07 april 2020

Clara Engel - Hatching Under The Stars

Clara Engel maakt inmiddels al flink wat jaren op eigenzinnige wijze muziek en levert nu een album af dat moet worden gerekend tot haar mooiste albums tot dusver
Ik heb al flink wat jaren een zwak voor de muziek van Clara Engel. De Canadese muzikante dwingt respect af met de eigenzinnige wijze waarop ze zich staande houdt als muzikant, maar maakt ook indruk met hele mooie muziek. Op Hatching The Stars legt ze de lat nog wat hoger dan we al van haar gewend zijn. Enerzijds door bijdragen van flink wat gastmuzikanten op te nemen in haar muziek en anderzijds door uit te pakken met bijna een uur muziek. Het is muziek van een bijzondere schoonheid en intensiteit. Hatching The Stars is een subtiel album dat zich langzaam voortsleept en iedere keer  hoor je weer meer in de bijzondere muziek van Clara Engel.


Clara Engel maakt inmiddels al flink wat jaren indruk met de eigenzinnige wijze waarop ze muziek maakt en de al even eigenzinnige wijze waarop ze deze muziek vervolgens aan de man brengt. 

De bandcamp pagina van de muzikante uit het Canadese Toronto is de laatste jaren goed voor een bijna constante stroom aan nieuwe muziek en het is zonder uitzondering muziek van een opvallend hoog niveau en een bijzondere schoonheid. 

Clara Engel brengt met enige regelmaat albums uit, maar via bandcamp verschijnen ook EP’s en losse songs. Alles is voorzien van bijzonder fraai en door haar zelf geschilderd artwork en ook in muzikaal opzicht stelt Clara Angel me eigenlijk nooit teleur. Deze week verscheen weer een nieuw album van Clara Engel en het is een album dat wat mij betreft behoort tot het mooiste dat ze tot dusver heeft gemaakt. En dat betekent wat. 

De basis van Hatching Under The Stars werd in het najaar van 2019 live opgenomen tijdens twee sessies in Toronto. Clara Engel tekende tijdens deze sessies voor gitaar en zang, terwijl Paul Kolinski de drums en de techniek voor zijn rekening nam. Het had ongetwijfeld een mooi en bijzonder album opgeleverd, maar waar Clara Engel normaal gesproken kiest voor de eenvoud, besloot ze haar geluid dit keer wat verder op te tuigen. Zoals we inmiddels van Clara Engel kunnen verwachten, deed ze dit op bijzondere wijze. 

Een flink aantal muzikanten werd uitgenodigd om zelf aanvullende partijen te schrijven voor de songs op het album en deze vervolgens ook zelf op te nemen. Uiteindelijk werd alles samengevoegd en horen we in de songs op Hatching Under The Stars naast gitaar, zang en drums ook bijdragen van onder andere accordeon, harp, klarinet, bas, lap steel, klokkenspel, (speelgoed) piano, viool en synths. 

Dit wekt misschien de indruk dat het nieuwe album van Clara Engel een vol klinkend album is, maar dat is zeker niet het geval. De bijdragen van de gastmuzikanten zijn keurig verdeeld over de songs en zijn, zonder uitzondering, uiterst subtiel. Het levert een prachtig album op. 

Clara Engel kiest op Hatching Under The Stars vooral voor zich langzaam voortslepende songs met een bijna bezwerend karakter. Haar gitaarwerk is ingetogen, bijzonder subtiel en ruimtelijk, maar iedere aanslag van de snaren is raak. Hetzelfde geldt voor de bijdragen van de gastmuzikanten, die de songs op het album steeds weer voorzien van een net wat andere klankkleur en stuk voor stuk indruk maken met bijzonder fraaie accenten. 

Het kleurt allemaal prachtig bij de zang van Clara Engel. Het is zang die zich al even langzaam voortsleept en die minstens net zo bezwerend klinkt als de muziek op het album. Het levert een album op met een hele bijzondere sfeer, die net zo goed sereen als dreigend is. 

De albums van Clara Engel zijn over het algemeen niet zo lang, maar dit keer pakt de Canadese muzikante uit met bijna een uur muziek. Het is muziek die je in een wurggreep houdt, waardoor je niet de kans krijgt om de aandacht te verliezen, ook niet wanneer Clara Engel kiest voor songs van meer dan 8 minuten. Dat zou ik ook zeker niet aanraden, want ondanks het lage tempo en de uiterst subtiele klanken, gebeurt er van alles in de muziek van de Canadese muzikante. Het valt in deze tijd vast niet mee om aandacht te trekken met haar muziek, maar Hatching Under The Stars verdient deze aandacht absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van Clara Engel is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://claraengel.bandcamp.com/album/hatching-under-the-stars.