20 april 2020

Shelby Lynne - Shelby Lynne

Het was een tijdje stil rond Shelby Lynne, maar ze is terug met een veelzijdig album dat het uitstekend doet in de kleine uurtjes en dat indruk maakt met zwoele klanken en uitstekende zang
Ik vond Shelby Lynne in eerste instantie beter dan haar jongere zus Allison Moorer, maar waar Shelby Lynne wat mindere albums uitbracht steeg haar zus naar grote hoogten. Met een titelloos nieuw album laat Shelby Lynne horen dat ook zij zeer getalenteerd is. Het album is gevuld met lome en broeierige klanken en schakelt makkelijk tussen roots, soul en jazz. De instrumentatie is subtiel, de stem van Shelby Lynne prachtig en haar songs bijzonder aangenaam. Heerlijk voor op de achtergrond tot je hoort dat dit album daar te goed voor is.


Shelby Lynne maakte aan het eind van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 een aantal weinig opvallende albums, maar brak pas echt door met het in 2000 verschenen I Am Shelby Lynne. Met I Am Shelby Lynne schaarde de in Jackson, Alabama, opgegroeide singer-songwriter zich in één keer onder de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek en leek een glanzende carrière een zekerheid. 

De kansen op deze glanzende carrière vergooide Shelby Lynne helaas een jaar later met de release van het uiterst zwakke en eendimensionale Love, Shelby. Sindsdien maakte Shelby Lynne een aantal prima albums, al staat ze wat mij betreft volledig in de schaduw van haar jongere zus Allison Moorer, die de afgelopen jaren tot indrukwekkende hoogten is gestegen en alleen maar jaarlijstjesalbums heeft afgeleverd. 

I Am Shelby Lynne kon in 2000 worden gezien als een nieuwe start en dat geldt misschien ook wel voor het deze week verschenen titelloze album van Shelby Lynne, waarop ze haar trui, toevallig of niet, als een mondkapje over haar gezicht heeft getrokken. Het is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte Not Dark Yet, dat Shelby Lynne samen maakte met haar zus. Waar deze zus vorig jaar een persoonlijk, zeer emotioneel en bijzonder indrukwekkend album afleverde, klinkt het nieuwe album van Shelby Lynne hier en daar verrassend licht. 

Het album bevat voornamelijk uiterst ingetogen rootssongs, maar ook een aantal net wat meer uptempo songs die vooral soulvol klinken. Hiernaast kan Shelby Lynne op haar nieuwe album uit de voeten met jazz en Westcoast pop, maar het album klinkt ondanks de verscheidenheid aan stijlen verrassend consistent. 

Op haar nieuwe album kiest Shelby Lynne zoals gezegd voornamelijk voor een ingetogen geluid. Het is een geluid met subtiele gitaar en pianoklanken, met hier en daar wat extra versiersels. Shelby Lynne maakte haar nieuwe album met een kleine groep muzikanten, onder wie toetsenwonder Benmont Tench, maar bespeelde de meeste instrumenten op het album zelf. Als je goed luistert naar de zang op het nieuwe album van Shelby Lynne hoor je dat Alison Moorer haar zus is, maar waar Allison Moorer meestal alle registers open gooit, zingt Shelby Lynne vooral zwoel en zacht, al haalt ze hier en daar prachtig uit. 

Het levert een album op dat bijzonder aangenaam voortkabbelt op de achtergrond, bijvoorbeeld in de kleine uurtjes, maar daarvoor is het album van de Amerikaanse muzikante eigenlijk te goed. Shelby Lynne maakte nooit een geheim van haar bewondering voor Dusty Springfield en die bewondering klinkt op haar nieuwe album zo nu en dan door. Hiernaast laat Shelby Lynne op haar nieuwe album horen dat ze uitstekend uit de voeten kan in sober geïnstrumenteerde songs die volledig vertrouwen op haar stem. 

Het levert een album dat zeker niet de impact heeft van het adembenemende Blood van zus Allison Moorer, maar het intieme nieuwe album van Shelby Lynne is een groeiplaat, die een plekje op de achtergrond al snel verruilt voor alle aandacht. Zeker in de lome en wat broeierig klinkende songs staat Shelby Lynne garant voor het kippenvel waarin haar jongere zus vorig jaar grossierde en het aantal songs dat iets met je doet groeit bij iedere luisterbeurt. Uitstekend album van Shelby Lynne. Erwin Zijleman

   

Koop Shelby Lynne - Shelby Lynne op cd bij Amazon.nl voor 13,99 euro
Koop Shelby Lynne - Shelby Lynne op LP bij Amazon.nl voor 20,33 euro