04 januari 2023

Yeah Yeah Yeahs - Cool It Down

Na lange afwezigheid keerde de Amerikaanse band Yeah Yeah Yeahs in 2022 terug met een nieuw album, dat ver is verwijderd van het debuutalbum van de band, maar dat verrassend makkelijk overtuigt
Het was een jaar of negen stil rond de Amerikaanse band Yeah Yeah Yeahs, maar in de herfst van 2022 verscheen dan toch nog een niet meer verwacht album. Cool It Down lijkt in niets op het met garagerock gevulde debuutalbum van de band, maar verrast met een met veel elektronica ingekleurd geluid. Het is een donker en melancholisch, maar ook wat mysterieus geluid, dat makkelijk indruk maakt en iets toevoegt aan het oeuvre van de Amerikaanse band. De meerdere lagen atmosferisch klinkende synths passen prachtig bij de zang van frontvrouw Karen O, waarna mooie gitaarlijnen en bijzondere beats het album voorzien van een geheel eigen geluid. Mooie comeback.


Bij de naam Yeah Yeah Yeahs denk ik toch vooral aan Fever To Tell, het geweldige debuutalbum van de band uit New York. Op het album uit 2003 maakte de Amerikaanse band nog behoorlijk rauwe muziek met vooral invloeden uit de garagerock en de punk. Die invloeden waren ook nog wel te horen op het net wat mindere maar nog steeds uitstekende Show Your Bones uit 2006. Op It's Blitz! koos Yeah Yeah Yeahs voor een veel elektronischer geluid, met zo nu en dan invloeden uit de postpunk. 

Na het album verloor ik de band rond boegbeeld Karen O uit het oog, want aan het in 2013 verschenen Mosquito heb ik geen enkele herinnering. De afgelopen negen jaar was het stil rond de band en moesten we het doen met aardig maar niet opzienbarend solowerk van Karen O. Het afgelopen herfst verschenen Cool It Down sneeuwde bij mij wat onder door het grote aantal releases tijdens de herfstmaanden, maar nieuwsgierig geworden door de notering in flink wat jaarlijstjes, heb ik het album er toch bij gepakt. 

Toen de openingstrack door de speakers kwam, vond ik het maar moeilijk te geloven dat Cool It Down is gemaakt door dezelfde band die negentien jaar geleden zoveel indruk maakte met Fever To Tell. De rauwe gitaarriffs van het debuutalbum hebben plaatsgemaakt voor wolken synths, die overtrekken als donkere wolken op een mooie zomerdag. Het zwaar aangezette elektronische klankentapijt wordt gecombineerd met de prachtig klinkende stem van Karen O, die maar heel af en toe een venijnige noot laat horen. 

De openingstrack van Cool It Down is geen uitzondering, want ook op de rest van het album domineren de synths. De donkere of zelfs duistere lagen elektronica vloeien fraai samen met de soms gesproken zang van Karen O die zich als een Scandinavische ijsprinses door de tracks heen praat en zingt. Het lijkt misschien in niets op het debuutalbum van de band uit New York, maar ik vind het verrassend mooi. 

Brian Chase, Nick Zinner en Karen O zijn sinds het debuutalbum van de band enorm gegroeid als muzikant en ook de productie van Dave Sitek is bijzonder overtuigend. Het is heel lang stil geweest rond Yeah Yeah Yeahs en dat is meestal geen goed teken. Lange stiltes leveren maar zelden memorabele comeback albums op, maar Cool It Down behoort tot de uitzonderingen. Het vijfde album van Yeah Yeah Yeahs laat een geïnspireerd klinkende band horen en het is bovendien een band die zich heeft vernieuwd. 

Bij beluistering van Cool It Down verlang ik met enige regelmaat terug naar de garagerock uit de begindagen van de band, maar ik vind het door elektronica gedomineerde en wat meer pop georiënteerde geluid van Yeah Yeah Yeahs zeker aangenaam en absoluut interessant. Achter alle elektronica zijn overigens nog wel wat flarden van het originele geluid van de band te horen, met hier en daar lekker ruw gitaarwerk, maar meestal domineren de grootse en vaak wat melancholische klanken, hier en daar aangevuld met stuwende beats met een hiphop tintje. 

Misschien nog wel het interessantst zijn de momenten waarop de band gas terug neemt, zoals in het geweldige Burning, dat nogal wat echo’s uit een aantal decennia popmuziek bevat. De tweede helft van het album vind ik sowieso een stuk subtieler en sterker dan het eerste deel. Ik let het album afgelopen herfst makkelijk liggen, maar daar is dit album, dat het best tot zijn recht komt bij beluistering met de koptelefoon, echt veel te goed voor. Jammer dat het wat aan de korte kant is. Erwin Zijleman

De muziek van Yeah Yeah Yeahs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://yeahyeahyeahs.bandcamp.com/album/cool-it-down.


Cool It Down van Yeah Yeah Yeahs is verkrijgbaar via de Mania webshop: