donderdag 31 oktober 2019

Boek: Eggs & Marrowbone: The Art Of The Murder Ballad

De murder ballad wordt geëerd met een serie prachtige kunstwerken die speciaal voor dit fraaie boek werden gemaakt
Wat begon als een wil en ambitieus idee levert nu een boek vol prachtige kunstwerken op. Het zijn kunstwerken die alle kanten op schieten, maar ze hebben allemaal een gezamenlijk thema: de murder ballad. Het genre dat al vele decennia intrigeert is op knappe en inventieve wijze vertaald naar zeer uiteenlopende kunstvormen. Zo’n 100 kunstenaars, deels bekend en deels onbekend, droegen een kunstwerk bij aan het prachtig uitgevoerde boek. De afbeeldingen prikkelen eindeloos de fantasie, maar schreeuwen ook om een soundtrack, waarvoor de Nederlandse band The Bullfight tekent. Het maakt dit bijzondere project helemaal af. Eggs & Marrowbone: The Art Of The Murder Ballad is een sieraad voor op tafel, maar het is ook een boek waarin je eindeloos kunt blijven bladeren en steeds weer nieuwe dingen ziet.


In de categorie boeken deze week aandacht voor een heel bijzonder project. Muzikant en platenbaas Thomas van der Vliet, bekend van de Rotterdamse band The Bullfight en het label Brandy Alexander Recordings, had ruim een jaar geleden een wild idee. Zijn liefde voor de zogenaamde “murder ballad” wilde hij vertalen naar een boek waarin kunstenaars uiting gaven aan hun beeld van dit bijzondere genre. 

Thomas begon kunstenaars aan te schrijven en kwam er al snel achter dat de liefde voor de murder ballad breed werd gedeeld. Het levert nu een prachtig boek op met schilderijen, tekeningen, foto’s, gedichten, verhalen en andere kunstuitingen met één centraal thema: de murder ballad. 

Thomas van der Vliet wist een aantal bekende en een aantal minder bekende kunstenaars te strikken, wat een bont geheel aan kunstuitingen heeft opgeleverd. Het maakt van Eggs & Marrowbone: The Art Of The Murder Ballad een boek waarin je eindeloos kunt blijven kijken. Natuurlijk kleuren flink wat kunstwerken bloedrood, maar net als heel veel verschillende soorten murder ballads zijn, verschillen ook de kunstvormen in het boek flink. 

Omdat ik zelf ook een bijdrage aan het boek mocht leveren (in de vorm van een korte introductie tot de murder ballad) heb ik Eggs & Marrowbone al een tijdje in mijn bezit en ik merk dat ik het boek er steeds weer bij pak en steeds gedetailleerder kijk naar de individuele kunstwerken, waarbij het mij niet zoveel uit maakt of de murder ballad is gevangen in een schilderij, een foto, een tekening, een gedicht, een verhaal of zelfs een strip. 


Thomas van der Vliet moet er gedurende het project achter zijn gekomen dat het project nog veelomvattender kon zijn. Hij had kunnen kiezen voor een prachtige verzameling murder ballads van muzikanten van naam en faam, maar dat is qua rechten vast een lastig verhaal. Gelukkig heeft Thomas van der Vliet zelf ook nog een band: The Bullfight. 

Het is wat mij betreft al jaren een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek en het is bovendien een band die de murder ballad op het lijf is geschreven. The Bullfight componeerde daarom een bijzonder fraaie soundtrack bij het boek. Het is een soundtrack die het inmiddels bekende geluid van de band laat horen, maar natuurlijk mocht het dit keer een tikje donkerder en bloeddorstiger. Het is knap hoe goed de muziek aansluit bij de prachtige afbeeldingen in het boek en hoe de muziek deze afbeeldingen tot leven brengt. 

Eggs & Marrowbone begon ruim een jaar geleden als een wild idee, maar het resultaat overtreft mijn stoutste verwachtingen. Een prachtig boek vol unieke kunstwerken en een nieuw album van een van mijn favoriete Nederlandse bands. 1+1 is meestal twee, maar in het geval van Eggs & Marrowbone is het meer dan twee. Een must voor liefhebbers van murder ballads, maar ook liefhebbers van hedendaagse kunst willen dit boek graag op de koffietafel vinden. Erwin Zijleman

Eggs & Marrowbone is verkrijgbaar in twee versies, een versie met een cd en een versie met een LP, en kan worden besteld door een mailtje te sturen. Zie de info op: http://www.themurderballad.com/news/#Pre-order-the-book-album. Het album van The Bullfight is vooralsnog niet los verkrijgbaar.