01 september 2023

Tim Knol - Long Live Your Friends

Tim Knol schudt de nagenoeg perfecte popliedjes ook dit keer uit zijn mouw en imponeert op Long Live Your Friends met melodieuze, zonnige en tijdloze popsongs die al snel onweerstaanbaar zijn
Het is een mooi rijtje albums dat Tim Knol inmiddels op zijn naam heeft staan en vooralsnog lijkt de Nederlandse muzikant alleen maar beter te worden. Het deze week verschenen Long Live Your Friends bevalt me immers nog net wat beter dan het uitstekende Lightyears Better van een jaar geleden. Vergeleken met dat album klinkt het nieuwe album van Tim Knol wat meer ontspannen en ook wat lichtvoetiger. Het is deels de verdienste van de mooie productie van het album, maar ook de muziek en de zang komen nog wat beter uit de verf en ook de songs van de Nederlandse muzikant zijn nog wat aansprekender. Tim Knol bewijst nog maar eens dat hij behoort tot het beste dat de Nederlandse popmuziek te bieden heeft.



De Nederlandse muzikant Tim Knol is pas 33 jaar oud, maar heeft zijn sporen binnen de (Nederlandse) popmuziek inmiddels ruimschoots verdiend. Het deze week verschenen Long Live Your Friends is al zijn zesde reguliere album, maar hiernaast was er interessant restmateriaal (The Lost And Found Tapes), was er het album van gelegenheidsband The Miseries en waren er de albums met Blue Grass Boogiemen. Van al deze albums sprong het vorig jaar verschenen Lightyears Better er voor mij net wat uit, waardoor ik met hooggespannen verwachtingen begon aan het deze week verschenen Long Live Your Friends. 

Het album opent direct geweldig met het Beatlesque Brand New Day, dat laat horen dat Tim Knol de kunst van het schrijven van tijdloze popsongs zo langzamerhand tot in de perfectie beheerst. Long Live Your Friends staat vol met dit soort popsongs en het zijn popsongs waarvan ik alleen maar heel gelukkig kan worden. 

Vergeleken met het uitstekende Lightyears Better hoor ik op het nieuwe album net wat meer invloeden van The Beatles, maar ook de vorig jaar vaak genoemde namen als die van Tom Petty en met name Wilco zijn nog altijd zeer relevant, zeker als Tim Knol wat dichter tegen de Amerikaanse rootsmuziek aan kruipt. 

Tim Knol maakte zijn nieuwe album met producer Sam Verbeek, die tot dusver vooral in de hiphop scene actief was en onder andere werkte met Bob uit Zuid. Het is een opvallende keuze, maar het pakt uitstekend uit. Long Live Your Friends klinkt vergeleken met zijn voorganger wat losser en lichtvoetiger en is ook wat minder zwaar geproduceerd, wat een ontspannen klinkend album oplevert. Het is een album dat vooral opgewekt en zonnig klinkt, maar in zijn teksten schuwt Tim Knol de maatschappelijke en persoonlijke thema’s zeker niet. 

De Nederlandse muzikant dook in de studio in met de ruwe schetsen van songs die hij op zijn telefoon had staan en ideeën die opborrelden tijdens lange wandelingen en die aanpak heeft gewerkt. Long Live Your Friends bevat een groot aantal direct memorabele popsongs, maar het zijn ook prachtig uitgevoerde songs. 

De door gitaren gedomineerde instrumentatie is aan de ene kant tijdloos, maar Tim Knol voorziet zijn songs ook af en toe van onverwachte wendingen, bijvoorbeeld door de gitaren wat zwaarder aan te zetten of synths toe te voegen. Over het algemeen genomen is het nieuwe album van Tim Knol echter een oase van rust en ontspanning. 

In muzikaal en productioneel opzicht vind ik Long Live Your Friends nog wat mooier dan Lightyears Better, maar ook de zang van Tim Knol springt er wat mij betreft meer uit. De Nederlandse muzikant zingt redelijk ingetogen en met veel gevoel en varieert bovendien met zijn stem, waardoor iedere song weer net wat anders klinkt. In vocaal opzicht valt overigens ook de hier en daar opduikende achtergrondzang van Tara Wilts op. Haar stem vloeit prachtig samen met de stem van Tim Knol en het is een combinatie van stemmen die wat mij betreft naar veel meer smaakt. 

De zomer zal zo langzamerhand wat op zijn einde lopen, maar met dit uitstekende album van Tim Knol blijft de zon nog wel even schijnen en hopelijk niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten, want dit is een album met internationale allure. Erwin Zijleman


Long Live Your Friends van Tim Knol is verkrijgbaar via de Mania webshop: