21 april 2020

GIRL SKIN - Shade Is On The Other Side

De Amerikaanse band GIRL SKIN komt op de proppen met een onweerstaanbaar lente album dat niet alleen strooit met zonnestralen maar ook met songs die je eindeloos wilt koesteren
Ik voegde het debuutalbum van de Amerikaanse band GIRL SKIN deze week toe aan mijn groslijst vanwege het etiket folk, maar dat is nu net het hokje waar de band uit Brooklyn, New York, niet ingeduwd wil worden. Het is ook niet het hokje waarin Shade Is On The Other Side thuis hoort, want het is album dat zich laat beluisteren als een omgevallen platenkast en het is een interessante en goedgevulde platenkast. GIRL SKIN strooit op haar debuut uitbundig met zonnestralen, maar ook met geweldige arrangementen en vooral met songs die je na één keer horen dierbaar zijn. Wat een ontdekking dit album.


Door de corona crisis verschijnen er momenteel veel minder albums dan er normaal gesproken zouden verschijnen in deze piekperiode. Dat is aan de ene kant jammer, maar het betekent ook dat de obscuurdere albums die wel verschijnen wat makkelijker de aandacht trekken. 

Zo zou het deze week verschenen debuut van de Amerikaanse band GIRL SKIN  normaal gesproken onder op de stapel hebben gelegen of, nog waarschijnlijker, zelfs volledig aan mijn aandacht zijn ontsnapt, terwijl het debuut van de band nu maar uit de speakers blijft komen hier. 

Shade Is On The Other Side wordt vooralsnog vooral in het hokje folk geduwd en dit tot ergernis van de band uit Brooklyn, New York. De band heeft daarom zelf het hokje “lemon pop” bedacht voor haar muziek en moet dus worden gerekend tot de lemon pop pioniers. Zelf zou ik het debuut van de Amerikaanse band overigens niet snel in het hokje folk stoppen. 

Shade Is On The Other Side bevat absoluut folky momenten, maar wordt toch vooral gekleurd door de favoriete band van voorman Sid Simmons. Welke band dat is hoor je direct in de openingstrack van het album. Na een intro waarin folky gitaren en een folky viool domineren verrast GIRL SKIN met een bijzonder aangename popsong die het predicaat Beatlesque verdient. Het is het soort popsong dat de bijzonder aangename lentezon van het moment direct stevig omarmt en je humeur een boost geeft. 

GIRL SKIN maakt op haar debuut zeker geen geheim van de liefde voor de muziek van de Fab Four, maar het is geen moment een copycat. De invloeden van de muziek van The Beatles worden immers verwerkt in songs die invloeden uit een ver verleden incorporeren in een geluid dat ook eigentijds is. Shade Is On The Other Side klinkt hierdoor 43 minuten lang als een omgevallen platenkast en het is een platenkast die een aantal decennia popmuziek bestrijkt. Zelf herkende ik de invloeden van The Beatles vrijwel onmiddellijk, al doen veel songs op het debuut van GIRL SKIN me nog veel meer denken aan het debuut album van de Britse band The Auteurs, dat ik schaar onder de hoogtepunten van de jaren 90. 

GIRL SKIN betovert op haar debuut met honingzoete melodieën en prachtig melodieuze klanken die al even zonnig klinken. De band uit Brooklyn beheerst de kunst van het schrijven van popliedjes die de zon onmiddellijk laten schijnen en voert ze werkelijk fantastisch uit. 

GIRL SKIN voorziet haar songs van Beatlesque accenten door de geweldige koortjes op het album en ook in de instrumentatie klinken meer dan eens invloeden uit de vroege jaren 70 door, bijvoorbeeld wanneer strijkers worden ingezet. Op hetzelfde moment is de Amerikaanse band niet vies van de gruizige gitaren die in het tijdperk van The Beatles nog niet waren uitgevonden en zo zijn er meer bijzondere accenten verstopt in het debuut van de band, met hier en daar ook een citaat uit het werk van The Stones en The Kinks. 

Shade Is On The Other Side van GIRL SKIN werd met relatief eenvoudige middelen opgenomen bij Sid Simmons thuis, maar desondanks valt het debuut van de band uit Brooklyn op door bijzonder fraaie arrangementen en een gelaagdheid die het gebruik van een professionele studio en een producer van naam en faam verraadt. En iedere keer dat ik naar het album luister komen er weer wat memorabele momenten bij. Man, man, man, wat is dit een heerlijk album. De soundtrack van de lente van 2020, maar hopelijk ook die van een wat normalere lente in 2021. Erwin Zijleman

De muziek van GIRL SKIN is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://girlskin.bandcamp.com.