11 januari 2023

Addie Brik - That Dog Don't Hurt

De naam Addie Brik deed bij mij geen belletje rinkelen, maar de van oorsprong Amerikaanse muzikante verrast met een unieke stem, avontuurlijke klanken, complexe songs en een vleugje Kate Bush
Buiten een recensie in een van de toonaangevende Britse muziektijdschriften heeft That Dog Don’t Hurt van Addie Brik nog niet veel aandacht gekregen. Het is het trieste lot van albums die zijn verschenen tijdens de ‘winterstop’, maar Addie Brik heeft een interessant album gemaakt. That Dog Don’t Hurt bevat zeven lange tracks en het zijn tracks die alle kanten op kunnen. De muziek van Addie Brik past soms in de hokjes pop en rock, maar kan ook meer folky klinken. Alledaags is de muziek van de van oorsprong Amerikaanse muzikante echter nooit. De songs zitten vol muzikale, tekstuele en compositorische verrassingen en dan is er ook nog eens de bijzondere stem van Addie Brik. Het is wennen, maar dit album wordt steeds interessanter.


That Dog Don’t Hurt van de van oorsprong Amerikaanse muzikante Addie Brik heeft tot dusver nog niet veel aandacht gekregen, wat een logisch gevolg is van het aan het eind van het jaar uitbrengen van een album (het dook pas op 21 december op de streaming media diensten op). Het is ook nog eens een album dat je een paar keer moet horen voor je het op de juiste waarde kunt schatten, wat de kans op succes nog wat verder heeft verkleind. 

Ik moet toegeven dat ik nog nooit van Addie Brik had gehoord, maar de oorspronkelijk uit Savannah, Georgia, afkomstige muzikante heeft al een handvol albums op haar naam staan. In een vorig leven timmerde ze aan de weg als schrijver en dichter en had ze een tijdje de legendarische Allen Ginsberg als mentor, maar uiteindelijk koos ze voor de muziek. Addie Brik verruilde de Verenigde Staten aan het eind van de jaren 90 voor het Verenigd Koninkrijk en vestigde zich een paar jaar geleden in Schotland. 

That Dog Won’t Hurt werd gemaakt in een periode waarin de coronapandemie de muziekwereld stil legde en is een ambitieus album. Na haar vestiging in het Verenigd Koninkrijk stortte Addie Brik zich in eerste instantie op de triphop, waarvan op haar nieuwe album hooguit nog wat echo’s zijn te horen. That Dog Won’t Hurt werd gemaakt met een aantal Schotse muzikanten, onder wie behoorlijk bekende muzikanten als Jim Prime (Deacon Blue), Robbie MacIntosh (The Pretenders, Paul McCartney) Jim McDermott (Simple Minds, The Silencers) en Michael Timothy (Massive Attack) en werd deels in Spanje en deels in Schotland opgenomen. 

Bij beluistering van het album valt één naam niet te onderdrukken en dat is de naam van Kate Bush. De stem van Addie Brik doet af en toe denken aan die van de Britse muzikante, zeker wanneer ze de wat lagere regionen opzoekt, maar heeft ook een wat pastorale en theatrale kant. Zeker bij eerste beluistering was ik lang niet altijd gecharmeerd van de zang op That Dog Don’t Hurt, maar na enige gewenning wist de Amerikaanse muzikante me wel te overtuigen met haar stem, al bevat het album ook nog wel wat passages die ik in vocaal opzicht minder kan waarderen. 

De vergelijking met Kate Bush is niet alleen ingegeven door de stem van Addie Brik. That Dog Don’t Hurt bevat slechts zeven songs waarvoor het album ruim 36 minuten nodig heeft. De vrij lange songs op het album zijn lastig te beschrijven en bestrijken meerdere stijlen. Een aantal songs op het album heeft een folky karakter, maar Addie Brik sleept er vervolgens van alles bij en komt ook veelvuldig terecht in het territorium van de pop en rock. 

De meeste songs op het album zijn uiteindelijk groots en meeslepend en aan de theatrale kant, zeker als ook nog een kinderkoor wordt ingezet. Het zwaar aangezette karakter van de songs op het album is af en toe wel even wennen, zeker als de zang ook nog eens doorslaat richting het theatrale, maar de songs op That Dog Don’t Hurt roepen ook meer dan eens herinneringen op aan de muziek die Kate Bush maakte en dat is vergelijkingsmateriaal dat wat mij betreft niet vaak genoeg kan terugkeren. Addie Brik is ook nog eens een zeer ervaren en creatief songwriter, die ook schreef voor anderen, en heeft haar songs bovendien voorzien van poëtische teksten. Opvallend album. Erwin Zijleman

De muziek van Addie Brik is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://addiebrik.bandcamp.com/album/that-dog-dont-hunt.