12 februari 2022

Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Big Thief steeg in 2019 al twee keer tot grote hoogten, maar doet er nog een schepje bovenop op het veelzijdige maar van de eerste tot en met de laatste noot geweldige nieuwe album, dat de band definitief schaart onder de grote bands
Na U.F.O.F. en Two Hands waren de verwachtingen met betrekking tot het vijfde album van Big Thief hooggespannen, maar de band uit Brooklyn, New York, overtreft ze op alle fronten. De band schuift flink op richting Amerikaanse rootsmuziek, maar de muziek van Big Thief kan gelukkig ook nog altijd ontsporen en het experiment opzoeken. In muzikaal opzicht zijn flinke stappen gezet en ook in vocaal opzicht is Big Thief gegroeid, maar de meeste groei zit in de songs, die vaak ontspannen klinken, maar ook vol onderhuidse spanning zitten. Na de albums uit 2019 is Dragon New Warm Mountain I Believe In You het laatste dat ik van Big Thief had verwacht, maar wat is het mooi, 80 minuten lang.


De Amerikaanse band Big Thief leverde in 2019 met U.F.O.F. en Two Hands twee onbetwiste jaarlijstjesalbums af, waarna we het in 2020 en 2021 moesten doen met overigens ook prima soloalbums van respectievelijk Adrianne Lenker en Buck Meek. Deze week keert Big Thief terug met een nieuw album, Dragon New Warm Mountain I Believe In You. 

Naast de lange titel valt in eerste instantie de lange speelduur op, want Big Thief komt op de proppen met een heus dubbelalbum met maar liefst twintig songs, die samen goed zijn voor 80 minuten muziek. Dragon New Warm Mountain I Believe in You werd opgenomen in vier sessies, waarbij de band achtereenvolgens neerstreek in upstate New York, Topanga Canyon, de Colorado Rockies en Tucson, Arizona. De band deed dat dit keer zonder producer Andrew Sarlo, die de vorige vier albums van de band produceerde, maar nu zijn plek af heeft moeten staan aan James Krivchenia, de drummer van de band. 

Op Dragon New Warm Mountain I Believe In You experimenteert Big Thief met meerdere nieuwe invalshoeken, maar de meeste songs op het album zijn voornamelijk beïnvloed door en passen in het hokje Amerikaanse rootsmuziek. In deze songs domineren invloeden uit de folk en de countryrock en neemt Big Thief afstand van de indierock die het op haar eerste vier albums maakte. 

De band uit Brooklyn, New York, heeft de tijd genomen voor haar vijfde album en dat hoor je. Dragon New Warm Mountain I Believe In You is een ontspannen klinkend album waarop vooral ingetogen wordt gemusiceerd. Zeker vergeleken met de eerste twee albums valt op dat de muzikanten van de band veel beter zijn gaan spelen en ook binnen de Amerikaanse rootsmuziek prima uit de verf komen. Dat hoor je overigens vooral in het geweldige gitaarspel van Buck Meek, die song na song imponeert met zijn gitaarwerk. Ook de viool eist overigens meerdere keren in positieve zin de aandacht op.

Het nieuwe album van Big Thief klinkt hier en daar bijna als een traditioneel rootsalbum, maar een bijzondere twist is nooit ver weg. Die twist komt soms van subtiele accenten van onder andere elektronica, maar Big Thief kan het pad van de Amerikaanse rootsmuziek ook zomaar verlaten, als in het springerige en weer richting indiepop en indierock opschuivende Time Escaping, dat in vrijwel niets lijkt op de meer roots georiënteerde songs waartussen het is ingeklemd. Songs waarin Big Thief het experiment zoekt zijn in de minderheid, maar ze vormen op knappe wijze het cement tussen de wat meer ingetogen en richting Amerikaanse rootsmuziek opgeschoven songs. 

Wat voor de instrumentatie op het album geldt, geldt ook voor de zang . Adrianne Lenker kon in het verleden nog wel eens erg onvast zingen, maar haar zo karakteristieke zang is op Dragon New Warm Mountain I Believe In You prachtig en maakt van alles songs op het album Big Thief songs. De zang van Adrianne Lenker is niet alleen mooi, maar loopt ook dit keer over van melancholie en emotie, wat de songs op het album voorziet van een bijzondere lading. 

Zeker op de in 2019 verschenen albums was de rol van producer Andrew Sarlow groot, maar ook het wat meer ingetogen en wat intiemere geluid van James Krivchenia mag er zijn en zorgt er in ieder geval voor dat het vijfde album van Big Thief weer anders klinkt dan zijn voorgangers. 

80 minuten is echt een hele lange zit en er zijn maar weinig bands die er in slagen om de aandacht zo lang vast te houden, maar Big Thief slaagt er wat mij betreft glansrijk in, want de band boeit van begin tot eind. Natuurlijk is het veel te vroeg om het over jaarlijstjes gaan hebben, maar dat Dragon New Warm Mountain I Believe In You van Big Thief gaat behoren tot de grote albums van 2022 lijkt me 100% zeker. Erwin Zijleman

De muziek van Big Thief is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://bigthief.bandcamp.com/album/dragon-new-warm-mountain-i-believe-in-you.


Dragon New Warm Mountain I Believe in You van Big Thief is verkrijgbaar via de Mania webshop: