07 januari 2023

Angela Strehli - Ace Of Blues

De Amerikaanse muzikante Angela Strehli maakte de afgelopen 17 jaar geen album meer, maar keerde eind vorig jaar op 76-jarige leeftijd terug met een geweldig bluesalbum, waarop ze de sterren van de hemel zingt
Er zijn niet heel veel muzikanten die op 76-jarige leeftijd nog een album afleveren dat in vocaal opzicht overeind blijft, maar de van oorsprong Texaanse bluesmuzikante Angela Strehli doet het met het eind vorig jaar verschenen Ace Of Blues, waarop ze indruk maakt als zangeres. Bijgestaan door een geweldige band vertolkt de Amerikaanse muzikante een aantal songs van grootheden uit de blues en dit doet ze met veel gevoel en doorleving. Ace Of Blues is een authentiek klinkend album zonder al te veel opsmuk, maar zowel in muzikaal als in vocaal opzicht staat het als een huis. Het levert vooralsnog alleen maar geweldige recensies op en daar valt echt helemaal niets op af te dingen.


De Euro Americana chart (https://www.euroamericanachart.eu) wordt deze maand, in ieder geval voor mij, verrassend aangevoerd door Ace Of Blues van Angela Strehli. Het is een naam die bij mij eerlijk gezegd geen belletje deed rinkelen. Dat is ook niet zo gek, want de in Lubbock, Texas, geboren muzikante timmerde tot dusver vooral aan de weg in de jaren 80 en 90 en deed dat binnen de blues, een genre dat ik destijds nauwelijks volgde. Dat doe ik overigens nog steeds niet heel intensief, maar Ace Of Blues van Angela Strehli is een ijzersterk album, dat ik maar lastig kan weerstaan. 

Angela Strehli heeft haar geboortegrond in Texas tijden geleden al verruild voor het Californische San Francisco en nam haar nieuwe album ook op in de Golden State. De Amerikaanse muzikante vierde eind vorig jaar haar 77e verjaardag, maar de stembanden van Angela Strehli verkeren nog altijd in een uitstekende conditie. Het zag er lange tijd overigens niet naar uit dat ze nog een nieuw album zou uitbrengen, want haar laatste wapenfeit stamde tot voor kort uit 2005. 

Voor Ace Of Blues werd het roemruchte Texaanse blueslabel Antone’s uit Austin weer tot leven gewekt door de huidige eigenaar New West Records en het is een release waarop het roemruchte label trots kan zijn. Angela Strehli verzamelde flink wat gelouterde muzikanten in de Laughing Tiger Studios in San Rafael, California, wat een uit de kluiten gewassen band opleverde. Aan deze band werd nog een forse blazerssectie toegevoegd, waardoor Ace Of Blues lekker vol klinkt, met een hoofdrol voor de pianist en de blazers, maar ook de gitarist pakt af en toe heerlijk uit met geweldige solo’s. 

De hecht spelende band is goed voor een authentiek klinkend en vooral bluesy geluid, maar ook invloeden uit de soul, funk, gospel en rock ’n roll hebben hun weg gevonden naar het album. Het is een album waarop Angela Strehli voornamelijk songs van anderen en met name songs van de groten uit de blues vertolkt, onder wie Elmore James, Chuck Berry, Muddy Waters, Howlin’ Wolf en Otis Clay, maar Ace Of Blues klinkt geen moment als een album met covers. 

De band speelt de pannen van het dak en hoewel er geen sprake is van muzikale vernieuwing klinkt het album zeker niet gedateerd. Ondanks al het muzikale vuurwerk is het vooral de zang van Angela Strehli die de aandacht trekt. Voor iemand die inmiddels de respectabele leeftijd van 77 jaar heeft bereikt is ze echt geweldig bij stem. De zang op het album klinkt verrassend soepel, maar Angela Strehli voegt uiteraard ook flink wat gevoel en doorleving toe aan de gloedvolle vertolkingen van blues klassiekers. 

Ik ben zoals gezegd niet echt thuis in de blues en luister ook maar zelden naar albums als Ace Of Blues, maar het comeback album van Angela Strehli vond ik direct vanaf de eerste noten fantastisch en gaat bij herhaalde beluistering zeker niet vervelen, integendeel. Ace Of Blues van Angela Strehli heeft misschien wel het mooiste bewaard voor het slot van het album, want SRV, het emotievolle eerbetoon aan meestergitarist Stevie Ray Vaughan, en de enige song die Angela Strehli zelf schreef, ontroert meedogenloos. Dat juist dit album deze maand de Euro Americana Chart aanvoert verbaast me inmiddels al lang niet meer. Erwin Zijleman

De muziek van Angela Strehli is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://angelastrehli.bandcamp.com/album/ace-of-blues.


Ace Of Blues van Angela Strehli is verkrijgbaar via de Mania webshop: