en blijken de op het eerste gehoor eenvoudige songs van Buck Meek toch wat complexer in elkaar te steken. 

Het zijn songs die al snel een stuk memorabeler zijn dan die op het vorige soloalbum van de Amerikaanse muzikant, wat mogelijk ook de verdienste is van de samenwerking met singer-songwriter Jolie Holland, die meeschreef aan een aantal songs. Buck Meek schreef overigens op zijn beurt mee aan een aantal songs op het nieuwe album van Jolie Holland, dat volgende maand verschijnt en dezelfde titel heeft als het album van Buck Meek. 

Haunted Mountain bevat vooral optimistische songs, die onder andere de liefde bezingen, waardoor het album wat minder melancholisch klinkt dan de muziek van Big Thief. Lang niet iedereen is gecharmeerd van de zang van Big Thief zangeres Adrianne Lenker en ook de stem van Buck Meek zal niet door iedereen gewaardeerd worden. Zelf hoor ik echter wel verbetering vergeleken met zijn vorige solowerk en de zang van de Amerikaanse muzikant zit mij dit keer nergens in de weg. 

Of ik het nieuwe soloalbum van Buck Meek over een paar maanden nog steeds uit de kast trek durf ik nu niet te voorspellen, maar voorlopig bevalt Haunted Mountain me uitstekend en hoor ik absoluut de meerwaarde van het solowerk van de Big Thief gitarist, die niet alleen als gitarist, maar ook als singer-songwriter overtuigt. Erwin Zijleman

De muziek van Big Thief is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://buckmeek.bandcamp.com/album/haunted-mountain.


Haunted Mountain van Buck Meek is verkrijgbaar via de Mania webshop: