12 januari 2023

Jennifer Terran - CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM

Jennifer Terran baarde in 2001 opzien met het cultalbum The Musician, verdween na twee opvolgers uit beeld, maar keert nu terug met een album dat laat horen dat de Californische muzikante er nog steeds toe doet
Ik was de naam Jennifer Terran eerlijk gezegd alweer vergeten, maar toen ze deze week opdook met CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM, was de herinnering aan het briljante The Musician uit 2001 direct weer terug. Het was lang stil rond de Californische muzikante, maar op haar nieuwe album, haar zesde, lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Ook op CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM maakt de Amerikaanse muzikante tijdloze singer-songwriter muziek met een eigen twist, waaraan dit keer nog wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek zijn toegevoegd. Het hele oeuvre van Jennifer Terran is inmiddels overigens te beluisteren en dat is echt geweldig nieuws.


Het is deze week kennelijk de week van muzikanten die na hele lange afwezigheid terugkeren met een nieuw album. Angela Strehli deed het na 17 jaar met Ace Of Blues, Grey DeLisle keerde na eveneens 17 jaar terug met Borrowed en ook voor het laatste wapenfeit van de Amerikaanse singer-songwriter Jennifer Terran moesten we tot voor kort een kleine tien jaar terug in de tijd. 

Jennifer Terran bracht aan het eind van de jaren 90 twee uitstekende albums (Cruel en Rabbit) uit, maar het zijn helaas albums die nauwelijks aandacht hebben gekregen. Die aandacht kreeg de muzikante uit Los Angeles wel toen ze in 2001 The Musician uitbracht. Het album werd bedolven onder de positieve recensies en zou aan het eind van het jaar zelfs een aantal jaarlijstjes halen, maar het was ook een album dat nauwelijks te krijgen was in een tijdperk waarin de streaming media diensten nog niet in bedrijf waren, waardoor The Musician uitgroeide tot een cultalbum in plaats van een klassieker. 

Na een prima live-album in 2004 werd The Musician in 2006 gevolgd door Full Moon In 3, waarna in 2013 met Born From The Womb Of Silence het tot voor kort laatste wapenfeit van Jennifer Terran verscheen. Eind vorig jaar keerde de Californische muzikante dan eindelijk terug met CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM (in hoofdletters), dat vanaf 1 januari ook te vinden is op de streaming media diensten, waarop alle vorige albums van Jennifer Terran gelukkig ook zijn te vinden. 

Het is zoals gezegd een kleine tien jaar stil geweest rond Jennifer Terran, maar in muzikaal opzicht is er niet zo heel veel veranderd. De Amerikaanse muzikante maakt ook op CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM stemmige singer-songwriter muziek waarin de hoofdrol wordt opgeëist door haar pianospel en haar bijzondere stem. 

De vorige albums van Jennifer Terran deden zowel in muzikaal als in vocaal opzicht wel wat denken aan de albums van Tori Amos en ook bij beluistering van het nieuwe album valt de vergelijking met Tori Amos niet helemaal te onderdrukken. Net als de muziek van Tori Amos was de muziek van Jennifer Terran in het geleden behoorlijk intens en dat is nog steeds zo, al klinkt CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM niet zo heftig als The Musician. 

Jennifer Terran verwerkt op haar nieuwe album wat meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en kiest bovendien voor wat meer ingetogen songs. Door het toevoegen van flink wat snarenwerk, waaronder prachtige pedal steel klanken, en een strijkerskwartet klinkt CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM net wat voller dan de vorige albums van Jennifer Terran, maar de Californische muzikante heeft haar karakteristieke geluid behouden. 

Een deel van de songs op het album ligt lekker in het gehoor, maar net als op haar vorige albums zoekt Jennifer Terran ook met enige regelmaat het experiment, waardoor ze zich weet te onderscheiden van haar soortgenoten, van wie naast Tori Amos ook Regina Spektor moet worden genoemd. 

Het bij Jennifer Terran thuis in Santa Barbara opgenomen CALIFORNIA NATIONAL ANTHEM deelt natuurlijk niet de mokerslag uit die we in 2001 kregen van The Musician, maar het is, net als zijn twee voorgangers, een interessant album, dat zeer in de smaak zal vallen bij liefhebbers van tijdloze singer-songwriters met een eigenzinnige twist. Het is dan ook goed nieuws dat Jennifer Terran terug is. Erwin Zijleman

De muziek van Jennifer Terran is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jenniferterran.bandcamp.com/album/california-national-anthem.