02 april 2020

Lilly Hiatt - Walking Proof

Lilly Hiatt keert op haar vierde album terug naar de Amerikaanse rootsmuziek, voelt zich als een vis in het water en levert haar beste album tot dusver af
Lilly Hiatt maakte de afgelopen jaren drie prima albums, maar het waren ook albums die maar lastig konden kiezen, waardoor ze niet altijd even consistent klonken. Op Walking Proof staat Amerikaanse rootsmuziek weer centraal en dit is de muziek die toch het best past bij Lilly Hiatt. Het betekent gelukkig niet dat het geluid van Lilly Hiatt opeens eenvormig is, want op Walking Proof kan de Amerikaanse singer-songwriter zowel uit de voeten met ingetogen rootssongs als met wat stevigere rocksongs. Het klinkt allemaal prachtig, zeker als Lilly Hiatt de ruimte vult met haar even krachtige als gevoelige stem en haar persoonlijke teksten. Geweldig album.


Lilly Hiatt debuteerde alweer acht jaar geleden veelbelovend met Let Down en is sindsdien op zoek naar haar eigen geluid. Dit geluid leek in eerste instantie stevig verankerd binnen de Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en de wat stevigere countryrock in het bijzonder, maar Lilly Hiatt bleek op Royal Blue uit 2015 ook niet vies van nog stevigere indie-rock en voegde hier op Trinity Lane uit 2017 invloeden uit onder andere de new wave en pop aan toe. 

Het leverde tot dusver drie prima albums op, waarop Lilly Hiatt indruk maakte met haar even gevoelige als krachtige stem, maar het zijn ook albums die wat inconsistent waren en die bovendien niet altijd even onderscheidend waren. Op het deze week verschenen Walking Proof lijkt Lilly Hiatt haar eigen geluid gevonden te hebben en dit levert direct haar sterkste album tot dusver op. 

Ook op Walking Proof is Lilly Hiatt niet 100% stijlvast, maar haar muziek schiet toch minder kanten op dan op haar vorige albums. De singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, omarmt op haar nieuwe album vooral de Amerikaanse rootsmuziek en dit is toch het genre waarin ze wat mij betreft het best uit de voeten kan. 

Lilly Hiatt dook dit keer de studio in met producer Lincoln Parish, die ik persoonlijk alleen ken als gitarist van de Amerikaanse rockband Cage The Elephant, en met een behoorlijk compacte band. Amanda Shires, Aaron Lee Tasjan en vader John doken tenslotte op voor gastbijdragen. 

De muzikanten die Lilly Hiatt omringen op haar nieuwe album zijn vooral rockmuzikanten en dat hoor je. Amerikaanse rootsmuziek vormt weliswaar de basis van de meeste songs op Walking Proof, maar het zijn ook songs die niet vies zijn van lekker stevige uitstapjes en een geluid dat het goed zal doen op de Amerikaanse radiostations met een voorkeur voor zowel roots als rock. 

De keuze voor een producer die zijn sporen vooral in de rockmuziek heeft verdiend sluit hier goed op aan. Walking Proof heeft een lekker vol geluid dat makkelijk overtuigt, maar het is ook een geluid waarin accenten uit de Amerikaanse rootsmuziek de ruimte krijgen. Het is een geluid dat perfect past bij de krachtige stem van Lilly Hiatt, die ook makkelijk overeind blijft wanneer de gitaren flink mogen uitpakken. De jonge Hiatt telg heeft hiernaast een stem die gemaakt is voor Amerikaanse rootsmuziek. Wanneer invloeden uit de rootsmuziek aan terrein winnen, krijgt Lilly Hiatt een subtiele snik in haar stem en overtuigt ze mij nog net wat meer dan met het meer rechttoe rechtaan rock werk. 

Het is momenteel dringen in de Amerikaanse rootsmuziek, maar met Walking Proof laat Lilly Hiatt horen dat ze het talent van haar vader heeft geërfd. Vergeleken met de vorige drie albums is de kwaliteit van de songs flink gestegen en ook de instrumentatie en de zang op het album bevallen me net wat beter dan die op de vorige drie albums van de Amerikaanse singer-songwriter. Bovendien komt de krachtige persoonlijkheid van de Hiatt telg dit keer wat beter tot zijn recht. 

Kinderen van beroemde muzikanten hebben het meestal niet makkelijk en weten het talent van hun beroemde ouder of ouders meestal niet te benaderen. Lilly Hiatt laat met Walking Proof horen dat ze tot de uitzonderingen behoort. John Hiatt kennen we al heel lang, maar ook met zijn dochter Lilly moeten we vanaf nu serieus rekening houden. Erwin Zijleman

De muziek van Lilly Hiatt is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://lillyhiatt.bandcamp.com/album/walking-proof.

   Koop Lilly Hiatt - Walking Proof op cd bij Amazon.nl voor 14,93 euro
Koop Lilly Hiatt - Walking Proof op LP bij Amazon.nl voor 18,29 euro