maandag 14 oktober 2019

Carla dal Forno - Look Up Sharp

Carla dal Forno maakt bijzondere muziek vol invloeden die zowel minimalistisch als veelkleurig kan klinken en steeds weer nieuwe dingen laat horen
De Australische muzikante Carla dal Forno vermengt bijzondere elektronische klanken met diepe bassen en onderkoelde vocalen. Het levert bezwerende muziek op die je aangenaam naar dromenland brengt, maar die ook zoveel fraaie details bevat dat alle aandacht geboden is. Het is muziek vol invloeden, maar al deze invloeden zijn op organische wijze aan elkaar gesmeed tot een bijzonder geheel. Het levert een buitengewoon intrigerende maar ook wonderschone luistertrip op, die bij herhaalde beluistering steeds meer geheimen en steeds meer schoonheid prijs geeft.


Look Up Sharp is mijn eerste kennismaking met de muziek van Carla dal Forno en het is een zeer intrigerende kennismaking geworden. 

Carla dal Forno is een Australische singer-songwriter en multi-instrumentalist, die een jaar of drie geleden debuteerde met het goed ontvangen You Know What’s It Like en die hiervoor muziek maakte met de bands F ingers, Mole House en Tarcar. Het zegt me allemaal niets, maar ik ben zeer gecharmeerd met het tweede soloalbum van de muzikante uit Melbourne, die tegenwoordig Londen als thuisbasis heeft en hiervoor een tijdje vanuit Berlijn opereerde. 

Look Up Sharp opent met diepe bassen en drums die zo lijken weggelopen uit de postpunk, wat vervolgens fraai wordt gecombineerd met sfeervolle synths en de ijle vocalen van Carla dal Forno. Het uit meerdere lagen opgebouwde elektronische geluid zoekt een weg tussen ambient en elektronica, maar door de diepe bassen gaat het geluid op Look Up Sharp ook de kant van de darkwave of chillwave op. 

Carla dal Forno maakt muziek vol tegenstrijdigheden. De engelachtige en wat onderkoelde vocalen en de atmosferische synths geven de muziek van de Australische muzikante iets rustgevends, maar de meer tegendraadse elektronica en de stuwende bassen staan hier weer lijnrecht tegenover. De muziek van Carla dal Forno is lief en dromerig, maar net zo makkelijk avontuurlijk en tegendraads. 

Het is muziek die de aandacht ook makkelijk vast houdt wanneer de vocalen achterwege worden gelaten, maar gelukkig is meer dan helft van de songs op Look Up Sharp voorzien van de mooie vocalen van de singer-songwriter uit Londen. 

De muziek van Carla dal Forno is muziek die je bij voorkeur met de koptelefoon moet beluisteren. De Australische muzikante heeft haar muziek voorzien van een buitengewoon knap en avontuurlijk klankentapijt. Het is een klankentapijt dat uit meerdere lagen bestaat en dat naast invloeden uit de postpunk, ambient en elektronica ook invloeden uit de dub, de tri-hop en de folk bevat. Look Up Sharp is een op zeer subtiele en hier en daar zelfs bijna minimalistische wijze ingekleurd, maar ondanks de spaarzame klanken gebeurt er van alles op het albums. 

De songs, die zich in de meeste gevallen langzaam voortslepen, worden gedragen door de mooie en heldere stem van Carla dal Forno, die weer wordt opgetild door alle subtiele accenten in de instrumentatie. Het maakt van Look Up Sharp een album dat aan de ene kant uiterst geschikt is voor wegdromen, maar waarvan aan de andere kant geen noot mag ontsnappen. 

Ik heb inmiddels ook naar de andere muziek van Carla dal Forno geluisterd, maar heb zelf een voorkeur voor de subtiele klanken op haar nieuwe album. Carla dal Forno vermengt op haar tweede soloalbum invloeden die wel vaker worden gecombineerd, maar Look Up Sharp klinkt toch anders dan de vergelijkbare albums die ik ken en is in het aanbod van deze week een oase van rust en schoonheid. 

Heel af en toe doet het me qua eenvoud en trefzekerheid en door de fraaie basloopjes denken aan de klassieker (en debuut en zwanenzang) die Young Marble Giants in 1980 afleverde (Colossal Youth), maar Look Up Sharp heeft toch vooral een eigen geluid, met hier en daar ook een vleugje Nico en een snufje van een David Lynch soundtrack. Het levert een even fascinerende als rustgevende luistertrip op die iedere keer weer nieuwe dingen laat horen en steeds meer betovert. Erwin Zijleman

De muziek van Carla dal Forno is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://carladalforno.bandcamp.com/album/look-up-sharp.