03 september 2023

Puma Blue - Holy Waters

Puma Blue, een project van de Londense muzikant Jacob Allen, smeedt op Holy Waters verschillende genres aan elkaar, wat een album oplevert dat het met name later op de avond fantastisch doet
Ik liet me bijna op het verkeerde been zetten door etiketten als hiphop en R&B, die er zomaar voor hadden kunnen zorgen dat ik het tweede album van Puma Blue over het hoofd zou hebben gezien. Gelukkig is dat niet gebeurd, want Holy Waters is een bijzonder aangenaam album, maar ook een fascinerend album en een in muzikaal opzicht zeer knap album. De Britse muzikant Jacob Allen verwerkt invloeden uit de R&B, pop, soul, jazz, hiphop, elektronica en zeker de triphop en creëert met al deze invloeden een eigen geluid. Het is een loom, broeierig en sensueel geluid dat zowel aangenaam als spannend klinkt en dat nog wat specialer wordt door de bijzondere stem van de Britse muzikant. Heerlijk.



Omdat de lijst met nieuwe albums deze week wat minder goed gevuld was dan de afgelopen weken heb ik dit keer ook wat albums beluisterd uit genres die ik normaal wat makkelijker laat liggen. Het is daarom puur toeval dat Holy Waters van Puma op mijn pad is gekomen, maar ik werd vrijwel onmiddellijk betoverd door dit album. 

Puma Blue is een project van de Britse muzikant Jacob Allen, die momenteel Londen als thuisbasis heeft. Holy Waters is het tweede album van Puma Blue, want in 2021 verscheen In Praise Of Shadows, het debuutalbum van Puma Blue. Dat album had twee jaar geleden ook zeker niet misstaan op de krenten uit de pop, maar Holy Waters vind ik nog een stuk beter. 

Het is een album waar vooral labels als hiphop, electronica, jazz en R&B op worden geplakt. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar persoonlijk zou ik het tweede album van Puma Blue in eerste instantie in het hokje triphop duwen. Met alleen dit hokje doe je het project van Jacob Allen dan wel weer wat te kort, want Holy Waters valt op door een bijzondere combinatie van uiteenlopende invloeden. 

Het album heeft wel het lome en broeierige van de triphop albums uit de hoogtijdagen van het genre en ook de centrale rol voor de ritmes past goed bij muziek die het etiket triphop opgeplakt heeft gekregen. Wanneer blazers worden toegevoegd aan het geluid van Puma Blue hoor ik ook zeker invloeden uit de jazz, terwijl de ritmes af en toe opschuiven richting hiphop. De zowel elektronisch als organisch ingekleurde muziek van de band put bovendien uit de archieven van de elektronische popmuziek, maar heeft ook het dromerige en verleidelijke van de soul en R&B. 

Alle invloeden zijn prachtig aan elkaar gesmeed tot een geluid dat het vooral in de kleine uurtjes goed doet en dan met name in de kleine uurtjes aan het einde van de dag. Holy Waters wordt hier en daar ook wel bedroom pop genoemd en ook dat vind ik niet helemaal uit de lucht gegrepen, want de temperatuur loopt aardig op in de muziek van Puma Blue. In welk hokje de muziek van Puma Blue het best past is uiteindelijk niet zo heel belangrijk, want waar het om gaat is dat de muziek van het project van Jacob Allen van een bijzondere schoonheid is. 

Door de stevig aangezette ritmes eist Holy Waters direct de aandacht op, maar in muzikaal opzicht is het tweede album van Puma Blue een behoorlijk subtiel ingekleurd album. Het is ook een album vol muzikaal vuurwerk, want wat wordt er knap gemusiceerd op het album dat elf songs en ruim 48 minuten lang vermaakt, maar ook steeds weer verrast met subtiele accenten en bijzondere wendingen. 

Ook de zang op Holy Waters spreekt zeer tot de verbeelding, want Jacob Allen beschikt over een bijzondere stem. Het is een stem die ik bij eerste beluistering af en toe aan zag voor een vrouwenstem, maar het is ook een stem die een volgend bijzonder element toevoegt aan de muziek van Puma Blue. 

Holy Waters is een album dat je niet moet beoordelen op de genres die worden genoemd bij het beschrijven van de muziek van het project van Jacob Allen, want uiteindelijk past het album in geen enkel hokje en als het al even past duurt dit over het algemeen niet lang. Door de hokjesgeest, die natuurlijk ook wel eens behulpzaam is, had ik het prachtige Holy Waters zomaar kunnen missen en dat zou echt zonde zijn geweest. Het album is niet alleen mijn favoriete album van het moment voor de late avond, maar het is ook een album dat uiteindelijk zomaar over stevige jaarlijstjespotentie zou kunnen beschikken. Erwin Zijleman

De muziek van Puma Blue is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://pumabluemusic.bandcamp.com/album/holy-waters.


Holy Waters van Puma Blue is verkrijgbaar via de Mania webshop: