13 januari 2023

Aoife O'Donovan - Age Of Apathy

Aoife O’Donovan slaat op Age Of Apathy net wat andere wegen in, wat een complex maar ook mooi en interessant album oplevert, met uiteraard een hoofdrol voor de geweldige stem van de Amerikaanse muzikante
Ik kan me niet herinneren of ik Age Of Apathy van Aoife O’Donovan vorig jaar heel intensief heb beluisterd, maar feit is dat ik het album uiteindelijk niet selecteerde voor een plekje op de krenten uit de pop. De jaarlijst van het gerenommeerde No Depression bracht het album opnieuw onder mijn aandacht en dit keer liet ik me wel overtuigen door het derde album van de Amerikaanse muzikante. Het is een wat complexer album dan we van Aoife O’Donovan gewend zijn en het is bovendien een album dat wat opschuift richting Laurel Canyon folk met jazzy accenten. Het is even wennen, maar de bijzonder mooie stem van de Amerikaanse singer-songwriter overtuigt nog altijd bijzonder makkelijk. De rest volgt vanzelf.


Age of Apathy, het vorig jaar verschenen derde studioalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Aoife O’Donovan haalde vorige maand, toch wel enigszins tot mijn verbazing, de top 5 van de jaarlijst van No Depression, het voormalige lijfblad van liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. Het is een album dat in mijn herinnering verder wat lauw is ontvangen en zelf was ik alweer bijna een jaar geleden volgens mij ook niet heel positief over het album, terwijl ik de eerste twee albums van de muzikante uit New York hoog heb zitten. 

Omdat ik geen herinnering had aan het album heb ik het er toch maar weer eens bij gepakt, al is het maar omdat Age Of Apathy is geproduceerd door niemand minder dan muzikant en producer Joe Henry (Rhiannon Giddens, Bettye LaVette, Elvis Costello, Bonnie Raitt, Over The Rhine) en onder andere Madison Cunningham, Allison Russell, Patrick Waren, Jay Bellerose en Joni Mitchell, die meeschreef aan een van de songs, gastbijdragen hebben geleverd. 

Aoife O’Donovan beschikt verder over een van de mooiste stemmen binnen de Amerikaanse rootsmuziek, dus wat kan er nou eigenlijk mis gaan? Niet zo heel veel denk ik en dat blijkt ook, want Age Of Apathy is een erg mooi album. Het is een album dat, net als de vorige albums van de Amerikaanse muzikante, in eerste instantie vooral de aandacht trekt door de zang van Aoife O’Donovan. De muzikante uit New York beschikt over een heldere en warme stem die makkelijk verleidt. Het is een stem die het beste van Joni Mitchell, Sandy Denny en Alison Krauss combineert, maar het is ook een expressieve stem, die de songs op het album voorziet van dynamiek. 

Age Of Apathy is verder een behoorlijk introspectief album, dat is getekend door de perioden van isolement die werden veroorzaakt door de coronapandemie. Het is een periode waarin Aoife O’Donovan haar thuis in Brooklyn verruilde voor de bossen van Florida. In muzikaal opzicht gaat schuift het derde album van Aoife O’Donovan wat op richting de jaren 70. Invloeden uit de Laurel Canyon folk hebben stevig aan terrein gewonnen en dat mag een stijlbreuk genoemd worden. 

Op de vorige twee soloalbum van de Amerikaanse muzikante speelden invloeden uit de (progressive) bluegrass een veel grotere rol, net als op de albums van de bands waar Aoife O’Donovan voor de start van haar solocarrière deel van uit maakte (Crooked Still, Sometymes Why) en en het gelegenheidstrio dat ze een paar jaar geleden vormde met Sara Watkins en Sarah Jarosz (I'm with Her). Age Of Apathy bevat niet alleen meer invloeden uit de Laurel Canyon folk, maar bevat ook complexere songs met hier en daar flink wat invloeden uit de jazz. 

De instrumentatie bestaat uit meerdere lagen, is sfeervol en avontuurlijk en is bovendien buitengewoon knap in elkaar gesleuteld door Joe Henry, terwijl de songs keer op keer dingen doen die je eigenlijk niet verwacht. Misschien stond dit me bij eerste beluistering van het album een jaar geleden nog wat tegen, maar nu vind ik het derde album van Aoife O’Donovan alleen maar mooi en interessant. Het is niet het makkelijkste album, maar zeker als je vaker naar de songs luistert winnen ze aan kracht. Ik was misschien wat sceptisch toen ik de jaarlijst van No Depression zag, maar uiteindelijk blijkt de hoge notering voor Age Of Apathy zeer terecht. Erwin Zijleman

De muziek van Aoife O'Donovan is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://aoifeodonovan.bandcamp.com/album/age-of-apathy.


Lady For Sale van Lola Kirke is verkrijgbaar via de Mania webshop: