vrijdag 11 oktober 2019

Eerie Wanda - Pet Town

Van de stapel .....
Iedere week verschijnen stapels nieuwe albums. Ook na een strenge selectie is het veel meer dan ik kan plaatsen op deze BLOG, waardoor iedere week albums op de stapel terecht komen. Helaas komen deze albums hier over het algemeen niet meer af. Om de echte parels een tweede kans te geven, besteed ik vanaf nu op iedere vrijdag aandacht aan een album van de stapel dat echt veel te mooi is om te laten liggen.
Deze week.... Pet Town van Eerie Wanda, dat van guilty pleasure is gepromoveerd tot prachtplaat.

Eerie Wanda heeft een album gemaakt waarbij het heerlijk wegdromen is, maar luister wat beter en je hoort hoe knap het allemaal in elkaar zit
Pet Town van Eerie Wanda verscheen helemaal aan het begin van 2019 en kreeg voor een album van een Nederlandse band verrassend veel aandacht in de Verenigde Staten. Daar valt niets op af te dingen, want het tweede album van Eerie Wanda is ijzersterk. De instrumentatie op het album is zoet en zonnig, maar steekt razendknap in elkaar. Het kleurt perfect bij de dromerige stem van Marina Tadic, die nog wat zonnestralen toevoegt aan een album dat bol blijkt te staan van de invloeden. Het zorgt ervoor dat je steeds weer nieuwe dingen hoort op Pet Town, maar de zoete verleiding van het album blijft onweerstaanbaar. Geweldige plaat.


Pet Town van Eerie Wanda verscheen aan het begin van 2019 en ligt inmiddels dus al bijna tien maanden op de stapel met albums die ik nog niet heb afgeschreven voor een plekje op mijn BLOG, wat uitzonderlijk lang is. 

In die tien maanden twijfelde ik constant of het album nu een guilty pleasure is (wat dat vond ik het direct bij eerste beluistering) of meer dan dat, maar inmiddels ben ik er uit. 

Eerie Wanda is de band rond de in Bosnië-Herzegovina geboren Marina Tadic. Als kind ontvluchtte ze met haar ouders de oorlog in het voormalige Joegoslavië en vond ze onderdak in Nederland. Inmiddels maakt ze al heel wat jaren muziek, wat in 2016 resulteerde in het goed ontvangen debuut van Eerie Wanda. 

Pet Town is het tweede album van Eerie Wanda en het is een erg aangenaam album. Pet Town staat vol met zonnig klinkende en subtiel in elkaar zittende popliedjes. Het zijn popliedjes die op een of andere manier herinneren aan muziek uit een ver verleden, maar Pet Town klinkt ook absoluut eigentijds. 

De subtiele en vaak opgewekte of zelfs zoet klinkende instrumentatie past goed bij de mooie stem van Marina Tadic, die op het tweede album van Eerie Wanda is voorzien van flink wat galm. De songs van Eerie Wanda klinken lichtvoetig en vaak honingzoet en doen aan van alles en nog wat denken. Soms heeft het wat van Belle & Sebastian en soms wat van Stereolab, maar het tweede album van de Nijmeegse band flirt ook met 60s psychedelica en Braziliaanse bossa nova. 

De zoete en vaak wat dromerige songs doen het uitstekend als guilty pleasure, maar Pet Town van Eerie Wanda is wat mij betreft toch veel meer dan dat. Steeds weer valt op hoe knap de songs van de Nederlandse band in elkaar steken en hoe inventief gebruik wordt gemaakt van het instrumentarium. Pet Town klinkt daarom steeds weer net wat anders, maar blijft zwoel en verleidelijk, al is het maar vanwege de heerlijk dromerige zang van Marina Tadic, die uiteenlopende invloeden combineert in haar zang. 

Het tweede album van Eerie Wanda is een album on heerlijk bij weg te dromen en voegt flink wat zonnestralen toe aan een week vol donkere albums. Helemaal vrij van melancholie is Pet Town echter ook niet, wat de lichtvoetige songs op het album voorziet van diepte. 

Pet Town was voor mij maanden lang een lekker album voor op de achtergrond, maar pas sinds ik de muziek van Eerie Wanda beluister als meer dan een guilty pleasure, hoor ik hoe knap de songs op het album in elkaar steken. De voornamelijk akoestische klanken op het album doen steeds net iets anders dan je verwacht, krijgen hier en daar gezelschap van bijzonder klinkende orgeltjes en hebben iets speels door de bijzondere vormen van percussie. En wanneer het allemaal net wat minder zonnig klinkt, kan Eerie Wanda zomaar opschuiven richting Mazzy Star, waardoor mijn oorspronkelijke aarzeling verdween als sneeuw voor de zon. 

Liefhebbers van een guilty pleasure die de herfst en de winter nog even buiten de deur houdt, zijn bij Pet Town van Eerie Wanda aan het juiste adres, maar ook de veeleisende muziekliefhebber kan zeker met het album van de de Nederlandse band uit de voeten. Pet Town vermaakt vanaf de eerste seconden meedogenloos, maar begint vervolgens met het vrijgeven van vele mooie geheimen. Voor mij zonder enige twijfel een krent uit de pop dus, al kom ik daar wel erg laat achter. Erwin Zijleman

De muziek van Eerie Wanda is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://eeriewanda.bandcamp.com/album/pet-town.