02 januari 2023

Hyd - CLEARING

CLEARING van Hyd is vooralsnog wat ondergesneeuwd, maar dit bijzonder aangename maar ook buitengewoon interessante album verdient alle aandacht van liefhebbers van in artistiek opzicht hoogstaande elektropop
Ik heb vorige maand vrijwel niets gelezen over CLEARING van Hyd, dat ik vervolgens wel in een enkel jaarlijstje tegen kwam. Ik begrijp waarom, want het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant Hyd is een album vol mooie verrassingen. Het elektronische klankentapijt op het album klinkt hier en daar hitgevoelig, maar de songs van Hyd zitten ook vol diepgang en avontuur. Dat hoor je in de veelkleurige klanken op het album, maar ook in de zang en in de persoonlijke teksten van de muzikant uit New York. CLEARING van Hyd leek me bij eerste beluistering niet echt mijn ding, maar inmiddels ben ik diep onder de indruk van dit bijzondere album, dat alleen maar mooier wordt.


CLEARING van Hyd verscheen pas medio november, maar wist desondanks nog een enkel jaarlijstje te halen. Daar is wel wat voor te zeggen, want hoewel het debuutalbum van Hyd zich net wat buiten mijn muzikale comfort zone begeeft, vind ik het een sensationeel goed en absoluut jaarlijstjeswaardig album. Het verbaast me dan ook dat CLEARING tot dusver relatief weinig aandacht heeft gekregen. 

Hyd is het alter ego van de Amerikaanse muzikant Hayden Dunham, die zichzelf identificeert als non-binair persoon. De muzikant uit New York heeft meerdere jaren gewerkt aan het eind 2022 verschenen debuutalbum, waarop Hyd onder andere samenwerkt met de begin 2021 overleden producer en muzikante SOPHIE en met eigenzinnige muzikanten als A. G. Cook, Jónsi en Caroline Polachek. 

Over het nieuwe album van Caroline Polachek, dat medio februari zal verschijnen, wordt inmiddels al een aantal weken heel erg druk gedaan, maar iedereen die met hoge verwachtingen uitkijkt naar dit album, moet ook zeker eens naar CLEARING van Hyd luisteren. 

Het debuutalbum van Hyd staat vol met songs die zijn ingekleurd met flink wat elektronica. Het album zal daarom snel het etiket elektropop opgeplakt krijgen en dat is een genre dat ik over het algemeen maar matig kan waarderen. Het debuutalbum van Hyd had me echter direct genadeloos te pakken. Het is een album dat me wel wat doet denken aan Cult Survivor van de Oostenrijkse muzikante Sofie (niet te verwarren met de eerder genoemde SOPHIE en inmiddels bekend als Sofie Royer). 

CLEARING van Hyd is ingekleurd met vooral donker getinte elektronica. Het is elektronica die af en toe stevig is aangezet en hier en daar vervormd uit de speakers komt, maar de batterij elektronica die is ingezet voor het debuutalbum van Hyd kan ook verrassend mooi en subtiel klinken. De muzikant uit New York heeft een goed gevoel voor lekker in het gehoor liggende popsongs, die hier en daar zeker over hitpotentie beschikken, maar CLEARING is ook een spannend album vol betoverend mooie klanken en bijzondere wendingen. 

Hyd schrijft niet alleen lekker in het gehoor liggende songs, maar het zijn ook songs vol diepgang, wat is doorgezet in de persoonlijke teksten op het album, die een inkijkje geven in de ziel van de Amerikaanse muzikant. De persoonlijke teksten worden ook nog eens vertolkt met een bijzonder mooie en interessante stem, wat het album nog wat specialer maakt. 

Ik was vrijwel onmiddellijk onder de indruk van het debuutalbum van Hyd, maar CLEARING is ook een album dat je vaker moet horen voor je alle geheimen van de muziek van Hayden Dunham hebt ontdekt. CLEARING begon voor mij als een aardig album net buiten mijn comfort zone, maar als ik vandaag mijn jaarlijstje zou maken zou het album er zeker in staan. 

Het debuutalbum van Hyd is door de stevige productionele bijdrage van de door een noodlottig overval overleden SOPHIE een fraai eerbetoon aan de eigenzinnige Schotse muzikante en producer, maar CLEARING onderstreept ook nadrukkelijk de talenten van Hyd. Ik begrijp dan ook niets van de relatieve stilte rond dit album, maar ben blij dat ik het zelf wel heb opgepakt. De fysieke release van het album komt overigens pas later dit jaar en hopelijk is dat een goed moment om dit uitstekende en zeer interessante album nog eens stevig onder de aandacht te brengen. Erwin Zijleman

De muziek van Hyd is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://hyd-earth.bandcamp.com/album/clearing.


CLEARING van Hyd is verkrijgbaar via de Mania webshop: