donderdag 10 oktober 2019

that dog. - Old LP

De niet meer verwachte terugkeer van that dog. was op voorhand al een aangename verrassing, maar het blijkt een verrassing die alle verwachtingen overtreft
De uit Los Angeles afkomstige band that dog. kon in de jaren 90 rekenen op uitstekende kritieken, maar was uiteindelijk toch niet meer dan een voetnoot in de geschiedschrijving van de popmuziek in het decennium. Bijna uit het niets keert that dog. nu terug met Old LP en het blijkt een album vol tijdloze en onweerstaanbaar lekkere popliedjes. Old LP herinnert nog steeds aan de leukste bandjes uit de jaren 90, maar de inmiddels tot een drietal gereduceerde band is niet stil blijven staan en maakt muziek die ook 25 jaar later fris en urgent klinkt. Ik was that dog. eerlijk gezegd al lang weer vergeten, maar wat is Old LP een leuk album en wat smaakt het naar meer.


Tussen de enorme stapel releases van deze week kwam ik een opvallende naam tegen. De naam that dog. zal lang niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar 25 jaar geleden was de band een paar jaar wereldberoemd in Los Angeles en omstreken. 

that dog. werd geformeerd door Anna Waronker (dochter van de bekende producer en platenbaas Lenny Waronker) en de zussen Petra en Rachel Haden (dochters van de fameuze jazzmuzikant Charlie Haden en zussen van Spain voorman Josh Haden). 

De band uit Los Angeles maakte, aangevuld met drummer Tony Maxwell, met that dog. (1994), Totally Crushed Out! (1995) en Retreat From The Sun (1997) drie uitstekende albums op het snijvlak van The Bangles, Blondie, Juliana Hatfield, The Breeders, The Go-Go’s en Throwing Muses, maar het grote succes bleef helaas uit, waarna al snel het doek viel voor de band. Anna Waronker probeerde het een paar jaar later nog eens met een prima maar helaas nauwelijks opgemerkte soloplaat, terwijl de zussen Haden opdoken in vele projecten. 

Tweeëntwintig jaar na het laatste wapenfeit van that dog. is de band opeens terug. De band uit Los Angeles is door het afhaken van Petra Haden gereduceerd tot een trio, maar de resterende drie leden steken op Old LP in een blakende vorm. Bij beluistering van Old LP lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ook op Old LP maakt that dog. muziek die herinnert aan die van de hierboven genoemde bands, maar het drietal uit Los Angeles heeft zich sinds het voorlopige einde van that dog. in 1997 ook flink ontwikkeld. 

Old LP laat een lekker veelzijdig geluid horen. Aan de ene kant zijn er de voorzichtig stekelige en gruizige, maar ook zonnige popliedjes die je zo mee terug nemen naar de jaren 90, maar that dog. durft op haar comeback album ook te experimenteren. 

Anna Waronker klinkt niet meer zo meisjesachtig als 25 jaar geleden, maar klinkt nog altijd fris en verleidelijk. Old LP klinkt hierdoor volwassener dan de albums van that dog. uit de jaren 90 en ook in muzikaal opzicht zijn er stappen gezet. De band uit Los Angeles heeft nog altijd het patent op schaamteloos toegankelijke popliedjes met honingzoete refreinen, memorabele melodieën en prachtige koortjes, maar that dog. durft op Old LP ook dieper te graven. 

Het levert een album op dat een brug slaat tussen de popmuziek uit de jaren 90 en de popmuziek uit het heden. Liefhebbers van de eerste drie albums van that dog. zal het niet verrassen dat de muziek van de band de tand des tijds zo goed heeft doorstaan, maar het is een knappe prestatie die maar weinig bands gegeven is. Zeker wanneer de band wat minder gruizig klinkt rijkt de brug die de band slaat niet alleen tot de jaren 90, maar zelfs tot de jaren 70, waaruit de muziek van Fleetwood Mac een hoorbare inspiratiebron is. 

Het levert een prachtig en tijdloos popalbum op, dat niet onder doet voor de drie miskende albums uit de jaren 90 en wat mij betreft zelfs beter is. that dog. behoorde heel wat jaren tot de vergeten bands uit de jaren 90, maar zet zichzelf na al die jaren alsnog op de kaart met een album dat niet alleen de status uit de jaren 90 wat oppoetst, maar ook de concurrentie met de jonge honden van het moment makkelijk aan kan. Erwin Zijleman

De muziek van that dog. is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://thatdogofficial.bandcamp.com/releases.