03 april 2020

Bill Withers (1938-2020)


Vandaag is bekend geworden dat eerder deze week Bill Withers is overleden. Niet aan de gevolgen van het corona virus, maar aan een hartaandoening. Bill Withers is 81 jaar oud geworden.

Bill Withers is zo'n muzikant die bijna iedereen kent en als je zijn naam niet kent, ken je vast een van zijn grote hits, bijvoorbeeld het door Jan en alleman gecoverde Ain't No Sunshine. Dat de naam Bill Withers nog zo bekend is is best bijzonder, want sinds 1985 heeft de Amerikaanse soulzanger geen album meer gemaakt en ook het album uit 1985 verscheen na een lange periode van stilte.

Bill Withers dankt zijn bekendheid vooral aan de albums die hij tussen 1971 en 1974 maakte. Just as I Am uit 1971, Still Bill uit 1972 en 'Justments uit 1974 mogen inmiddels best klassiekers genoemd worden en dat geldt ook voor het in 1973 verschenen live-album Live at Carnegie Hall. Het zijn de albums met de wereldhits Ain't No Sunshine, Lean On Me, Lovely Day en Use Me, waarvan met name de eerste bijna iedereen bekend in de oren zal klinken.

Bill Withers wordt achteraf geprezen voor zijn eerste albums, maar destijds kreeg hij van de critici zeker niet dezelfde waardering als de grote soulzangers uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. Van het publiek overigens wel, want de eerste albums van Bill Withers waren million sellers. 

In 1985 dook hij zoals gezegd nog een keer op, maar de glans was er al van af. Sindsdien werd van Bill Withers weinig meer vernomen, tot hij eerder deze week overleed. Het is een afscheid van een groot soulzanger, want Bill Withers was niet heel productief, maar met een paar klassiekers op zijn naam misstaat hij niet tussen de grootsten in het genre. Erwin Zijleman