vrijdag 4 oktober 2019

mxmtoon - the masquerade

Van de stapel .....
Iedere week verschijnen stapels nieuwe albums. Ook na een strenge selectie is het veel meer dan ik kan plaatsen op deze BLOG, waardoor iedere week albums op de stapel terecht komen. Helaas komen deze albums hier over het algemeen niet meer af. Om de echte parels een tweede kans te geven, besteed ik vanaf nu op iedere vrijdag aandacht aan een album van de stapel dat echt veel te mooi is om te laten liggen.
Deze week.... the masquerade van mxmtoon, een charmante popplaat die steeds beter en leuker wordt.

Mxmtoon is nog piepjong maar heeft op YouTube al een flinke fanbase, die ze nu kan uitbreiden met dit uitstekende album vol intieme en persoonlijke maar ook zeer aanstekelijke popliedjes
Ik had nog nooit van mxmtoon gehoord, maar op YouTube is de Californische Maia inmiddels een legende. Deze Maia is nog piepjong, maar toont zich op The Masquerade een buitengewoon getalenteerd songwriter. De charmante popliedjes op het debuut van mxmtoon dringen zich stuk voor stuk genadeloos op en zijn niet alleen aanstekelijk, maar ook intiem en persoonlijk. Het zijn sober maar zeer smaakvol ingekleurde popliedjes met een randje folk en lo-fi en flink wat pop. Het zijn popliedjes die bij herhaalde beluistering alleen maar mooier en indrukwekkender worden en die ook in de compleet uitgeklede bonusversies opvallend makkelijk overeind blijven.


De promo cd van the masquerade van mxmtoon lag al heel wat weken op de stapel en ontdekte ik eigenlijk pas toen ik deze stapel in het weekend flink wilde kortwieken. 

De naam mxmtoon zei me eerlijk gezegd niets, maar het alter ego van de in Oakland, California, woonachtige Maia (achternaam onbekend) schijnt wereldberoemd te zijn op YouTube. 

De pas 19 jaar oude muzikante nam een paar jaar geleden in de slaapkamer van haar ouders met slechts een ukelele en de Garageband software op haar MacBook een aantal songs op, die uiteindelijk miljoenen keren werden bekeken. 

Het debuut van mxmtoon, the masquerade, klinkt wat voller dan de eerste songs die de Californische singer-songwriter aan de wereld toevertrouwde, maar het zijn nog altijd intieme en persoonlijke popliedjes. De teksten van mxmtoon, die vooral gaan over het complexe leven als tiener, zullen vooral haar leeftijdgenoten aanspreken, maar de songs op the masquerade hebben mij inmiddels ook te pakken. 

mxmtoon maakt op haar debuut indruk met tien even intieme als charmante popliedjes. Het zijn popliedjes die nog steeds wat lo-fi klinken, maar de songs van mxmtoon klinken ook bijzonder aanstekelijk en verraden flink wat songwriter talent. 

De stem van Maia en haar ukelele vormen de basis van de meeste songs op het album, maar zijn vervolgens op subtiele en trefzekere wijze verder ingekleurd. Het doet me af en toe wel wat denken aan de akoestische EP die Lily Allen ooit maakte, maar the masquerade klinkt ook folky en sluit bovendien aan bij de hedendaagse pop. Zeker wanneer de instrumentatie eenvoudig wordt gehouden overtuigt mxmtoon als zangeres en slaagt ze er in om ondanks de eenvoudige middelen een gevarieerd geluid neer te zetten. 

mxmtoon heeft de pech dat de vijver met jonge en getalenteerde singer-songwriters en popprinsessen momenteel overvol is, maar hoe vaker ik naar the masquerade luister, hoe meer ik er van overtuigd raak dat mxmtoon is voorzien van net wat meer talent dan de meeste van haar soortgenoten. In haar songs zijn op subtiele wijze invloeden uit een aantal decennia popmuziek verstopt, waardoor de songs van Maia wat dieper graven dan gebruikelijk in het genre. 

the masquerade klinkt bij eerste beluistering vooral charmant, maar inmiddels hoor ik tien geweldige popliedjes. Het zijn popliedjes waarin Maia van haar hart geen moordkuil maakt, maar het zijn ook popliedjes vol prachtige vondsten en geniale wendingen. En ondanks de bescheiden middelen is the masquerade, dankzij de fraaie inkleuring, een lekker afwisselend album met popleidjes die zich stuk voor stuk nadrukkelijker opdringen. 

Als je na beluistering van de tien smaakvolle popliedjes op the masquerade nog twijfelt aan de talenten van mxmtoon, blijf dan vooral doorluisteren op Spotify. Waar mijn cd stopt na 10 tracks komen alle tracks op Spotify nog eens voorbij, maar dan in een uitgeklede versie met alleen de stem en de ukelele van Maia. In een dergelijk sobere setting houden alleen de beste songs zich staande en wat mij betreft doen de songs van mxmtoon het zonder enige moeite. Het is een fraai toetje na een album dat ook buiten de YouTube volgers van mxmtoon alle aandacht verdient. Erwin Zijleman

Het debuut vam mxmtoon is in meerdere versies verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://mxmtoon.bandcamp.com/album/the-masquerade.