woensdag 16 oktober 2019

Rocketship - Thanks To You

Rocketship is bekend als cultband uit de jaren 90 maar keert nu terug met een vat vol tegenstrijdigheden en een schatkist vol moois en bijzonders
De Amerikaanse band Rocketship was in 1996 de tijd ver vooruit. Rocketship had een shoegaze en dreampop klassieker kunnen maken, maar sleepte er zoveel bij dat er niet veel meer in zat dan een cultplaat. De band bracht in eigen beheer al wat meer muziek uit, maar keert nu officieel terug met het bijzonder fraaie Thanks To You. De band uit Portland, Oregon, verwerkt op haar nieuwe album zoveel invloeden dat het je soms duizelt, maar levert ondertussen ook het ene na het andere memorabele popliedje af. Rocketship laat zich nog steeds niet in een hokje duwen, maar levert een album af dat flink wat muziekliefhebbers aan moet kunnen spreken.


De Amerikaanse band Rocketship werd al aan het begin van de jaren 90 opgericht door singer-songwriter en gitarist Dustin Reske. De muzikant uit Sacramento, California, verzamelde een aantal muzikanten om zich heen en begon met het opnemen van het debuut van zijn band. 

Dit debuut verscheen uiteindelijk in 1996 en groeide uit tot een cultklassieker. A Certain Smile, A Certain Sadness verraste en verbaasde met een mix van shoegaze, dreampop, noisepop, indiepop, 60s pop en nog veel meer. A Certain Smile, A Certain Sadness was een album dat had moeten worden omarmd binnen de shoegaze en dreampop revival van dat moment en in brede kring hierbuiten, maar hiervoor was het debuut van Rocketship kennelijk toch te atypisch. 

De band viel door een gebrek aan aandacht al snel uit elkaar en ook Dustin Reske verdween uit beeld, tot hij eerder dit decennium weer muziek begon te maken, die hij in eigen beheer via bandcamp uitbracht, wat nog twee albums en een verzamelaar met restmateriaal opleverde. Drieëntwintig jaar na het zo bijzondere maar helaas grotendeels genegeerde debuut, keert Rocketship terug met een tweede officieel uitgebracht album, Thanks To You. 

Op Thanks To You werkt Dustin Reske samen met zangeres Ellen Osborn en gaat hij in grote lijnen verder waar hij in 1996 ophield. Under Streetlights Shadows, de openingstrack van het album, sluit naadloos aan op de hoogtijdagen van de shoegaze en met name de dreampop, maar een ieder die denkt dat Rocketship zich definitief heeft bekeerd tot deze genres juicht te vroeg. 

Ook op Thanks To You blijkt de muziek van de inmiddels vanuit Portland, Oregon, opererende band ongrijpbaar en niet in een hokje te duwen. Rocketship maakt nog altijd muziek met een vleugje shoegaze en dreampop, maar betovert ook met suikerzoete indiepop, noisepop, psychedelica, postpunk, progrock, synthpop, Krautrock, funk, disco en nog veel meer. Thanks To You is hierdoor niet alleen een vat vol tegenstrijdigheden, maar ook een schatkist vol verrassingen. 

De band verleidt meedogenloos met suikerzoete melodieën, maar stelt het incasseringsvermogen van de luisteraar ook af en toe flink op de proef door van de hak op de tak te springen. Toegankelijke popliedjes worden versierd met tegendraadse elektronica of opeens stevig aangezette gitaren, wat een uniek geluid oplevert. Het is een geluid dat steeds weer net wat anders klinkt, maar het is vrijwel altijd een geluid dat zowel vermaakt als intrigeert. 

De hoge en heldere stem van Ellen Osborn past perfect bij de bijzondere instrumentatie die zich door van alles en nog wat laat beïnvloeden en ieder moment de bocht uit kan vliegen, maar ook de warmere stem van Dustin Reske zorgt hier en daar voor mooie momenten. 

Rocketship maakt het je op Thanks To You lang niet altijd makkelijk, maar op hetzelfde moment blijken veel songs op het album na enige gewenning onweerstaanbaar. Rocketship schiet op haar nieuwe album met de lichtsnelheid door genres en door de tijd en levert een album af dat steeds weer nieuwe dingen laat horen. “Psychedelic, sugary, blissed-out, orgasmic, pop music” noemt het label van de band het en dat is precies wat het is. In 1996 was de tijd nog niet rijp voor de unieke muziek van Rocketship, maar in 2019 moeten we hier toch raad mee weten. Ik in ieder geval wel. Erwin Zijleman

De muziek van Rocketship is ook verkrijgbaar via bandcamp (digitaal): https://rocketship.bandcamp.com/album/thanks-to-you, of via de website van het label van de band: https://darla.com/products/rocketship-thanks-to-you.