10 april 2020

Ellis - Born Again

De vijver met jonge vrouwelijke singer-songwriters in het indie segment is overvol, maar de Canadese singer-songwriter Ellis dwingt met haar debuut zeker een plekje af
Sinds een paar jaar hebben we ze in overvloed. Jonge vrouwelijke singer-songwriters die fluisterzachte zang combineren met een geluid vol dynamiek dat varieert van ingetogen tot stevig. Jonge vrouwelijke singer-songwriters die vooral leed en melancholie over je uitstorten en je hiermee nog weten te raken ook. Julien Baker en Phoebe Bridgers zijn de vaandeldragers van het genre, maar het aanbod in het genre is groot, heel groot. Ook de Canadese Ellis probeert in het genre voet aan de grond te krijgen en wat mij betreft verdient ze dit. Born Again is immers net wat beter dan de meeste andere albums in het genre.


Born Again van Ellis wordt in de eerste recensies die ik tegen kwam vooral en nogal nadrukkelijk vergeleken met de albums van Julien Baker en Phoebe Bridgers. Het alter ego van de Canadese singer-songwriter Linnea Siggelkow (de keuze van een artiestennaam lijkt me in haar geval gerechtvaardigd) kon daarom direct rekenen op mijn aandacht en sympathie, al wordt er momenteel vrij makkelijk vergeleken met Julien Baker en Phoebe Bridgers, die zijn uitgegroeid tot de smaakmakers in het genre. 

In het geval van Ellis is de vergelijking met Julien Baker en Phoebe Bridgers echter zeker gerechtvaardigd. Beluistering van Born Again roept vrijwel continu associaties op met de twee jonge Amerikaanse singer-songwriters, die ik schaar onder mijn favoriete singer-songwriters van het moment, en op een gegeven moment zelfs zoveel dat ik me begon af te vragen of Ellis niet te dicht tegen de muziek van haar voorbeelden aan schuurt. Dat valt, een enkele uitzondering daargelaten, gelukkig erg mee. 

Ook Ellis vertrouwt op haar debuut vooral op fluisterzachte zang en een instrumentarium waarin hard en zacht elkaar afwisselen, maar op deze combinatie hebben haar succesvolle soortgenoten zeker niet het alleenrecht. Linnea Siggelkow beschikt over een bijzonder aangename stem, die helder en meisjesachtig klinkt, maar die zich ook makkelijk staande houdt wanneer het gitaargeweld incidenteel aanzwelt. Het is een stem die de songs op Born Again net dat beetje omhoog tilt dat nodig is om op te vallen, maar de singer-songwriter uit Toronto, Ontario, beschikt over meer sterke wapens. 

Zo schrijft ze songs die niet alleen lekker in het gehoor liggen, maar ook makkelijk blijven hangen en verpakt ze deze songs in een bijzonder fraai geluid. Het is een ruimtelijk geluid dat afwisselend wordt gedomineerd door mooie gitaarlijnen of ijle synths, maar de Canadese muzikante draait ook haar hand niet om voor plotseling opkomend gitaargeweld. Het voorziet haar muziek van veel dynamiek en het is dynamiek die een opvallend breed spectrum bestrijkt. Het is ook dynamiek die prachtig past bij de zachte en soms bijna lieflijke zang van Ellis. 

Ondanks de eerste associaties met de muziek van Julien Baker en Phoebe Bridgers (wiens nieuwe album ook nadrukkelijk mijn aandacht opeist) vond ik Born Again van Ellis al snel niet het zoveelste voorbeeld van een jonge vrouwelijke singer-songwriter die met wat bravoure en wat melancholie een graantje probeert mee te pikken van alle aandacht voor en het succes van het genre. Hiervoor zijn de songs van Linnea Siggelkow te goed, zingt ze te mooi en klinkt het album te goed. Dat laatste is overigens ook de verdienste van producer Jake Aron, die recent ook mooie dingen deed voor Yumi Zouma, Snail Mail, JFDR en Lady Lamb en die Born Again heeft voorzien van een mooi ruimtelijk geluid. 

Vergeleken met haar soortgenoten klinkt Ellis bovendien niet alleen melancholisch, maar ook wel eens voorzichtig zonnig, wat in deze bijzondere tijden ook wel eens lekker is. Smetjes op het album zijn de twee songs die niet zouden zijn opgevallen op het debuut van Phoebe Bridgers, maar verder hoor ik een muzikante die we zeker in de gaten moeten houden en wiens debuut zich steeds wat aangenamer opdringt. Erwin Zijleman

De muziek van Ellis is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://ellissongs.bandcamp.com/album/born-again.

   Koop Ellis - Born Again op cd bij Amazon.nl voor 13,99 euro
Koop Ellis - Born Again op LP bij Amazon.nl voor 27,30 euro