02 april 2020

Adam Schlesinger (1967-2020)


Gisteren overleed de Amerikaanse muzikant Adam Schlesinger, nadat hij eerder besmet raakte met het corona virus. Adam Schlesinger is voor zover ik weet de eerste popmuzikant die ons ontvalt door het virus en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn. 

De naam Adam Schlesinger riep niet direct herinneringen bij me op, maar de naam van zijn band deed dit wel. Fountains Of Wayne dook in 1996 op met een debuut waar je alleen maar heel vrolijk van kon worden. Het was een debuut vol frisse en al snel onweerstaanbare powerpop songs. Een beetje in het straatje van tijdgenoten Weezer, ook een band die de zon halverwege de jaren 90 uitbundig deed schijnen. 

Na het horen van de openingstrack Radiation Vibe had ik een zwak voor Fountains Of Wayne en dat zwak hield jaren aan. Fountains Of Wayne was zo'n band die wereldberoemd had moeten worden, maar werd het uiteindelijk niet. In 2003 leverde de band met Welcome Interstate Managers haar beste album op en had het een culthit met het geweldige Stacy's Mom; een popliedje dat The Cars graag gemaakt zouden hebben. Hierna ging Fountains Of Wayne als een nachtkaars uit. 

Adam Schlesinger bleef in de VS aan de weg timmeren als songwriter en schreef het afgelopen decennium met veel succes songs voor films en series als Crazy Ex-Girlfriend. Gisteren overleed hij, slechts 52 jaar oud. Erwin Zijleman