06 oktober 2019

Ginger Baker (1939- 2019)De vandaag op 80-jarige leeftijd overleden Ginger Baker is zonder enige twijfel een van de beste drummers uit de geschiedenis van de rockmuziek en het is bovendien een van de meest kleurrijke figuren in de geschiedenisboeken waarin de rockmuziek wordt beschreven. 

Ginger (geboren als Peter) Baker groeide op in grote armoede in het naoorlogse Engeland, maar dook aan het eind van de jaren 50 op in de Londense jazz-scene. Aan het begin van de jaren 60 verving hij Charlie Watts (die de overstapt maakte naar een ander bandje) in Blues Incorporated, waarin hij ook voor het eerste speelde met Jack Bruce. 

Na een aantal jaren in The Graham Bond Organization, formeerde hij met Jack Bruce en Eric Clapton de band Cream. Cream is waarschijnlijk een van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van de rockmuziek en zeker niet alleen vanwege het gitaarspel van de jonge Eric Clapton. Ginger Baker blonk binnen Cream uit als een fenomenaal drummer met een compleet eigen stijl. 

Na Cream volgde de volgende supergroep, Blind Faith, met Eric Clapton en Steve Winwood. De band ging slechts één album mee, waarna Ginger Baker zijn eigen band formeerde. Ginger Baker's Air Force was lang niet zo succesvol als Cream of Blind Faith, maar was een spannende band die flink wat invloeden, waaronder invloeden uit de Afrikaanse muziek, verwerkte en alle ruimte gaf aan het opzwepende drumwerk van Ginger Baker.

Na de gloriejaren in de jaren 70 bleef Ginger Baker muziek maken, maar de naam en faam van de jaren 60 en 70 zou hij nooit meer evenaren. Pas in 2012 trok de meesterdrummer weer in bredere kring de aandacht via de geweldige documentaire Beware of Mr. Baker, die niet alleen liet zien hoe goed Ginger Baker was als drummer, maar ook hoe grillig hij was als persoon. Vandaag overleed hij op 80-jarige leeftijd. Erwin Zijleman

De documentaire Beware of Mr. Baker  is te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=josXy65dQI8.