donderdag 3 oktober 2019

Litzberg - In_My_Head

Goede gitaarplaten zijn momenteel schaars, maar het debuut van Litzberg is er absoluut één om te koesteren en het is er nog één van eigen bodem ook
Litzberg is de nieuwe band van de Limburgse muzikant Mathijs Peeters. Deze Matthijs Peeters deed in het verleden al mooie dingen, maar overtreft zichzelf op alle fronten met het geweldige debuut van Litzberg. In_My_Head is een gitaarplaat die alles heeft. De songs zijn stuk voor stuk goed en variëren fraai tussen stekelige gitaarpop en meer ingetogen en melodieuzere muziek, het gitaarwerk op het album is opvallend veelkleurig en van een bijzonder hoog niveau en ook op de zang van Mathijs Peeters is helemaal niets aan te merken. In_My_Head, dat ook nog eens prachtig klinkt, schaar ik daarom absoluut onder de grote verrassingen van het moment.


Ik roep op deze BLOG wel vaker dat er momenteel veel te weinig goede gitaarplaten worden gemaakt. Ondanks het enorme aanbod van het moment is de spoeling in het genre helaas nog steeds dun en ging ik er van uit dat ik deze week moest vertrouwen op de, overigens prachtige, reissues van de vier uitstekende albums die Dinosaur Jr. gedurende de jaren 90 maakte, tot ik zeer aangenaam werd verrast door het debuut van Litzberg. 

Achter Litzberg gaat de Limburgse muzikant Mathijs Peeters schuil. Het is een naam die we kennen van prima bands als Sandusky, Gasoline Brothers en het minder bekende Reiger, maar ook in zijn uppie maakt Mathijs Peeters muziek die er toe doet. 

Litzberg, vernoemd naar het Limburgse natuurgebied waarin Mathijs Peeters zijn jeugd doorbracht, grossiert op het deze week verschenen debuut in geweldige gitaarsongs. In_My_Head opent met een uptempo en lekker stekelige track. Het is een track die gruizig, maar ook prachtig melodieus klinkt en die opvalt door aanstekelijke refreinen en een mooie gitaarsolo. Het is een combinatie van invloeden die je ook hoort bij het toevallig al eerder genoemde Dinosaur Jr., maar Litzberg tapt ook uit andere vaatjes. Met de stevigere gitaarsongs wist Mathijs Peeters me direct te overtuigen, maar ook wanneer de Limburgse muzikant gas terug neemt maakt hij indruk. 

In_My_Head doet me meer dan eens aan de jaren 90 denken, waarbij niet alleen flarden Dinosaur Jr., maar ook invloeden van bijvoorbeeld Buffalo Tom opduiken. Aan de andere kant van het spectrum klinkt Litzberg zacht en melodieus of worden meer ingetogen en stevigere momenten op bijzonder fraaie wijze afgewisseld. 

Het is niet veel muzikanten gegeven om een debuut vol tijdloze gitaarsongs af te leveren, maar Mathijs Peeters slaagt er op het debuut van Litzberg glansrijk in. In_My_Head is zo’n album dat je bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen, maar het is ook een album dat je bij iedere beluistering weer net wat dierbaarder is. 

Het is vooral de combinatie van stekelige en juist zeer melodieuze klanken die het debuut van Litzberg zo bijzonder maakt. Mathijs Peeters staat op In_My_Head garant voor honingzoete melodieën, die zich onmiddellijk in het brein nestelen, maar kleurt op het debuut van Litzberg ook buiten de lijntjes met stekelige gitaarakkoorden en net wat ruwere songs. 

In_My_Head refereert niet alleen regelmatig naar rockmuziek uit de jaren 90, maar sluit ook aan bij bands als The War On Drugs. Iedereen die het niveau van de vorige bands van Mathijs Peeters kent zal het niet verbazen, maar ik hoop dat ook flink wat muziekliefhebbers aangenaam verrast zullen worden door het geweldige debuut van Litzberg, dat absoluut beschikt over internationale allure. 

Liefhebbers van goede songs komen op In_My_Head absoluut aan hun trekken, maar ook een ieder met een zwak voor geweldig gitaarwerk moet het debuut van Litzberg zeker beluisteren. Mathijs Peeters is goed voor prachtig melodieuze solo’s, maar grossiert ook in memorabele riffs en akkoorden en durft in de wat langere tracks op het album ook nog eens volledig los te gaan. En omdat de Limburgse muzikant ook nog eens overtuigt als zanger, durf ik wel te beweren dat In_My_Head een album is waarop alles klopt. Prachtplaat! Erwin Zijleman


Het album van Litzberg is verkrijgbaar via Plato: https://www.platomania.nl/album/7041908/in-my-head/litzberg.